Huishoudens sparen minder

Sparen via Pixabay

In het vierde kwartaal van 2021 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 17,1 miljard euro. Dat is bijna vijf miljard euro minder dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit komt vooral door een toename van de consumptieve bestedingen. Mede door de gestegen prijzen nam de consumptie door huishoudens toe. De lagere vrije besparingen hebben ervoor gezorgd dat huishoudens hun financieel vermogen minder konden versterken. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat de vrije besparingen lager uitkomen dan een jaar eerder. De afgelopen kwartalen stegen de consumptieve bestedingen sterker dan het beschikbaar inkomen. In 2020 waren de vrije besparingen relatief hoog door de coronabeperkingen die er toen waren. 

Huishoudens kunnen de besparingen op meerdere manieren aanwenden. De investeringen in niet-financieel bezit zijn in het vierde kwartaal met 1,1 miljard toegenomen. Bij huishoudens gaat het vooral om investeringen in (nieuwbouw)woningen. Het grootste deel van minder besparingen ging ten koste van de versterking van het financieel vermogen. Huishoudens hebben per saldo vooral minder aandelen gekocht. Ook groeide het bezit van chartaal geld en deposito’s minder sterk. Daarnaast hebben huishoudens meer woninghypotheken opgenomen dan afgelost.

Reactie toevoegen

 
Dnb roept nederlanders op te gaan sparen

Dnb roept nederlanders op te gaan sparen

DNB raadt mensen aan om flink te gaan sparen of de hypotheek versneld af te lossen. Dat zegt DNB-directeur Joanne Kellermann vandaag in het AD. Kellerman wijst er...

\'verzekeraarsbanken\' in middenmoot

\'verzekeraarsbanken\' in middenmoot

Banken met een verzekeringsachtergrond scoren op hun best in de middenmoot in klanttevredenheidsonderzoek door Independer.nl onder spaarders. Maar ze doen het altijd...