VCP komt met "afgewogen pensioencontract"

Pensioen strand via Pixabay

Een helder pensioencontract waarbij alle deelnemers weten waar ze aan toe zijn. Dat is volgens eigen zeggen de kern van het pensioenvoorstel dat is opgesteld door de Vakcentrale voor Professionals (VCP). In het ontwerp van dit contract staat de ambitie centraal dat iedereen in 42 jaar tijd een pensioen kan opbouwen van 80 procent van het middelloon.

VCP-voorzitter Nic van Holstein: "We werken met een vast rekenrendement. Zo realiseren we een stabiele premie. Tevens wordt daarmee de grote rentegevoeligheid van het huidige systeem opgelost."

Het contract staat volgens Van Holstein los van de vraag of de doorsneesystematiek wordt afgeschaft: "Door die maatregel dreigt voor deelnemers een pensioengat tot tien procent te ontstaan, waarmee 60 tot 100 miljard euro is gemoeid. Met name de deelnemers rond de 45 jaar worden hard geraakt. Afschaffing van de doorsneesystematiek is complex en brengt risico's met zich mee voor veel deelnemers. Veel berekeningen die gemaakt worden kijken naar gemiddelden, maar wij willen dat het voor deelnemers in alle fondsen en soorten pensioenregelingen netjes geregeld wordt. De overheid zal daar de regie in moeten nemen en daadwerkelijk zorgen voor compensatie. Mocht de compensatie niet lukken, dan is afschaffing van de doorsneesystematiek niet mogelijk, maar de aanpassingen aan het contract zouden wel kunnen doorgaan."

Reactie toevoegen

 
Meer over
"weg met perverse solidariteit in pensioenstelsel"

"weg met perverse solidariteit in pensioenstelsel"

"Weg met de perverse solidariteit in het Nederlandse pensioenstelsel", aldus de jonge econoom en D66-lid Ilja Boelaars in het FD. Volgens Boelaars heeft...