Waarborgfonds: minder verkeer, meer schades

Ondanks minder verkeer tijdens de coronacrisis, is het aantal schades licht toegenomen. Met name door de groei van de wegmeubilairschade is het uitgekeerde schadebedrag door het Waarborgfonds in 2020 gestegen ten opzichte van 2019. De schade in de categorieën Parkeerschaden, Overige materiële schaden en Letselschaden daalden juist.  Dit blijkt uit het jaarverslag van het Waarborgfonds Motorverkeer.

In 2020 werden 45.149 claims (betaalde schade: € 65,7 miljoen) bij het Waarborgfonds ingediend en 44.345 in 2019 (€ 59,1 miljoen). Het toewijzingspercentage is stabiel gebleven op 80 procent. Onze interactieve video draagt bij aan minder onterecht ingediende claims omdat slachtoffers – vooraf – kunnen weten of er een kans is op schadevergoeding of dat een schade niet voldoet aan de criteria van het fonds. Dat scheelt veel werk. En nog belangrijker, het scheelt ook veel ontevreden claimanten.

De Vereende heeft een vlog geplaatst van vaste vloggers Wouter en Ray die de afdelingsmanager, een medewerker en een claimant van het Waarborgfonds hebben bezocht. De claimant vertelt hoe een onbekende auto schade heeft gereden aan zijn auto. Hierbij heeft hij verrassend bewijs verzameld. En uiteraard wordt uitgelegd wanneer en hoe men een claim in kan dienen bij het Waarborgfonds.

In het jaarverslag buigt het Waarborgfonds Motorverkeer zich onder meer ook over de vraag hoe de covid-pandemie zich verder ontwikkelt. "Wat wordt ‘het nieuwe normaal’ voor de verkeersbewegingen in Nederland? En wat betekent dit voor de werkzaamheden van het Waarborgfonds? Daarnaast is de verwachting dat er, mede door verdere technische vernieuwingen, mogelijk nieuwe risico’s komen. Zo houdt het Waarborgfonds de opkomst van elektrische voertuigen en de ontwikkelingen rondom het (verplicht) verzekeren van drones scherp in de gaten. Een belangrijk ander aspect dat aandacht verdient, is de geplande branchebrede introductie in 2021 van ‘de directe schadeafhandeling’."

Reactie toevoegen