Orv in plaats van uitvaartverzekering...

Cover VVP 15-2014

Een prachtig voorbeeld van wat er momenteel aan de hand is in de markt, is te lezen in de nieuwe VVP. Een klant vindt de geadviseerde uitvaartverzekering voor zijn zoon te duur en gaat zelf aan de slag op internet. Daar sluit hij een... overlijdensrisicoverzekering.

Het voorbeeld is te vinden in het ronde-tafelgesprek in het katern uitvaartverzekering dat Monuta en VVP hebben gemaakt in dinsdag verschenen VVP. Anja van Leeuwen, werkzaam in de buitendienst van Bultman-Hartholt, vertelt: "Een man wilde een uitvaartverzekering voor zijn zoon van 18. Wij brachten een offerte uit. De man ging zoeken op internet en vond een veel goedkopere oplossing. Het bleek echter niet te gaan om een uitvaartverzekering maar overlijdensrisicoverzekering! Wij zeiden: als uw zoon niet overlijdt voordat de polis afloopt, is het geld weg. De man wilde echter niet luisteren en heeft toch die orv afgesloten."

Kent u vergelijkbare voorbeelden? Reageer!

Reactie toevoegen

 

Reacties

Berend Tooms - 11 september 2014

@ Albert Daar zijn al cijfers over. Ik ben ze kwijt maar in de richting van 20 jaar geleden ging 94% met polissen de deur uit en een paar jaar geleden raakte dat nog net de 80%. Zou me niet verbazen dat dat inmiddels al veel minder is. Het komt (dus) steeds vaker voor. In diezelfde lessen ook soms de verbazing dat de telefoon met enige regelmaat al op de inboedelverzekering verzekerd was tegen soms vrijwel dezelfde risico's en dat die inboedelverzekering "slechts" tussen de €150,- en €250,- kost. Het risico van een dubbele verzekering is natuurlijk ook aanwezig en de vraag of je voor een telefoon van, zeg, €400,- wel een verzekering van 5 euro in de maand moet hebben. Voor die €5,- kun je zo maar weer wat Kapsalon kopen werd mij uitgelegd. Moest ik mij eerst nog even uit laten leggen wat Kapsalon is, maar dat weet ik nu ook. Ik heb me er nog niet aan gewaagd overigens..... de Kapsalon ;-)

Francine Broos - 11 september 2014

@albert En zou zouden we nog veel meer voorbeelden kunnen opnoemen. De gemiddelde Nederlander heeft een IQ van 100. Er zijn mensen, die veel hoger IQ hebben, dus ook mensen die een veel lager IQ hebben. Jammer voor hen dat zulk soort dingen gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg mensen die zich dat realiseren en bij ons verzekerd blijven voor de service.

Albert van der Poll - 11 september 2014

Mag een eenvoudig schadeverzekeringsvoorbeeldje ook? Relatie is werknemer van Carglass en wordt gewezen op de mogelijkheden van een collectief contract. Bij ons heeft ie avp/Rechtsbijstand inboedel vbko en een WA SVI voor een doppie met twee schadevrije jaren, en een uitvaartpolis. Totaalpremie schade nog geen 50 euro p.m. en verdienste intermediair nog geen 10 euro per maand. Ondanks goede relatie zegt de klant toch op want: kan honderden euro's besparen!!!! Nou kun je dat mooi narekenen op de website: eenvoudige conclusie de premie is aanzienlijk hoger.... Klant gebeld: ja nee die rechtsbijstand dat zit er vast wel bij in. (nee hoor) oh en de inboedel is wel duurder, maar dan is hij ook voor twee keer zoveel verzekerd, wel 100.000 euro. En bij de auto? Maar twee jaar schadevrij? Hoe kan dat nou? En opeens is het mijn schuld dat er helemaal geen honderden euro's te besparen zijn. Oh, en beste klant je uitvaartpolis wordt nu een maatschappijpolis, en je belastingvragen die wij gratis beantwoordden kun je ook niet meer stellen. Wat je zegt collectiviteit en alles zelf regelen, dat bespaart je honderden euro's

