Lancyr: "Opdrachtgevers vaak laks in eisen AVB of BAV aan zzp'ers"

Lancyr zzp

Zzp'ers die in de bouwen werken sluiten vaak zelf een AVB en ook de BAV is nog populair. Dat is maar goed ook, zo stelt Lancyr, want opdrachtgevers zijn in het algemeen vaak laks in het eisen van een AVB of BAV.

Uit onderzoek van Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen, blijkt dat zzp'ers in de bouw,  zelfstandige specialisten bedrijfsbeheer en zelfstandige sociaal werkers zich vaker verzekeren tegen zakelijke aansprakelijkheidsrisico’s. Er werden 2.158 verzekeringsaanvragen onderzocht.

Ruim eenderde van de aanvragen voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kwam van drie beroepsgroepen, namelijk zzp’ers in de bouw (17,5 procent), specialisten bedrijfsbeheer (10,5 procent) en sociaal werkers (7,6 procent). Het zijn volgens Lancyr beroepsgroepen waar de opdrachtgever een aansprakelijkheidsverzekering doorgaans verplicht stelt. ’’Beroepsgroepen die wel goed verzekerd zijn, hebben vaak grotere opdrachtgevers vanuit de bouw, gemeenten en grotere bedrijven, zoals banken. Dit zijn opdrachtgevers die van hun opdrachtnemers eisen dat zij zakelijk verzekerd zijn tegen de risico’s van aansprakelijkheid’’, aldus Eliab Salamony van Lancyr.

De meeste aanvragen (76 procent) betreffen een aanvraag voor een AVB verzekering. Binnen de bouw (94 procent), bedrijfsbeheer (71 procent) en sociaal werk (76 procent) wordt de AVB ook het vaakst aangevraagd. De BAV vertegenwoordigt over alle onderzochte aanvragen 16 procent. Binnen de bouw is dit percentage 5 procent, binnen bedrijfsbeheer 17 procent en binnen sociaal werk 5 procent. Zo’n 7 procent van de zzp’ers vroeg tot slot zowel een BAV als een AVB verzekering aan.

"Het is goed dat men vaak kiest voor een AVB", concludeert Salamony. ‘Opdrachtgevers zijn vaak te laks in het eisen van een AVB of BAV omdat ze de gevolgen niet inzien, of denken dat hun eigen verzekering al dekking biedt. Overheden en grotere bouwbedrijven zijn hier wel scherp op."

Reactie toevoegen

 
Beijer van Lancyr naar Heinenoord

Beijer van Lancyr naar Heinenoord

Assurantiekantoor Beijer, gevestigd te Beuningen, verruilt Lancyr voor volmachtbedrijf en service provider Heinenoord Assuradeuren. Tot 1 juli 2014 maakt Beijer...