Pfzw tegen aanhouden nog hogere buffers

Peter Borgdorff

Peter Borgdoff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), zegt onderdelen van het wetsvoorstel 'Aanpassing financieel toetsingskader' te betreuren. Hij doelt op het aanhouden van hogere buffers dan nu het geval is en de strengere regels voor indexering.

PFZW zag de dekkingsgraad in het tweede kwartaal van 2014 stijgen van 109 naar 110 procent. Tegenover positieve beleggingsrendementen stonden hogere verplichtingen door de gedaalde rente waartegen verplichtingen berekend worden. Het jaarlijks gemiddelde rendement vanaf 1971 bedraagt 8,3 procent. Het tienjaarsgemiddelde rendement bedraagt 8 procent. Het rendement over het tweede kwartaal van 2014 bedraagt 5,6 procent. Ondanks de schommelingen van de kwartaalrendementen behaalde PFZW over de lange termijn gezien een relatief goed rendement, aldus het pensioenfonds.

Borgdorf:  "De dekkingsgraad van PFZW beweegt nu al heel 2014 tussen de 109% en 110%. We hebben over 2014 een prachtig rendement van 9 procent gehaald, dus je zou denken dat de dekkingsgraad meer zou zijn gestegen. Maar tegelijk blijft de rente helaas nog steeds laag. En een pensioenfonds heeft nu eenmaal meer baat bij een wat hogere rente. In het wetsvoorstel 'Aanpassing financieel toetsingskader' dat op 25 juni 2014 naar de Tweede Kamer werd gestuurd, wordt een pensioenfonds minder afhankelijk van dagkoersen. Dat is goed nieuws, het zorgt voor een grotere stabiliteit van de premie en de dekkingsgraad. Bij grote schokken kunnen tekorten over een periode van tien jaar worden uitgesmeerd. Dat geeft rust en duidelijkheid. Maar een ander onderdeel uit het wetsvoorstel betreft het aanhouden van hogere buffers dan nu het geval is en strengere regels voor indexering. Dat maakt het nog moeilijker dan nu om de komende jaren de pensioenen aan te passen aan de stijgende lonen en prijzen. Ik betreur dit zeer, omdat daarmee de koopkracht van onze deelnemers verslechtert."

Reactie toevoegen

 
Pfzw belegt niet meer in tabaksproducenten

Pfzw belegt niet meer in tabaksproducenten

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zet per 1 juli 2013 de tabaksproducenten op de uitsluitingenlijst van beleggingen.   De gesprekken die PFZW al langere...

Zekerheid verdwijnt uit pensioenregeling PFZW

Zekerheid verdwijnt uit pensioenregeling PFZW

Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) gaat voor een nieuwe pensioenregeling die niet langer inzet op maximale zekerheid maar zoveel meegroeit met de lonen. De...