Verzekeraars helpen minister Dekker bij beantwoorden Kamervragen

Sander Dekker

Het ministerie van Rechtsbescherming doet af en toe een beroep op de verzekeraars bij de beantwoording van Kamervragen. Van een groeiende invloed van de verzekeraars op het ministerie is volgens minister Dekker echter geen sprake.

De minister (in antwoord op Kamervragen): "Om een zorgvuldige en feitelijk juiste beantwoording van Kamervragen te waarborgen maakt afstemming met partijen waarop de vraagstelling ziet, of die een bijzondere deskundigheid hebben die voor een correcte beantwoording nodig is, deel uit van het beantwoordingsproces. Over beantwoording van bepaalde Kamervragen is om deze reden ook contact met het Verbond van Verzekeraars."

De minister vindt het niet bijzonder dat zijn ministerie regelmatig met rechtsbijstandsverzekeraars overlegt: "Er is met enige regelmaat contact is tussen mijn ministerie en rechtsbijstandsverzekeraars, het Verbond van Verzekeraars of het Platform Rechtsbijstand. Dat er contacten zijn met rechtsbijstandsverzekeraars ligt voor de hand, nu een groot deel van de Nederlandse bevolking voor rechtsbijstand is verzekerd. Het aantal polissen werd in 2014 geschat op 3,2 miljoen.

"Ik herken het geschetste beeld van de toenemende invloed niet. Bij het ontwerpen van het stelsel vind ik het belangrijk om met alle partijen in het veld in gesprek te gaan zodat er met verschillende kennis en expertise naar vraagstukken gekeken wordt. Ik acht het van belang dat er naast advocaten en mediators ook gekeken zal worden naar de mogelijkheid dat andere rechtsbijstandverleners, die aan kwaliteitseisen voldoen, actief betrokken kunnen zijn."

Niet juist

De minister noemt verder "de veronderstelling dat ik Achmea opdracht zou hebben gegeven tot een experiment niet juist. Dit is een pilot die tot stand is gekomen op initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand en die onder de verantwoordelijkheid van de Raad voor Rechtsbijstand wordt uitgevoerd. Bij de keuze voor LegalGuard (initiatief van Achmea) als dienstverlener in het kader van deze pilot hebben noch ikzelf noch mijn ambtenaren enige betrokkenheid gehad".

 

 

 

 

Reactie toevoegen

 
Blok: "kwaliteit dienstverlening rechtsbijstandsverzekeraars op orde"

Blok: "kwaliteit dienstverlening rechtsbijstandsverzekeraars op orde"

 Minister Blok ziet geen reden om de huidige kwaliteitsborging ten aanzien van de dienstverlening door rechtsbijstandsverzekeraars anders in te richten....