Buitenlandse flitskredieten ingetoomd?

Euro's

De mogelijkheid die de AFM krijgt om vanaf 1 juli reclame voor bepaalde financiële producten te verbieden, zal volgens minister Dijsselbloem helpen in de strijd tegen buitenlandse online aanbieders van flitskredieten. De activiteiten van deze aanbieders verbieden, kan Nederland echter niet. 

De minister in reactie op Kamervragen: "De AFM heeft mij laten weten flitskredieten aan te zullen wijzen voor het reclameverbod. Hierdoor krijgt de AFM de mogelijkheid om op te treden tegen (bui-tenlandse) online aanbieders van flitskrediet. Ik zal de effectiviteit van deze maatregel monitoren en indien nodig vervolgstappen overwegen."

Omdat de aanbieders in kwestie onder buitenlands toezicht vallen, kan de AFM het aanbieden van flitskredieten als zodanig niet verbieden.

De AFM verwacht volgens Dijsselbloem wel via de samenwerking met andere Europese toezichthouders stappen te kunnen zetten. "Indien deze maatregelen onvoldoende resultaat hebben, kunnen nadere stappen worden gezet waarbij ook gezocht kan worden naar oplossingen in Europees verband. In dit verband kan ook worden gewezen op het actieplan inzake financiële retaildiensten met als titel 'Betere producten, meer keuze' van 23 maart, waarin de Europese Commissie inzet op het bevorderen van het consumentenvertrouwen, het verminderen van regelgevende belemmeringen voor bedrijven en het ondersteunen van de ontwikkeling van innovatieve digitale diensten in de Europese Unie. De Europese Commissie gaat hier nader in op het grensoverschrijdend aanbieden van consumptief krediet, waarbij zij aangeeft na te willen denken over het mitigeren van het risico dat onverantwoord grensoverschrijdend krediet wordt verleend. Op dit moment wordt in reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Financiën van 14 april 2017 de kabinetsreactie voorbereid. Hierin wordt uw Kamer nader geïnformeerd over de inhoud van het actieplan en de beoordeling ervan."

Aanleiding voor de Kamervragen vormde Argos-berichtgeving over het Britse Ferratum dat zeer hoge rentepercentages zou hanteren..

Reactie toevoegen

 
Kamervragen Nijboer over flitskredieten

Kamervragen Nijboer over flitskredieten

Henk Nijboer (PvdA) heeft naar aanleiding van onderzoek door Argos en De Correspondent Kamervragen gesteld over flitskredieten. De aanpak van de AFM, sinds 2011,...

Afm: aanbieders flitskredieten actief zonder vergunning

Afm: aanbieders flitskredieten actief zonder vergunning

Volgens de AFM zijn er aanbieders van zogeheten flitskredieten actief die zonder vergunning krediet aanbieden tegen hele hoge tarieven. De AFM heeft deze aanbieders...