Evaluatiecommissie Conservatrix spaart DNB niet

Peertje via Pixabay

“Achteraf bezien was het beter geweest om eerder in te grijpen in de governance van Conservatrix, zodat de vennootschap onder nieuwe leiding en intern toezicht risicobeperkende maatregelen had kunnen doorvoeren, zoals de eerdere stopzetting van verkoop van de garantieproducten.” Aldus leest het rapport van de Evaluatiecommissie Conservatrix, dat door de minister naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Commissie werd ingesteld in opdracht van het ministerie en van de Raad van Commissarissen van DNB na het faillissement eind vorig jaar van levensverzekeraar Conservatrix.

Hoewel de commissie nadrukkelijk ook waardering uitspreekt voor het optreden van DNB inzake Conservatrix, liegen sommige conclusies er niet om.

De Evaluatiecommissie: “Eerder, krachtiger optreden was nodig, juist omdat bijsturing door De Nederland sche Bank in deze periode en ook later werd bemoeilijkt door het gebrek aan medewerking van de toenmalige directie, tevens aandeelhouders. Een eerder en krachtiger optreden werd ook afgeremd door de leidende  - juridische – benadering die het handelen door De Nederlandsche Bank in die periode ken merkte. Alle stappen en besluiten werden genomen na ampele afweging waarin de vraag naar de houdbaarheid bij een mogelijke toetsing door de rechter centraal stond. Op zich is deze benadering niet onbegrijpelijk en dat geldt ook voor de hierop gerichte inhuur en de hulp van externe adviseurs. Een en ander moet evenwel niet leiden tot een formalistische en rigide aanpak, waarin zwakke signalen onopgemerkt of althans zonder opvolging blijven.”

In een reactie zegt de Raad van Commissarissen van DNB “de conclusie te herkennen van de Commissie dat in het toezicht veel belang wordt gehecht aan het juridisch kader. Dat is immers de wettelijke grondslag waarbinnen wordt gewerkt. DNB kan en moet als toezichthouder soms verstrekkende maatregelen treffen die de rechterlijke toets kunnen doorstaan. Het is in het belang van de polishouders dat DNB deze juridische zorgvuldigheid betracht.  Als er een oplossing is met een reële kans van slagen zonder korting van de polishouders is DNB gehouden deze serieus te overwegen.

“De Commissie noemt dat met de kennis van nu, de vormgeving van de afspraken met de nieuwe eigenaar gevoelige onvolkomenheden bevat. Te constateren valt dat sommige elementen van de afspraken in de praktijk minder goed hebben uitgepakt. Zo is bijvoorbeeld de nieuwe aandeelhouder de contractuele afspraken niet nagekomen en heeft de Amerikaanse toezichthouder ingegrepen op de herverzekering.”

Betrouwbaarheid nieuwe aandeelhouder

De Evaluatiecommissie geeft mee dat bij betrouwbaarheidsonderzoeken en aanvullende informatie over de betrouwbaarheid niet zonder meer afgaan op de informatie van lokale toezichthouders. “Doe eigen onderzoek en maak tijdig een grondige analy-
se van de mogelijkheid om toezicht, handhaving en nakoming van afspraken.”

De nieuwe, Amerikaanse eigenaar bleek minder betrouwbaar dan gedacht (hij belandde zelfs in de gevangenis). De Evaluatiecommissie: “Bij vermoedens van de onbetrouwbaarheid van bij financiële ondernemingen leidende personen geldt dat niet kan worden volstaan met een algemene kijk op wat niet abnormaal zou zijn.”

De Raad van Commissarissen meent dat DNB “de signalen die zij ten tijde van de toetsing van de nieuwe aandeelhouder had over de betrouwbaarheid, heeft betrokken in het onderzoek en heeft meegenomen in de uiteindelijke conclusie. De belangrijke lessen die het rapport benoemt voor wat betreft de te betrekken informatie in een betrouwbaarheidsonderzoek zal DNB ter harte nemen.”

Verzekeringsgarantiestelsel

De Evaluatiecommissie beveelt verder onder meer aan “de wenselijkheid van een verzekeringsgarantiestelsel te onderzoeken en betrek daarbij ook de vraag hoe de positie van polishouders op andere wijzen dan via garanties kan worden versterkt, bijvoorbeeld door het (beter) monitoren van ontwikkelingen bij hun verzekeraar”.

Minister: zorgvuldig reageren op rapport

In zijn aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer meent minister Hoekstra: "De aanbevelingen van de commissie bieden goede aanknopingspunten om te bezien hoe de procedures van DNB en mogelijk ook het regelgevend kader kunnen worden verbeterd. Ik vind het belangrijk dat goed wordt nagedacht over vervolgstappen en dat zorgvuldig wordt gereageerd op het rapport. DNB heeft toegezegd mij in februari te informeren hoe zij de aanbevelingen van de commissie inpast in het risicogebaseerde toezicht. De komende periode zullen daarover ook gesprekken worden gevoerd tussen het ministerie en DNB. De uitkomsten hiervan worden betrokken in een uitgebreide reactie, waarin uiteen wordt gezet op welke manier opvolging wordt gegeven aan de aanbevelingen van de commissie. Het streven is om die in maart aan uw Kamer te sturen."

 

 

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Conservatrix ziet premie-inkomen stijgen

Conservatrix ziet premie-inkomen stijgen

Conservatrix zag het bruto premie-inkomen in 2011 met 11 procent stijgen tot 70,5 miljoen euro. Het bruto premie-inkomen uit verzekeringen met periodieke premies...

Conservatrix breekt lans voor vrije intermediair

Conservatrix breekt lans voor vrije intermediair

Onder het kopje 'Afspraak is afspraak' breekt Conservatrix in haar nieuwsbrief een lans voor het vrije intermediair. "Wij vinden het besluit tot het komende...

Buitenhuis met pensioen

Buitenhuis met pensioen

Hans Buitenhuis, directeur van Conservatrix, gaat eind dit jaar met pensioen. Aansluitend zal hij toetreden tot de raad van commissarissen van Conservatrix Groep...

Conservatrix breidt Garantieplan uit

Conservatrix breidt Garantieplan uit

Conservatrix heeft aan het 'Natuurlijk' Garantieplan traditionele vormen van een levensverzekering toegevoegd. Met deze levensverzekering kan door middel van jaarlijkse...