Resomeren nog niet wettelijk toegestaan

Ronald Plasterk 2

Hoewel een duidelijke meerderheid van de Nederlanders resomeren een goed alternatief voor begraven en cremeren vindt, wil minister Plasterk de nieuwe mogelijkheid nog niet in de wet verankeren. Hij laat eerst verder onderzoek doen.

Het onderzoek laat zien dat ongeveer 25 procent van de Nederlanders resomeren mede in ogenschouw zou nemen als een mogelijk alternatief voor begraven en cremeren als methode voor lijkbezorging indien de wet dit zou toestaan. Verder laat het onderzoek zien dat 66 procent van de Nederlandse bevolking geen overwegende bezwaren heeft tegen de wettelijke regeling van resomeren als alternatief naast de bestaande wijzen van lijkbezorging. Als slotconclusie stellen de onderzoekers dat het wettelijk mogelijk maken van resomeren en ook van andere nieuwe uitvaartmethoden niet zal leiden tot zwaarwegende bezwaren vanuit de samenleving, mits de eigen keuzevrijheid is gegarandeerd.

Toch houdt de minister de boot nog even af. Hij acht op onderdelen nader onderzoek gewenst en komt op zijn vroegst in het najaar met eventuele concrete beleidsvoorstellen.

Bij resomeren worden stoffelijke resten onder druk opgelost in heet water met behulp van kaliumhydroxide.

Reactie toevoegen

 
Yarden: resomeren milieuvriendelijker dan begraven

Yarden: resomeren milieuvriendelijker dan begraven

Een uitvaart op basis van de nieuwe technelogie resomeren is milieuvriendelijker dan begraven. Dit blijkt uit TNO-onderzoek in opdracht van Yarden. Volgens het onderzoek...