PvdA wil bankenbelasting verdubbelen

PvdA (logo)

De PvdA wil een verdubbeling van de bankenbelasting. Dit staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA dat 24 oktober is gepresenteerd. "Bedrijven betalen 21 procent BTW en verzekeraars hebben de assurantiebelasting. De banken hebben alleen de bankenbelasting en die kan daarom substantieel omhoog”, zegt Kamerlid Henk Nijboer in NRC Handelsblad.

De bankenbelasting levert nu ruim 500 miljoen euro op. "Een miljard euro vinden wij van de banken een redelijke bijdrage”, aldus Nijboer die heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma. "Een substantieel hogere bijdrage van de banken is redelijk, zeker als je rekening houdt met de noodsteun van de overheid en de nationalisaties tijdens de recente financiële crisis.”

De angst dat Nederlandse banken achterop raken ten opzichte van de buitenlandse concurrentie vindt Nijboer ongegrond. De vraag is of het PvdA-voorstel haalbaar is. In de huidige Tweede Kamer kan Nijboer alleen rekenen op steun van de linkse partijen.

Reactie toevoegen

 
Pvda: "stoppen met de bonussen"

Pvda: "stoppen met de bonussen"

Bovenop vaste salarissen mag maximaal 20 procent variabele beloning bestaan als onderdeel van regulier beloningsbeleid. Dat stelt de PvdA in haar door de nieuwe...