vFAS: "Vrouwen komen beter uit scheiding dan mannen"

Scheiding via Pixabay

Vrouwen komen over het algemeen financieel en emotioneel beter uit een scheiding dan mannen zo blijkt uit onderzoek onder 525 ex-partners die in de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden. Het onderzoek is gedaan door Motivaction in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS)

Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de vrouwen (versus 46 procent van de mannen) aangeeft financieel én emotioneel goed uit de scheiding te zijn gekomen. 

Verder blijkt dat 70 procent van de ondervraagden deskundig is begeleid bij de scheiding, 64% daarvan is tevreden met de gemaakte afspraken. De overige 30% heeft geen deskundige begeleiding ingeschakeld. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat men denkt dit niet nodig te hebben (45%), dat men het niet kan betalen (21%) of dat men niet wist waar te beginnen of wie in te schakelen (29%). Op de vraag of men spijt heeft van de gemaakte afspraken geeft 56% aan dat zij het achteraf anders zouden hebben gedaan, door betere begeleiding, betere financiële afspraken en zich beter te verdiepen in de lange termijngevolgen. Ex-partners die er samen niet uitkomen en de scheiding via een rechter hebben laten regelen, komen over het algemeen minder goed uit een scheiding; slechts 27% van de ondervraagden was zich ervan bewust dat ze door de tussenkomst van een rechter minder te besteden zouden hebben.

Bijna een derde (30%) van de ex-partners maakt geen afspraken over het pensioen. Van degenen die dit onderwerp tijdens de scheiding aankaarten, weet bijna de helft (46%) niet wat de pensioenafwikkeling voor de eigen financiële situatie betekent.


Reactie toevoegen

 
Meer over