Cas Verhage (Nh1816) bij afscheid: “Wees duidelijk in wat je doet en maak keuzes”

Cas Verhage (directeur Nh1816 Verzekeringen): ‘Het geven van goed financieel advies is vanzelfsprekend maar dat stukje persoonlijke betrokkenheid is je kracht’

Cas Verhage, een markant figuur binnen de branche. Voor velen het gezicht van de eigenzinnige verzekeraar uit Oudkarspel. Maar ook de drijvende kracht samen met Lex Verëll achter het succes van het bedrijf dat Nh1816 vandaag de dag is. Na 43 jaar neemt Cas vandaag (26 januari) afscheid van zijn dagelijkse werk in de verzekeringsbranche om met pensioen te gaan. Hij blikt met VVP terug op een kleurrijke loopbaan, die in 1981 begon. “Het is de taak van verzekeraars om het voor iedereen mogelijk te maken zich tegen normale kosten te blijven verzekeren.”

Hoe ben jij in de verzekeringsbranche beland?
Verhage: “Centraal Beheer was mijn eerste werkgever. Na mijn studie kreeg ik een uitnodiging van het Hoofd Marketing in Apeldoorn om een traineeship aan te gaan samen met een aantal andere pas afgestudeerden. Daar heb ik de eerste stappen gezet in marketing en sales, met de nadruk op de sales kant. In 1988 stapte ik over naar DAS Rechtsbijstand, waar ik tien jaar in het management heb gewerkt. Aan het einde van die periode maakte ik kennis met de Noordhollandsche van 1816. Vanuit mijn functie bij DAS had ik eerst eens een goed gesprek met de toenmalige directie over de resultaten in de rechtsbijstandsportefeuille. Kennelijk beklijfde dat. In 1999 maakte ik de overstap naar de Dorpsstraat in Oudkarspel om samen met Lex Verëll het roer van de toen nog Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij vast te houden en koers te zetten naar de kleurrijke verzekeraar die Nh1816 anno 2024 is. Hoewel we de uitkomst niet konden voorspellen, kijk ik nu met veel genoegen terug op die reis.”

Wat vond je aantrekkelijk in het werken bij een verzekeraar?
Verhage: “De mensen. Bij alle samenwerkingen staat het menselijke contact voor mij vooraan. Ik heb altijd graag samengewerkt en gecommuniceerd met stakeholders, financieel adviseurs, medewerkers. Vanuit die samenwerkingen heb ik dag in dag uit veel werkplezier mogen ervaren en mooie resultaten behaald. Die schrijf ik niet aan mezelf toe, maar aan de teams met talentvolle en hardwerkende mensen waarvan ik onderdeel was of die ik heb aangevoerd.”

Wat beschouw je als sleutel- of kantelmoment in de markt?
Verhage: “De verzekeringsbranche heeft een eigen marktmechanisme. Het is een proces van ups en downs. In ruim veertig jaar heb ik veel sleutelmomenten terug zien keren, zoals economische crises, die invloed hebben gehad op de bedrijven in de branche.  Het aantal advieskantoren ging in twee decennia terug van 25.000 naar 5.000, maar dat is niet aan een sleutelmoment te wijten. Het is vaak een geleidelijk proces. Wat mij persoonlijk wel is bijgebleven is het fiasco van Cinjee en de impact die dit heeft gehad op de financieel adviseurs die hun portefeuilles zijn kwijtgeraakt aan het kwalijke piramidespel van deze organisatie. Daar zaten adviseurs bij met wie we een heel goede band hadden, die hun pensioen grotendeels zagen verdampen.”

Wat waren voor jou persoonlijk hoogte-/dieptepunten in je carrière?
Verhage: “Het liefst zou ik zeggen dat ik uitsluitend hoogtepunten heb meegemaakt. Zakelijk gezien heb ik gewerkt voor bedrijven die hard gegroeid zijn. Dat was bij DAS Rechtsbijstand en bij Nh1816 in extremis. Voordat ik de stap naar Oudkarspel zette heb ik een aantal verzekeringsadviseurs gevraagd naar hun mening over de Noordhollandsche. “Een ok bedrijf, maar een beetje een grijze muis”, was het commentaar van een van de adviseurs. Ik begon bij een verzekeraar met een omzet van 39 miljoen euro, waar de kelder vol stond met papieren offertes van alle denkbare verzekeringen en waar een leger IT-mensen het zelfontwikkelde automatiseringssysteem in de lucht probeerde te houden. Het ontbrak daarbij aan duidelijke focus op een gebied waar we goed op waren.

