Betaalgedrag licht verbeterd in derde kwartaal

café terras stoelen via Pixabay

"De versoepelingen van de coronamaatregelen in het derde kwartaal heeft bedrijven in staat gesteld om weer enigszins als vanouds te ondernemen", aldus Graydon. "De situatie is inmiddels weer anders, dus het is de vraag of de tweede golf en de aangescherpte maatregelen het betaalgedrag in het vierde kwartaal opnieuw onder druk zetten.”

Na de verslechtering gedurende het tweede kwartaal, is het betaalgedrag nu weer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. De gemiddelde termijn waarmee zakelijke facturen worden voldaan, is in het derde kwartaal uitgekomen op 39,3 dagen. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal (39,8 dagen) en het derde kwartaal van 2019 (39,5 dagen).

De (semi)overheid (plus 4,8 dagen), de energiebedrijven (plus 4,3 dagen) en de horeca (plus 3,7 dagen) zijn aanzienlijk trager gaan betalen. John Swaab: “De coronamaatregelen spelen hierbij ongetwijfeld een rol, aangezien met name de Horeca en de (semi)overheid ook de sectoren zijn die een forse impact ondervinden van de coronamaatregelen. Ook bij de cultuur, sport en recreatie, een andere zwaar getroffen sector, zien we dat er een verslechtering is opgetreden terwijl zij samen met de horeca vorig jaar nog de snelst betalende sectoren waren.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Laagterecord faillissementen in 2018

Laagterecord faillissementen in 2018

Voor het eerst in dit decennium is het aantal faillissementen in een jaar ruimschoots onder de 4.000 uitgekomen. Aldus Graydon. "Dit laagterecord laat - samen met...

Aantal faillissementen op pre-crisis niveau

Aantal faillissementen op pre-crisis niveau

“De afname van het aantal faillissementen heeft ons teruggebracht net boven het niveau dat we in 2008 kenden. Eigenlijk zijn we zelfs al weer terug bij het...