Albert van der Poll - 11 september 2014

@ Francien, ik heb groot respect voor jouw wijze van zakendoen. De met de pootjes in de modder staande lokale all-round adviseur is wat mij betreft de allerbeste oplossing voor de gewone particulier. Helaas hebben verzekeraars de mening dat die kleine (censuur) kantoren met hun (censuur) klanten voor hen niet belangrijk zijn, de politiek wil liever dat de kleine kantoren verdwijnen en de klanten worden door de reclame op een dwaalspoor gebracht. Wij hebben één groot pluspunt: honderden zeer tevreden en loyale kanten, uiteindelijk draait het er alleen maar om wat die van ons vinden. Jammer genoeg lijken de advieskosten veel mensen te nopen tot een kamikaze achtige doe het zelf acties, waardoor wij nu vaak vele meer moeite moeten doen om de nieuwe relatie binnen te krijgen. Ze zijn niet zelden stomverbaasd dat dat niet minimaal twee keer zo duur is als zelf doen. @ berend ik weet niet of dat bij jou ook zo is, maar ik heb steeds vaker mensen die al jaren gelden op zichzelf zijn gaan wonen en nog nooit een AVP of inboedelverzekering hebben gesloten. 71% die op internet zich met verzekeren gaat vermoeien, 't zal. Bij de LEF lessen kwam ik er onlangs achter dat de jongeren dit relateren aan de kosten van het verzekeren van een telefoon: als een telefoon verzekeren al 5 euro kost dan zal een inboedel verzekeren wel 250-500 in de maand zijn! Simple risks jaja, maar niet voor de financieel bewusteloze consument.

Berend Tooms - 11 september 2014

Doet zich bijna dagelijks voor. Mensen weten nog net dat een autoverzekering wel verplicht is, dat je onder een (basis)zorgverzekering niet uit kunt komen, hoewel dat wel geprobeerd wordt, en de rest is optioneel, dus........ vul maar in. Steeds vaker geldt: Verzekeren kun je zelf, maar je kunt het ook laten. Wie rent er nog achteraan? Ruim meer dan 50% van de NLers wil zelf het pensioenfonds kiezen. Zo'n zelfde aantal weet nog net hoe je pensioen moet schrijven, laat staan dat er iets gekozen wordt. Beetje flauw, maar ben wel serieus. Ik denk dat uiteindelijk een behoorlijk percentage van die mensen die zelf willen kiezen hier een escape zien om nergens aan deel te nemen en daarom zelf een keuze willen maken. Geldt overigens ook voor heel veel ZZP'ers die graag een eigen "pensioenfonds" wensen. Dat zijn ook gewoon mensen ;-) In 2020 zal 71% NLers hun verzekeringen via het internet sluiten, lees ik. De wens van de gedachte, de natte droom van aanbieders (uiteraard rechtstreeks), tenminste.... als ze het kunnen handelen? Ik ben bang dat we op die manier niet eens meer een verzekeringsdichtheid van 71% zullen bereiken daar waar het particulier schade en "klein" leven (zoals in dit voorbeeld) betreft. De "simple risks", zeg maar. Iedereen een eigen keuze, is niets verkeerd aan zal misschien iemand opmerken. Uiteraard geen probleem. Mijn ervaring is helaas wel dat er meer dan eens een verkeerde keuze gemaakt wordt (premie is bijvoorbeeld een drijfveer) als er al iets gekozen wordt. Niemand heeft op een lagere of middelbare school iets meegekregen over financiële zaken en dus ook niet over verzekeringen en later vaak ook niet. Universitair geschoold of niet. Hoe kun je dan kiezen? Ik kan in dit voorbeeld zo maar 3 argumenten bedenken voor een uitvaartkostenverzekering. maar ook wel 3 voor de risicoverzekering. Ik wel. Voor velen is een uitvaartkostenverzekering al financiële planning (laten we dat niet onderschatten), maar wel of niet een ongevallen- of schadeinzittendenverzekering, een verhaals-, of rechtsbijstandverzekering, wel of niet een AVP (en hoeveel?)... etc. Het zijn maar een paar voorbeelden. Simple risks noemen we ze, toch? Voor ons wel.

