Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen richt zich op nieuwbouw

Nieuwbouw 2018 TB

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen zal zich specifiek richten op nieuwbouwwoningen voor starters. Aldus demissionair minister De Jonge bij de presentatie van een voorwaardelijke opzet van het fonds waar hij op inzet. De Jonge: "Het fonds is van plan om object gerelateerde koperskortingen te verschaffen, waardoor de starter de woning kan kopen voor minder dan de getaxeerde woningwaarde. Bij doorverkoop van de woning wordt met de opbrengst van de (reguliere) verkoop de koperskorting terugbetaald. Deze terugbetaling is inclusief een gedeelte van de waardeontwikkeling. Bij positieve waardeontwikkeling is de terugbetaling hoger dan de initiële korting, en bij een negatieve waardeontwikkeling lager.

"Ik verwacht met dit fonds, afhankelijk van de daadwerkelijke uitwerking rondom cofinanciering, initieel ongeveer 2.000 starters huishoudens te kunnen helpen aan een koopwoning.

"Mijn ambitie is om deze regeling in 2024 te openen."

Eerder was al bekend dat het fonds beschikbaar zal zijn voor starters met een huishoudinkomen van maximaal twee keer modaal (ongeveer maximaal 80.000 euro), is de koperskorting maximaal 50.000 euro en geldt als voorwaarde minimaal 50 procent cofinanciering. Ook wordt de betaalbaarheidsgrens gehanteerd als maximumprijs (355.000 euro in 2023).

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Om starters te helpen een betaalbare koopwoning op de markt te vinden, realiseert het kabinet een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met een budget van 40 miljoen....