Nederlanders vertonen vermijdingsgedrag bij hun financiën

Maurice Oostendorp 2016

Eén op de drie Nederlanders geeft aan alleen bezig te zijn met wat nu betaald moet worden en vier op de tien zet geen geld opzij voor later. Dat blijkt uit de Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank een wetenschappelijk gefundeerd onderzoek onder bijna 1.400 Nederlanders.

Als het gaat om financiële planning, zijn Nederlanders "vooral bezig met het hier en nu en niet met de toekomst. Eén op de vier vindt het vervelend om bankafschriften te openen of te bekijken. Daarnaast denkt bijna één op drie liever niet aan zijn of haar financiële situatie".

Meer dan een derde van de Nederlanders is bezorgd over zijn of haar eigen financiële situatie. Ongelofelijk eigenlijk, meent Maurice Oostendorp, directievoorzitter van de Volksbank. “Voor een land als Nederland is het eigenlijk ongelofelijk dat financiële bezorgdheid aan de orde van de dag is voor meer dan een op de drie mensen."

Uit de barometer blijkt dat verschillende (persoons)kenmerken samenhangen met de mate van financiële bezorgdheid. Opleidingsniveau, hoogte van het inkomen, leeftijd, woonsituatie en geluksgevoel hebben een relatie met de financiële bezorgdheid van een persoon. Zo hebben mensen met een benedenmodaal inkomen (41 procent) meer financiële zorgen dan zij met een bovenmodaal inkomen (26 procent).

Eenmalig is in de barometer ook de relatie van financiële bezorgdheid met geluk opgenomen. Hieruit blijkt dat financiële bezorgdheid sterk samenhangt met geluk. "De samenhang van financiële bezorgdheid met geluk is beduidend groter dan die van het daadwerkelijke inkomen of het aantal vrienden dat iemand zegt te hebben."

De reden waarom Nederlanders financieel bezorgd zijn, hangt samen met vier psychologische factoren; financiële planning, gevoel van controle, zelfvertrouwen en vermijdingsgedrag. Het meest opvallend, aldus de Volksbank, is het vermijdingsgedrag van Nederlanders.

Verder: een derde van de Nederlanders heeft het gevoel weinig controle te ervaren over hun financiële situatie. Eenzelfde groep heeft weinig vertrouwen in het eigen kunnen bij financiële problemen.

 

 

Reactie toevoegen

 
Geen Postbus 51-campagne provisieverbod

Geen Postbus 51-campagne provisieverbod

Het ministerie van Financiën gelooft niet in een Postbus 51- of vergelijkbare voorlichtingscampagne om de consument vertrouwd te maken met rechtstreeks betaald...