Francine Broos - 10 september 2014

@Gerrit U bent zeker nog nooit mensen tegengekomen, die geen cent kunnen sparen. Keek gisteren nog naar een dubbeltje op zijn kant, zulke mensen hebben alleen schulden en komen er nooit meer uit. Het geld is pas op als er geen geld meer uit de pinautomaat komt. Leuk om je nabestaanden achter te laten met dit probleem. Financiële planning is prima, maar niet voor de minima. Daar ben ik het sociale geweten. 40 x 8,10 is meer dan 20 x 12,69 en dan is er geld in een pot. Ook gaan misschien de risicopremies is de toekomst verder omlaag, omdat we steeds ouder worden. Dan heeft het geen zin om nu een orv te sluiten voor een eventueel aan te kopen huis.

Juul Dijkhuis - 10 september 2014

Ik heb een ondernemer een advies verstrekt voor een AOV. Door zijn leeftijd (48 jaar) en beroep waren de maandlasten nogal hoog. Verderop in het offertetraject heeft hij aangegeven dat hij toch maar kiest voor een spaarrekening. Hij gaat de AOV niet afsluiten. Het bespaarde bedrag gaat hij maandelijks reserveren op een spaarrekening. Hem uitgelegd wat de gevaren zijn, maar klant zag meer voordelen dan nadelen. Hij is immers gezond op dit moment

Gerrit Hallema - 10 september 2014

Mevrouw Broos, Mensen die nu niet kunnen sparen komen, volgens uw visie, dan ook niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering. Indien verzekerde bedrag lager is gaat de premie ook omlaag. Bij een verzekerd bedrag € 7.500 is de premie bv. maar € 4,37 p.m. Dit alles heeft niets te maken met sociaal geweten, er is wel of geen dekking en er is ook nog een eigen verantwoording.

Gerrit Hallema - 10 september 2014

Vindt het een terechte keuze van klant. Zoonlief heeft voldoende tijd om een benodigd kapitaal op te bouwen. Voor een 18 jarige is de premie minimaal, maar kan ook later gebruikt worden voor aankoop van woning tegen dezelfde lage premie. Voorbeeld; verzekerd bedrag 100.000 40 jaar looptijd premie € 8,10 p.m Uitvaartverzekering: verzekerd bedrag met index, premiebetaling 20 jaar verzekerd bedrag € 7.500 premie € 12.69 p.m Wie moet hier gaan rekenen? Stap af van het oude denken en begin met financiële planning.

Berend Tooms - 10 september 2014

Samengevat: Het verzekeren van uitvaartkosten is de dood in de pot, maar hoop doet leven? Hoe dan ook... voor de bode van het dooiefonds is geen er toekomst (meer).

Uitwisselen tekstberichten meest gebruikte vorm van sociale media

Uitwisselen tekstberichten meest gebruikte vorm van sociale media

Het uitwisselen van tekstberichten via onder meer WhatsApp is volgens CBS-onderzoek momenteel de meest gebruikte vorm van sociale media: 84 procent van de Nederlanders...

Consumentenplatform Adfiz in de lucht

Consumentenplatform Adfiz in de lucht

Het consumentenplatform op internet dat Adfiz enige tijd geleden aankondigde is in de lucht. Het heet finfin. Finfin biedt de consument informatie vrij en zonder...

Dit klinkt bijna als een verzekeraar...

Dit klinkt bijna als een verzekeraar...

Een bericht dat bekend voorkomt als u het woord 'BMW' vervangt door 'intermediairverzekeraar'? Volgens het Duitse blad Wirtschafswoche wil BMW auto's rechtstreeks...