Rabobank van start met nieuwe hypotheekdochter

Floor van Workum Vista Hypotheken

De advieskantoren aangesloten bij FlexFront en de vier grote hypotheekketens bieden vanaf vandaag Vista Hypotheken aan. Rabobank mikt met Vista Hypotheken op starters en jonge doorstromers die willen kiezen voor een rentevastperiode van minimaal 15 jaar. 

Volgens Michiel Kwaaitaal, directeur Wonen van Rabobank, wil de bank verder groeien in het intermediaire kanaal. “Steeds meer klanten hebben behoefte aan onafhankelijk advies, maar momenteel kiest nog niet één op de tien klanten bij een tussenpersoon voor een hypotheek van Rabobank. Daar willen we met Vista Hypotheken verandering in brengen.”

De verkoop van Vistahypotheken verloopt uitsluitend via intermediairs, waaronder de Hypotheker en De Hypotheekshop, het merk wordt niet bij lokale Rabobankkantoren aangeboden. De relatief jonge doelgroep kan vooralsnog niet voor robo-advies bij Vista terecht, zegt Floor van Workum, directeur van de nieuwe bv. “Ook niet in het voortraject. Digitalisering is absoluut een issue, maar we willen een goed product via tussenpersonen aanbieden, dat heeft nu onze prioriteit.” 

Vista bestaat uit een selectie van annuïtaire en lineaire hypotheken, naar eigen zeggen met heldere voorwaarden. Zo zouden klanten hun hypotheek altijd zonder extra kosten met eigen middelen volledig kunnen aflossen. Ook zou de risico-opslag automatisch worden verlaagd als een klant door aflossing in een lagere risicoklasse valt. Klanten die hun woning willen verduurzamen, kunnen volgens Van Workum aansluiten bij de standaardregeling die nu al bij Rabobank geldt.

Niet op de balans

In tegenstelling tot Rabodochter Obvion, valt Vista Hypotheken niet op de balans van de bank terug te vinden. De hypotheken van Vista worden gefinancierd met geld van (inter-)nationale institutionele beleggers, verenigd in het onlangs opgerichte Robeco Dutch Mortgages Fund. Op die manier kan Rabobank de restricties die voortvloeien uit Bazel IV buiten de deur houden. Kwaaitaal: “De eisen maken het op de balans houden van lang kapitaal een dure aangelegenheid. De introductie van Vista Hypotheken is ons antwoord op deze ontwikkeling.” 

Marktleider blijven

Regiepartijen, zoals Munt Hypotheken en Aegon Dutch Mortgage Fund, winnen terrein in Nederland. Beleggende partijen stappen graag in de aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt. Rabobank is de eerste bank in Nederland die zich op dit pad begeeft. “Dat Rabobank en institutionele beleggers de handen ineenslaan om de hypotheekmarkt te bedienen, is logisch”, geeft Floor van Workum in de komende editie van vakblad VVP aan. “Rabobank is marktleider op de hypotheekmarkt en wil dat blijven.”  

Foto: Floor van Workum, directeur Vista Hypotheken

Reactie toevoegen

 
Meer over
Vernieuwing binnen Nibud-normen biedt oplossing voor startersproblematiek

Vernieuwing binnen Nibud-normen biedt oplossing voor startersproblematiek

De Hypotheekshop roept geldverstrekkers en NHG op de 'explainsituatie' op te nemen in het acceptatiebeleid. Een vernieuwing in de Nibud-normen zou namelijk wel eens...

Hypotheker ziet opmars jonge huizenkopers

Hypotheker ziet opmars jonge huizenkopers

De Hypotheek Index van De Hypotheker laat zien dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 met 85 procent is toegenomen in vergelijking...