NZa benoemt verbeterpunten budgetpolissen zorg

Spuit

De NZa constateert verbeterpunten in een aantal budgetpolissen zorg uit 2015. Zo zijn bij een aantal polissen meerdere instellingen gecontracteerd, waarvan de wachttijden de Treeknormen (ruimschoots) overschrijden.

De NZa in vervolgonderzoek op zorgverzekeraars zich houden aan de zorgplicht bij budgetpolissen: "Juist bij polissen met selectief gecontracteerde medisch specialistische zorg, waarbij minder alternatieven voorhanden zijn, is het van belang dat de zorgverzekeraars borgen dat tijdige zorg wordt geleverd.

"Uit ons onderzoek blijkt niet dat zorgverzekeraars het probleem van lange wachttijden in het vizier hebben. Zij leggen de verantwoordelijkheid van tijdige zorg via de contracten bij de zorgaanbieders. Niet is gebleken dat die afspraken worden gemonitord. Ook is niet gebleken dat de zorgverzekeraars consequenties verbinden aan het niet naleven van de contractuele afspraak over het melden van overschrijding van de Treeknormen. Daarmee hebben de zorgverzekeraars zich er gedurende het polisjaar, niet van vergewist dat de zorg die was ingekocht, 'tijdig' geleverd zou worden. Deze bevindingen geven aanleiding om te veronderstellen dat zorg mogelijk niet tijdig is geleverd, wat strijdig is met de zorgplicht die op zorgverzekeraars rust. Wij gaan dit jaar nader in kaart brengen bij welke specifieke vormen van medisch specialistische zorg zich knelpunten in de wachttijden voordoen. Voor deze knelpunten zullen de oorzaken worden onderzocht en zal bekeken worden hoe deze kunnen worden aangepakt, waarbij ook zorgverzekeraars nadrukkelijk aan zet zijn."

 

Bereikbaarheid

Bij drie polissen bleken de betreffende zorgverzekeraars geen concreet beeld te hebben van de bereikbaarheid van de selectief gecontracteerde zorg voor hun verzekerden. "Uit bereikbaarheidsanalyses die wij hebben uitgevoerd, blijkt dat voor de meest vergaande polis, 95 procent van de verzekerden binnen 65 kilometer of 50 minuten terecht kan bij een gecontracteerde zorgaanbieder. In het meest extreme geval (met uitzondering van de Waddeneilanden) moet een verzekerde 150 kilometer of 100 minuten reizen. Als we alleen kijken naar gecontracteerde zorg die (gemiddeld over 2015) binnen de Treeknormen wordt geleverd, dan neemt de reistijd en -afstand toe, voor sommige verzekerden tot wel een uur reistijd of vele tientallen kilometers afstand.
"Er zijn geen algemeen aanvaarde normen voor de bereikbaarheid van electieve medisch specialistische zorg. Elke reistijd of -afstand kan dan door een zorgverzekeraar als 'redelijk' worden gekenmerkt, wat past binnen de kaders van het toezicht. De NZa acht het wel wenselijk dat zorgverzekeraars een visie hebben over bereikbare zorg waarbij gebruik wordt gemaakt van (eigen) normen ten aanzien van 'redelijke' reistijd of -afstand én waarbij zij inzicht hebben in de feitelijke reistijd of -afstand van de eigen verzekerden."

 

De NZa noemt nog een aantal punten die voor verbetering vatbaar zijn en zeg hier actie op te zullen ondernemen. Voor minister Schippers volstaat deze actie, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Eerder al liet ze weten dat de NZa geen werkelijke overschrijding van de zorgplicht bij budgetpolissen zorg ziet.

Reactie toevoegen

 
"werkgeverscollectief zorg niet afbreken"

"werkgeverscollectief zorg niet afbreken"

Het kabinet zou via een fiscale maatregel moeten stimuleren dat werknemers zich aanvullend verzekeren voor zorgkosten, meent directeur Nils Karssens van zorgverzekeringsintermediair...

Zorgverzekeraars achter plan Schippers

Zorgverzekeraars achter plan Schippers

"De wetswijziging die minister Schippers voorstelt, is voor zorgverzekeraars een goed instrument om hun verzekerden te kunnen stimuleren om naar een door hen...

Achmea stelt fonds open voor zorginnovaties

Achmea stelt fonds open voor zorginnovaties

Achmea en investeringsmaatschappij Life Sciences Partners (LSP) hebben LSP-Health Economics Fund (LSP-HEF), een investeringsfonds voor innovaties in de zorg, opgericht....