Rode telefoon ‘coronaproof’ overgedragen

alarmcentrales protocol calamiteiten rode telefoon

Als gevolg van het coronavirus was de overdracht van het coördinatorschap calamiteiten door SOS International aan de ANWB Alarmcentrale dit keer virtueel. Sinds de vliegtuigramp op Faro in 1992 coördineert één alarmcentrale in opdracht van de verzekeraars nu alle hulpverlening aan Nederlanders bij een ramp of calamiteit in het buitenland. De alarmcentrale wisselen elkaar hierbij regelmatig af.

Als coördinerende alarmcentrale kreeg SOS International afgelopen jaar vijftien meldingen, waaronder twee grote calamiteiten. Drie weken na de start van coördinatiejaar werd Sri Lanka in het Paasweekend opgeschrikt door een reeks bloedige aanslagen op kerken en hotels. Daarbij vielen meer dan 300 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond. Als coördinerende alarmcentrale haalde SOS International in de week erna 600 Nederlanders terug uit het getroffen land – een uitzonderlijk hoog aantal. Onder deze reizigers waren geen mensen met medisch letsel. Voor de zekerheid stuurde SOS International wel een team naar Sri Lanka, ook met het oog op mogelijke vervolgaanslagen.

Bijenzwerm

Een tweede calamiteit deed zich eind oktober voor, toen een Nederlands reisgezelschap van  25 mensen tijdens een rondreis door Tanzania aangevallen werd door een enorme zwerm honingbijen. Als  gevolg van de vele steken kwam een reiziger om het leven en werden drie anderen in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. SOS International stuurde een medisch team naar het Afrikaanse land om de zorg in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de repatriëring in gang werd gezet.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Alarmcentrales en Rode Kruis ondersteunen GGD’en bij bron- en contactonderzoek

Alarmcentrales en Rode Kruis ondersteunen GGD’en bij bron- en contactonderzoek

De alarmcentrales gecoördineerd door SOS International en het Rode Kruis steunen de GGD'en bij het bron- en contactonderzoek corona. Sinds 1 juni kan...

Verbond lanceert nieuw zoeksysteem bij calamiteiten

Verbond lanceert nieuw zoeksysteem bij calamiteiten

Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen vanaf eind augustus bij calamiteiten gebruik maken van een nieuw centraal zoeksysteem, dat is ontwikkeld door de stichting...