Minister: "Maximaal lenen niet voor alle consumenten meest passende keuze"

Wopke Hoekstra nieuw

Minister Hoekstra ziet een belangrijke verantwoordelijkheid voor hypotheekadviseurs om samen met de consument te verkennen welke maandlasten aansluiten bij diens financiële situatie. Hoekstra in antwoord op Kamervragen: “Huishoudens staan er nu een stuk beter voor dan aan de start van de financiële crisis in 2008. We zien echter ook een trend dat met name starters steeds meer lenen ten opzichte van het inkomen. Niet voor alle consumenten is (zo goed als) maximaal lenen echter de meest passende keuze.”

De Kamervragen waren naar aanleiding van onder meer de constatering onlangs door de AFM dat ongeveer één op de drie zelfstandige beleggers onnodig risico loopt door suboptimaal handelsgedrag. De AFM concludeert dat twaalf procent van de execution only beleggers kwetsbaar is omdat deze beleggers suboptimaal gedrag vertonen terwijl de kans groot is dat zij het vermogen waarmee zij beleggen eigenlijk nodig hebben vanwege een beperkte buffer of hun beleggingsdoel. “Dat vind ik een zorgelijke constatering”, schrijft Hoekstra. De minister deelt ook de zorgen van het Nibud, dat onderzoek heeft gedaan waaruit blijkt dat ruim een kwart van de respondenten met minder dan 2.000 euro spaargeld en 22 procent van de mensen die zegt moeite te hebben met rondkomen, belegt.

Naast financiële educatie, adequate consumentenbescherming en goed toezicht zet de minister in op een juiste (digitale) omgeving. Hoekstra: “De (digitale) omgeving waarin opties worden voorgelegd speelt een grote rol in het keuzeproces. Gelet op de hierboven geschetste trends van een toename van het aandeel execution only beleggers in combinatie met de toenemende digitalisering die ertoe heeft bijgedragen dat execution only beleggen de laatste jaren toegankelijker is geworden, zet ik mij in Europees verband in op meer aandacht voor gedragsinzichten bij het ontwerp van deze keuzeomgeving.”

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
NVHP pleit voor ander systeem voor verantwoord lenen

NVHP pleit voor ander systeem voor verantwoord lenen

De NVHP pleit ervoor om meer maatwerk mogelijk te maken bij het bepalen van wat individuele consumenten maximaal mogen lenen voor de financiering van hun woning....

Passend hypotheekadvies niet per se het goedkoopste

Passend hypotheekadvies niet per se het goedkoopste

Een passend advies leidt niet per definitie tot de goedkoopst mogelijke hypotheekconstructie. Dit komt naar voren in een recente uitspraak van de Geschillencommissie...