Geen klanten maar fans, geen filialen maar winkels

section1_page62_article34_1.jpg

Anders dan Nederland heeft Groot-Brittanië inmiddels een traditie van succesvolle ‘challenger banks’. Vorige maand kreeg Metro Bank als vijfde nieuwe bank een notering aan de Londense effectenbeurs. Aldermore, OneSavings, Shawbrook en Virgin Money gingen de bank al voor. Op de beurs zijn ze ook nog eens ‘koopwaardig’. “In tegenstelling tot de gevestigde banken heeft deze bank geen last van de nasleep van dubieus gedrag in het verleden”, schreef vermogensbeheerder Nomura in een aanbeveling over Virgin Money.

Metro Bank, in 2010 opgericht door de Amerikaanse bankier Vernon Hill, wil het vooral anders doen dan andere geldverschaffers. Klanten worden fans genoemd, filialen heten winkels. Bij de ingang staan drinkbakjes voor meegebrachte honden en ook op zondagen zijn ze open. De vergelijking met de traditionele bankensector wijst Hill van de hand. “We zijn een snelgroeiend winkelconcept dat toevallig op een bank lijkt”, zegt hij. In Greater London heeft de bank nu veertig shops. In 2020 moeten dit er 200 zijn.

Ook maakt Metro Bank serieus werk van financiële educatie. De bank heeft een opleidingspakket voor scholen en online kunnen kinderen spelletjes spelen die gericht zijn op een betere kennis van het financiële systeem. Op het vlak van distributie kiest Metro Bank voor een zeer brede strategie. Naast de winkels kunnen klanten bij de bank terecht via een app, het internet of een call center. Hypotheken worden via het intermediair verkocht. Metro gaat dus dwars tegen de trend in van de meeste ‘disruptieve’ banken. Die kiezen vaak enkel voor apps en online banking.

Metro Bank, dat zowel particulieren als bedrijven bedient, heeft nog veel te bewijzen. De bank heeft 5,1 miljard pond aan spaargeld weten aan te trekken, terwijl ze 3,5 miljard pond aan leningen heeft uitgezet. Maar ze heeft nog nooit winst gemaakt. In een interview legt Vernon Hill uit waarom het kunstje dat hij in de VS flikte ook in Groot-Brittanië moet lukken. “De Britten haten hun banken nog meer dan de Amerikanen dat doen. En terecht.”

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over