Verzekeraars moeten van minister duidelijkheid geven over wel of niet aangepaste polisvoorwaarden asbestdaken

Asbest sanering via Pixabay

Het Programmabureau Versnellingsaanpak Asbestdaken gaat in gesprek met verzekeraars om meer helderheid te krijgen over al dan niet veranderende verzekeringsvoorwaarden. "Zodat het Programmabureau hier duidelijk over kan communiceren", aldus minister Hoekstra in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een Kassa-item over vermeende onverzekerbaarheid van asbestdaken op woningen.

De minister merkt op dat het aan verzekeraars zelf is om te bepalen wat ze verzekeren en wat niet: "Het kan zo zijn dat, op basis van de geldende voorwaarden, de vervanging van asbestdaken door bepaalde verzekeraars niet of niet geheel is gedekt. Ook wanneer de schadeoorzaak bijvoorbeeld brand of storm is. Wanneer schade is ontstaan aan een asbestdak, kan doorgaans niet worden volstaan met enkel reparatie van het dak, maar zal het asbestdak volgens de geldende wet- en regelgeving met het oog op eventuele gezondheidsrisico’s (deels) vervangen moeten worden. Daarmee heeft een asbestdak een relatief hoge schadelast. Wanneer een element met een relatief hoge schadelast onder de dekking valt kan dit een weerslag krijgen in de premie van dat verzekeringsproduct."

Specifiek over Achmea - een van de verzekeraars genoemd bij Kassa - zegt de minister: "Achmea heeft mij desgevraagd gemeld dat zij voor schades in 2019 nog 20 procent vergoedt. De vergoeding wordt ieder jaar met vijf procent verminderd en daarmee wordt vanaf 2022 nog vijf procent van de waarde van de nieuwe dakbedekking vergoed. De afschrijvingsregeling geldt alleen voor asbestdakbedekking; niet wordt afgeschreven op de binnenzijde van het dak, het dakbeschot en de binnenbeplating. In de woonverzekering heeft Achmea in 2018 een afschrijvingsregeling voor asbestdakbedekking in hun voorwaarden opgenomen. Achmea laat verder weten dat ook vóór 2018 al de mogelijkheid bestond om een afschrijving op herstelkosten toe te passen en dat deze regeling omwille van duidelijkere communicatie in 2018 concreter is gemaakt."

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kabinet wil via communicatie sanering asbestdaken stimuleren

Kabinet wil via communicatie sanering asbestdaken stimuleren

Staatssecretaris Heijnen trekt in de periode 2023-2025 jaarlijks drie miljoen euro uit om via gerichte bewustwording en communicatie vrijwillige sanering van asbestdaken...

Kamervragen over inperken dekking asbestdaken

Kamervragen over inperken dekking asbestdaken

Hoe verhoudt beperken van de dekking bij asbestdaken zich tot de opvattingen van de branche over universele dienstverlening? Dat is een van de Kamervragen van de...