Preventietips bedrijfsbrand

Vuur via Pixabay

Reaal wees eerder deze week op het belang het risico van bedrijfsbranden te verminderen. De verzekeraar gaf daarbij onderstaande tips:

1. Ruim op - in de praktijk gebeurt dat te weinig. De kans op brand neemt af als men bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje.

2. Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij de gevel - Vracht- en bestelauto's zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen, maar kunnen ook bij spontane verbranding veel schade veroorzaken.

3. Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat – Loop een brand- en sluitronde als men als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren (!) gesloten zijn, maar brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit? Een controlelijst is hier een handig hulpmiddel voor.

4. Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers - Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder 'gunstige' omstandigheden brand veroorzaken. Een flikkerende TL-lamp kan een potentiele brandveroorzaker zijn.

5. Een alarm­systeem - Wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. Men voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarm­systeem zich snel uit.

6. Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik - Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit 'even' op een andere plek, en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen.

7. Weet hoe blusmiddelen werken - Bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV’er over deze kennis beschikt.

8. Zorg voor een ‘gezonde’ spanning - Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde elektrische installatie. En hou het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen. 

9. Innovatieve melders – De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbinden (Internet of Things), wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in het bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even polshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit. 

10. Zet een periodieke controle in de agenda - Besteed regelmatig aandacht aan de elektrische installatie in het bedrijf. Men is verplicht om de apparatuur en de installaties te laten keuren door een expert. Leg ook dit vast in de agenda.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Forse daling aantal geclaimde bedrijfsbranden

Forse daling aantal geclaimde bedrijfsbranden

Het aantal geclaimde bedrijfsbranden daalt fors, van 3.878 in 2020 naar 3.351 vorig jaar. De afname met ruim 500 claims (dertien procent) past in een trend die al...

Relatief veel bedrijfsbranden in coronajaar

Relatief veel bedrijfsbranden in coronajaar

Ondanks dat veel bedrijven in 2020 dicht waren en werknemers veel thuiswerkten, was het aantal bedrijfsbranden relatief hoog (3.617) in vergelijking met voorgaande...

Aantal claims bedrijfsbranden stabiliseert in 2019

Aantal claims bedrijfsbranden stabiliseert in 2019

Het aantal claims bij verzekeraars voor bedrijfsbranden is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van...

Bedrijfsbrand vaak door menselijk falen

Bedrijfsbrand vaak door menselijk falen

Menselijk falen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven.  Na...

Verbond actualiseert preventietips vakantie

Verbond actualiseert preventietips vakantie

Op zijn consumentensite www.allesoververzekeren.nl heeft het Verbond van Verzekeraars het vakantieonderdeel geactualiseerd. Blikvanger is een lijstje met tien preventietips....