“Maar bij die verzekeraar, met nuchtere, loyale en hardwerkende mensen vermoedde ik een grote potentie. Bij Nh1816 hebben we nadrukkelijk keuzes gemaakt en veranderden we van een grijze muis in een kleurrijke verzekeraar met de volledige aandacht op het intermediair. Het maken van keuzes brengt met zich mee, dat je het niet voor iedereen goed kan doen. Het verdriet van personeel of klanten die niet mee konden in de keuzes, raakte mij soms ook persoonlijk.”

Welke verzekeringsuitdagingen zie jij voor de toekomst?
Verhage: “Het is de taak van verzekeraars om het voor iedereen mogelijk te maken zich tegen normale kosten te blijven verzekeren. Je kan niet in een huis wonen, waarvan de verzekering straks niet betaalbaar meer is. Innovatie mag wat mij betreft geheel in het belang staan van de consument. AI inzetten voor het beperken van de schadelast is bijvoorbeeld een goed voornemen in het belang van verzekerden en verzekeraars. Dat kan gaan om ons veranderende klimaat, maar ook om het voorkomen van gevaarlijke verkeerssituaties.”

Deel eens een les met ondernemers, die jij hebt geleerd in je loopbaan.
Verhage: “Wees duidelijk in wat je doet en maak keuzes. Veel van de keuzes die we bij Nh1816 hebben gemaakt, pakten voor ons fantastisch uit. Daarbij zijn we ook de door de markt geholpen, waar kwaliteitslabels als Winterthur en Woudsend uit het speelveld verdwenen. De keuze voor onze automatisering en de focus op het pakket simple risk schadeverzekeringen maakten van Nh1816 dé partij voor het intermediair om mee in zee te gaan.”

Wat zou je de financieel adviseurs willen meegeven?
Verhage: “Denk na over wat je doet en maak er een goed plan van. Roep je team gewoon eens bijeen op een vrijdagmiddag en brainstorm met elkaar over de koers die je vaart en waar je met elkaar wil zijn over drie of vijf jaar. Vergeet niet om ook flexibel te blijven en oog te houden voor veranderingen in de markt waar je op in moet spelen. En houd als local hero oog voor de wereld om je heen. Wees ook zichtbaar voor mensen in je omgeving die het iets minder hebben. Tien jaar coöperatie heeft ons veel inzicht gegeven in het belang van steun aan maatschappelijke initiatieven. Nh1816 is daarin een geschikte partner geworden voor financieel adviseurs met veel kennis van evenementen en lokale goede doelen. Maak gebruik van die kennis.”

Vandaag (26 januari) blikken financieel adviseurs, branchegenoten, maatschappelijk partners en  medewerkers samen met Cas en zijn familie terug een kwart eeuw Nh1816.  In 25 jaar tijd is Nh1816 getransformeerd tot een kleurrijke verzekeraar, een gewaardeerd businesspartner van 900 financieel adviseurs, door Cas consequent en met trots local hero's genoemd. Cas zal aan Nh1816 verbonden blijven als voorzitter van de Stichting Goede Doelen.

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Marc Nijssen - Van den Brandt Assurantien BV 27 januari 2024

Bedankt voor de prettige samenwerking al die jaren en geniet van je pensioen

Peter de Brabander - De Drie Steden, Makelaars in Assurantiën BV 26 januari 2024

Goedemorgen Cas, Ik wens jou het allerbeste en geniet van je pensioen. Hartelijke groet !

Kees Bergman - Kees Bergman Verz. Hyp Pens. 26 januari 2024

Beste Cas, Hoewel wij zakelijk geen enkele binding hadden, heb ik jou zéééér gewaardeerd!!!!. Geniet van je pensioen met je geliefden in zeer goede gezondheid en kom nog een keer langs als je in de buurt bent.

