Hof snijdt in smartengeld dat ziekenhuis moet betalen

Operatiekamer via Pixabay 2

Het Gerechtshof Den Haag verlaagt in hoger beroep eerder toegekend smartengeld van twee ton naar 135 mille.Volgens het Hof kan het medisch handelen van de betreffende uroloog als ernstig verwijtbaar worden gekwalificeerd. Een smartengeld van twee ton acht het Hof echter niet billijk.

MediRisk is de aansprakelijkheidsverzekeraar van het ziekenhuis en heeft namens het ziekenhuis aansprakelijkheid erkend voor een verwijtbaar delay in de diagnose vanaf 2 juli 2008. Door het verwijtbaar delay daalde de overlevingskans van de patiënte - ze had een tumor in de nier met uitzaaiingen - van 92 procent (juli 2008) naar dertien procent (juni 2013).

De deelgeschilrechter kende twee ton smartengeld toe.

MediRisk stelde in het hoger beroep: "Dat de laatste jaren sprake is van een zekere opwaartse druk van het smartengeld met betrekking tot de ernstigste categorie letselschades door een fout is juist. Dat laat naar de mening van MediRisk onverlet dat het door de deelgeschilrechter toegewezen smartengeldbedrag van 200.000 euro (niveau 2010) gezien alle omstandigheden van het geval, waaronder ook andere rechterlijke uitspraken in vergelijkbare gevallen, te hoog is en dat zij een onjuiste gevalsvergelijking heeft toegepast."

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Geen smartengeld bij vermogensdelicten

Geen smartengeld bij vermogensdelicten

Een slachtoffer van inbraak of in ruimere zin vermogensdelicten heeft niet zonder meer recht op smartengeld. Dat oordeelt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger...