Gescheiden...

Sander Dekker

De burgerlijke staten 'ongehuwd' en 'gescheiden' hebben verschillende juridische consequenties. Daarom is het van belang om onderscheid te (blijven) maken.

“De veronderstelling dat er zowel een register van huwelijken als een register van echtscheidingen zou bestaan berust op een misverstand", schrijft minister Dekker in antwoord op Kamervragen. Er bestaat één register, namelijk het huwelijksregister waarin de huwelijksakten worden opgenomen. Als een huwelijk vervolgens wordt ontbonden door echtscheiding, wordt daarvan een aantekening gemaakt op de huwelijksakte. Het feit dat iemand is gescheiden wordt doorgegeven aan de BRP. Geautoriseerde bestuursorganen en derden ontvangen daarvan een bericht.

De minister: “Een persoon kan niet kiezen voor een andere burgerlijke staat, zoals ongehuwd, omdat aan elke burgerlijke staat rechten en plichten zijn verbonden. Deze raken niet alleen de betrokkene, maar ook andere personen, zoals de ex-partner of eventuele kinderen. Het vrijelijk kunnen kiezen zou met zich mee kunnen brengen dat iemand de mogelijkheid krijgt om zich te onttrekken aan verplichtingen jegens anderen, waardoor er onduidelijkheid ontstaat over het al dan niet bestaan van rechten en verplichtingen (bijvoorbeeld het voortduren van de verplichting tot het betalen van partneralimentatie).”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Nieuw mededelingsformulier verevening pensioenrechten bij scheiding gepubliceerd

Nieuw mededelingsformulier verevening pensioenrechten bij scheiding gepubliceerd

Op 18 oktober heeft de Staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de Staatscourant een besluit gepubliceerd, waarin een nieuw...

69% vrouwen bespreekt pensioen niet bij scheiding

69% vrouwen bespreekt pensioen niet bij scheiding

Twee op de drie gescheiden vrouwen in Nederland bespreekt de verdeling van het pensioen niet tijdens de scheiding. Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde...