Financiële zekerheidsstelling afvalverwerkende bedrijven wordt verplicht

Afvalcontainers via Pixabay

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de internetconsultatie gestart van een wijziging van het Omgevingsbesluit op het terrein van financiële zekerheidsstelling. Allereerst regelt de wijziging een aanscherping van het instrument financiële zekerheid voor majeure risicobedrijven. Voor deze bedrijven zal de bestaande bevoegdheid voor het bevoegd gezag om bij vergunning financiële zekerheid op te leggen worden vervangen door een verplichting. In de tweede plaats regelt de wijziging een verbreding van de mogelijkheid tot toepassing van het instrument financiële zekerheid naar bepaalde activiteiten die betrekking hebben op afvalverwerking. Voor afvalverwerkende bedrijven was het tot nu toe niet mogelijk om financiële zekerheid te stellen door het bevoegd gezag.

De minister: “Reden voor een verplichting is dat het risico op hoge kosten voor de overheid, vanwege aard en omvang van de schade die gepaard kan gaan met incidenten bij majeure risicobedrijven, dermate groot is dat een brede invoering van financiële zekerheid voor deze bedrijven wenselijk is. Doel is dat zoveel mogelijk vermeden wordt dat de maatschappij betaalt voor het opruimen van milieuschade bij bedrijven.”

Afvalverwerkende bedrijven

Over de redenen om het instrument financiële zekerheid door te trekken naar afvalverwerkende bedrijven, schrijft de minister: “Het Interprovinciaal Overleg constateerde eerder in een quickscan dat de grootste risico’s op maatschappelijke kosten bij afvalverwerkende bedrijven liggen. Het IPO baseerde deze conclusie op een financiële risicoanalyse, uitgevoerd door de provincie Groningen, waaruit voortvloeide dat bij bedrijven waarvoor provincies bevoegd gezag zijn circa 260 miljoen euro aan negatieve restwaarde aan afvalstoffen aanwezig is op bedrijfsterreinen. Ook is het aantal branden en faillissementen bij afvalverwerkers de laatste jaren sterk toegenomen, terwijl verzekerbaarheid van deze bedrijven afneemt (mede door terugtrekkende bewegingen van verzekeraars en aangescherpte eisen voor hun kapitaalbuffers). Hierdoor moesten provincies en gemeenten vaak opdraaien voor opruim- en saneringskosten.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
"risico\'s niet te snel onverzekerbaar noemen"

"risico\'s niet te snel onverzekerbaar noemen"

Verzekeraars moeten risico's niet te snel als onverzekerbaar bestempelen. Die spiegel houdt Marjolein van Asselt, lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid,...