Gemeentelijke woonlasten stijgen fors

vuilniszakken via Pixabay

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Huishoudens in een huurwoning betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Zij betalen in 2019 gemiddeld 18 euro meer (5,4 procent).

De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen gemiddeld met 29 euro (4,3 procent) tot 702 euro per jaar.

Ozb stijgt 3,7 procent

Huurders betalen geen ozb aan de gemeente, huiseigenaren wel: in 2019 gemiddeld 244 euro. Dat is 3,7 procent meer dan vorig jaar. De stijging loopt uiteen van een daling met 1,9 procent in Westland tot een stijging met 23 procent in Eindhoven. In Den Haag betalen huishoudens het minst (gemiddeld 131 euro), in Nijmegen het meest (529 euro).

COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten, waar in totaal 39 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Reactie toevoegen

 
Eigen huis: ozb stijgt het hardst in Beesel

Eigen huis: ozb stijgt het hardst in Beesel

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 1,88 procent meer aan onroerende zaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Niet iedere gemeente houdt de stijging van de ozb beperkt....

Jonge huizenbezitters bezorgd over woonlasten

Jonge huizenbezitters bezorgd over woonlasten

Een op de vijf jonge huizenbezitters overweegt verhuizing wegens te hoge woonlasten, leert onderzoek door BNP Paribas Cardif.   De verzekeraar: "Jonge...