Chris de Bruin - Bureau mr. de Bruin - Bureau mr. de Bruin 26 januari 2024

Dag Cas, We kennen elkaar nog vanuit je DAS-tijd en ik kijk nog altijd met heel veel plezier terug op de fijne en menselijke manier waarop je toen al in je werk stond. En dat is na die tijd zo doorgegaan, tijdens een mooie loopbaan. Jammer dat je de branche gaat verlaten, maar je hebt je pensioen zeker verdiend. Dank en het ga je goed!

Roger Offermans - TRIADE Hypotheken - Verzekeringen BV 26 januari 2024

Je hebt het goed gedaan Cas! NH1816 kunnen we niet meer missen. Heel veel plezier met je pensioen en tot straks, in Alkmaar!

De passie van local hero… Richard Storms

De passie van local hero… Richard Storms

(Rubriek 'Samen betrokken', VVP 2-2024) De vader van adviseur Richard Storms legde na een lange carrière bij defensie de basis voor Storms Financiële...

Special Duurzaam Advies VVP en INSVER: winst in alle opzichten

Special Duurzaam Advies VVP en INSVER: winst in alle opzichten

Duurzaamheid is een onderdeel van modern ondernemerschap. Iedere adviseur zal actie moeten ondernemen. Aldus Kees Dullemond (INSVER) in de special Duurzaam Advies...

De passie van local hero Richard Beljaars

De passie van local hero Richard Beljaars

(Rubriek 'Samen Betrokken' in VVP 1-2024) Koop die nieuwe caravan eens niet. Klanten kijken vreemd op, maar Richard Beljaars van Beljaars Hypotheken en Verzekeringen...

Geschenk local hero's alvast verhuisd naar nieuw onderkomen Nh1816

Geschenk local hero's alvast verhuisd naar nieuw onderkomen Nh1816

De plataan, een geschenk in 1991 van de local hero's voor het 175-jarig jubileum destijds, is op Valentijnsdag verhuisd naar de tuin bij het nieuwe pand. De plataan...

Samen betrokken:  Assurantiekantoor Wigger

Samen betrokken: Assurantiekantoor Wigger

(Uit VVP 6-2023) Financieel adviseurs staan midden in de samenleving. Deze Local Hero’s zijn een vraagbaak voor verzekeringen, hypotheken en andere geldzaken,...

Nh1816 verkoopt levenportefeuille aan OG

Nh1816 verkoopt levenportefeuille aan OG

Nh1816 heeft met Onderlinge ‘s-Gravenhage (OG) overeenstemming bereikt over de verkoop van haar levenportefeuille. Het gaat om 11.600 uitvaartverzekeringen...

Kifid: fraude bewezen, toch verkorting opname persoonsgegevens in EVR

Kifid: fraude bewezen, toch verkorting opname persoonsgegevens in EVR

(Kifid-uitspraak GC 2024-0007, bindend) Consumenten claimen in 2022 stormschade aan boeidelen aan de gevel van hun woning bij Nh1816. De verzekeraar heeft op basis...

Nh1816 overtreft eigen groeiverwachting

Nh1816 overtreft eigen groeiverwachting

"We vlogen 2023 uit de startblokken met groeicijfers die onze verwachtingen overtroffen. Binnen een half jaar bereikten we de portefeuillestand van 500 miljoen euro,...

Nh1816: "Onbegrijpelijk, een gelijk speelveld staat volledig geparkeerd"

Nh1816: "Onbegrijpelijk, een gelijk speelveld staat volledig geparkeerd"

“Het gelijke speelveld binnen actieve provisie transparantie staat geparkeerd." Dat concludeert René van Gils, directeur bij Nh1816 Verzekeringen. Van...

Samen betrokken: JacobsVerzekerd

Samen betrokken: JacobsVerzekerd

(Uit VVP 5-2023) Financieel adviseurs staan midden in de samenleving. Deze Local Hero’s zijn een vraagbaak voor verzekeringen, hypotheken en andere geldzaken,...