SODA-regeling

Euro's via Pixabay 2018

De vrouw die van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) onderzoekskosten aan Aegon moet terugbetalen (zie bericht 'Aegon niet voor de poes...') vorderde vergeefs matiging van deze kosten op grond van de SODA-regeling. Wat is dat ook alweer?

SODA (ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling) is de bedenker en uitvoerder van de aanpak directe aansprakelijkstelling. Het resultaat van de directe aansprakelijkstelling bij winkeldiefstal was aanleiding tot het ontwikkelen van de SODA-aanpak voor andere delicten. 

Wanneer een verzekerde een frauduleuze claim indient, krijgt deze hiervoor de rekening gepresenteerd. De indirecte schade van 532 euro vanwege interne werkzaamheden wordt door SODA altijd namens de verzekeraar op de fraudeur verhaald. Hier bovenop kan eventuele overige schade worden verhaald. 

Op deze pagina is meer te vinden over de berekening van de 532 euro.

Aegon maakte 1.623,42 euro kosten bij het onderzoek naar de verzwijging door de consument bij het aangaan van de dierenverzekering voor haar hond. Aegon vorderde deze onderzoekskosten terug. Volgens de vrouw had Aegon volgens de SODA-regeling echter maar 532 euro mogen eisen. 

De vrouw: "Het door Verzekeraar teruggevorderde bedrag is te hoog. Het wettelijke bedrag is 532 euro. Deze kosten hebben betrekking op dezelfde handelingen die door het onderzoeksbureau in rekening zijn gebracht. Het standpunt van Verzekeraar is daarom onjuist. Verzekeraar heeft er kennelijk voor gekozen voor het onderzoek een extern bureau in te schakelen. Het is niet redelijk dat hij die kosten vervolgens bij Consument in rekening brengt. De gevorderde kosten staan ook niet in verhouding tot de hoogte van het bedrag van de uitkering van 778,90 euro."

Volgens de Geschillencommissie is de SODA-regeling hier niet aan de orde: "Consument heeft aangevoerd dat het bedrag dat Verzekeraar bij haar in rekening heeft gebracht hoger is dan het wettelijke bedrag van 532 euro. Deze stelling kan Consument niet baten. Het bedrag van 532 euro heeft betrekking op het bedrag dat verzekeraars voor gemaakte interne kosten in rekening plegen te brengen. Het bedrag dat Verzekeraar bij Consument in rekening heeft gebracht heeft evenwel betrekking op de kosten van een extern onderzoeksbureau. Verzekeraar heeft ervoor gekozen geen betaling te vorderen van zijn interne kosten en dit staat hem vrij." (Uitspraak 2018-200.)

 

Reactie toevoegen

 
Lik-op-stuk-beleid levert één miljoen op

Lik-op-stuk-beleid levert één miljoen op

SODA, de organisatie die namens verzekeraars een standaard schadevergoeding van 532 euro verhaalt op fraudeurs, heeft sneller dan verwacht de grens van één...

Lik op stuk-aanpak verzekeringsfraude loont

Lik op stuk-aanpak verzekeringsfraude loont

Het 'lik op stuk'-beleid tegen verzekeringsfraudeurs werkt. SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) heeft deze week namens verzekeraars het 200e...