NVB houdt volledig automatische aanpassingen risico-opslag af

NVB petitie Cbond risico-opslag

Banken gaan niet mee in het verzoek van de Consumentenbond om volledig automatische aanpassingen van de risico-opslag bij hypotheken.

De Consumentenbond pleit hiervoor in een petitie die zij eerder aan de NVB overhandigde.

De NVB heeft nu geantwoord: "Minister Blok ziet het als de verantwoordelijkheid van hypotheekaanbieders om de klant op actieve wijze te informeren over de gehanteerde risico-opslag en op welke wijze en wanneer een klant over zou kunnen gaan naar een lagere risicocategorie. Deze kennis stelt de klant in de gelegenheid een verlaging van de risico-opslag aan te vragen wanneer dit niet automatisch gebeurt."

Volgens de NVB is de huidige praktijk voor klanten ook niet per se ongunstig. "Bij automatische aanpassingen zouden grote groepen consumenten de afgelopen jaren geraakt zijn door een hogere risico-opslag als gevolg van waardedaling van de woning. Zo kan een renteverlaging voor klanten met een spaarhypotheek ongunstig uitvallen door de koppeling van de hypotheekrente met de spaarrente waardoor de netto maandlasten van de klant kunnen toenemen. Bovendien kan de woningwaarde twee kanten op bewegen. Alleen in het geval dat de woningwaarde op vertoon van een taxatierapport of WOZ- waarde dusdanig is toegenomen dat de klant hierdoor in een lagere risicocategorie valt, zou de klant in aanmerking komen voor een verlaging."

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
"Ruim kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie"

"Ruim kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie"

Volgens hypotheekadviseur Frits kan 28 procent van de huizenbezitters besparen op de hypotheeklasten met een nieuwe waardebepaling van de woning. “Van hen...

Tariefklassetabel niet per se geldig gedurende hele looptijd

Tariefklassetabel niet per se geldig gedurende hele looptijd

(Kifid-uitspraak GC 2022-0897) De Geschillencommissie is van oordeel dat een tariefklassetabel onderdeel uitmaakt van de afspraken tussen de bank en de consumenten...