Het belang van nazorg bij een Algemeen Pensioenfonds

Delta Lloyd gebouw 1

In december 2015 heeft de eerste kamer de Wet Algemeen Pensioenfonds aanvaard. In de loop van dit jaar kunnen de eerste werkgevers hun pensioenregeling onderbrengen bij een Algemeen Pensioenfonds (APF). Tekent de werkgever een overeenkomst voor onbepaalde tijd? Dan is er geen automatisch verlengingsmoment. Toch zijn er volop mogelijkheden voor adviseurs om toegevoegde waarde te leveren aan werkgevers met een overeenkomst bij een APF. In dit artikel gaan wij in op deze mogelijkheden en hoe adviseurs die kunnen benutten.

Meer contracten voor onbepaalde tijd

We zien het steeds vaker in de pensioenmarkt: contracten voor onbepaalde tijd. Zo gaat ook Delta Lloyd APF dergelijke contracten aanbieden. Een contract voor onbepaalde tijd is weliswaar tussentijds opzegbaar, maar heeft geen vaste einddatum. Hierdoor is het niet meer nodig om iedere paar jaar een verlengingsproces te doorlopen. Betekent dit voor de adviseur dat de vraag naar professioneel advies afneemt? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Juist tijdens de looptijd van de overeenkomst zijn er diverse momenten die vragen om advies. Dat komt door het dynamische karakter van een overeenkomst bij een APF.

APF-overeenkomst vraagt meer nazorg

Stapt een werkgever over van een verzekerde pensioenregeling naar een APF? Dan betekent dit vaak ook een overstap van een statische naar een meer dynamische overeenkomst. Wat is het verschil? Een uitkeringsovereenkomst bij een pensioenverzekeraar heeft een statisch karakter: de premie en tarieven liggen vast voor een bepaalde tijd, meestal vijf jaar. Afgezien van wetswijzigingen en reguliere toetsingen bij de werkgever (denk aan een Bpf-check, ontwikkelingen in het personeelsbestand etc.) vragen maar weinig momenten om tussentijds advies. Ook is er minder noodzaak om tussentijds te toetsen of de regeling nog passend is. Dat gebeurt toch al automatisch bij de vijfjaarlijkse verlenging en benchmarking.

Een APF-overeenkomst is dynamischer van aard en daarmee wezenlijk anders. Met ‘dynamisch’ bedoelen we dat allerlei factoren tussentijds kunnen veranderen, zoals de premie en de tarieven. Juist daarom is de noodzaak om de overeenkomst tussentijds te monitoren veel groter. Adviseurs kunnen hun relaties daarbij ondersteunen door nazorg te bieden en door alert te reageren op ontwikkelingen bij de werkgever, het APF of in de markt.

Ontwikkelingen bij de werkgever

In de beheerfase kan de adviseur toegevoegde waarde leveren door regelmatig bij de werkgever te toetsen of de wensen, doelstellingen, risicobereidheid en inanciële situatie van de werkgever nog passen bij de pensioenregeling.

Bijvoorbeeld door vragen te stellen over:

– Wensen : In hoeverre heeft het APF de wensen en verwachtingen van de werkgever waargemaakt? Hoe tevreden is de werkgever over de uitvoering van de pensioenregeling?

– Doelstellingen : Past de indexatie-ambitie van de werkgever nog bij de toeslagambitie van de kring? Is het voor de werkgever misschien aantrekkelijk om over te stappen naar een andere kring? Wat betekent een overstap voor de premieinanciering en indexatieambitie? En voor de opgebouwde rechten van de deelnemers?

– Premiestelling : Jaarlijks stelt het APF de premie vast. Is dit correct gebeurd? Hoe zullen de rente en premie zich de komende jaren ontwikkelen?

– Financiële situatie : Kan de werkgever de nieuwe premie betalen? Past de verwachte premieontwikkeling bij de wensen en het budget van de werkgever?

Ontwikkelingen bij het APF

Ook ontwikkelingen bij het APF waar de overeenkomst loopt, kunnen aanleiding zijn om contact op te nemen met de werkgever.

Denk aan veranderingen op het gebied van:

– Medezeggenschap : Wat betekenen verkiezingen voor het belanghebbendenorgaan voor de medezeggenschap? Wil de werkgever zich verkiesbaar stellen? Vindt de werkgever dat zijn belangen voldoende worden behartigd?

– Bestuur : Wat betekent het voor de werkgever als de samenstelling van het bestuur wijzigt?

 

– Solidariteit : Hoe ontwikkelt de kring zich? Welke werkgevers zijn in of uit de kring gestapt? Wat betekent dit voor gedeelde lusten en lasten binnen de kring?

 

– Dekkingsgraad : Hoe staat de kring er inancieel voor? Wat zijn de verwachtingen voor indexatie van de pensioenen? Hoe wil de werkgever daarover communiceren met de werknemers? Hoe lang accepteert de werkgever een eventueel langdurig slechte dekkingsgraad?

– Wijziging uitbesteding : Stel dat het APF kiest voor een andere administrateur of vermogensbeheerder, hoe staat de werkgever daar tegenover? Wat als de werkgever zich niet kan vinden in de keuze van het bestuur?

– Vermogensbeheer : Hoe presteert de vermogensbeheerder van het APF? Is het beleggingsbeleid van de kring nog in overeenstemming met de principes van de werkgever?

– Communicatie : Is de voorlichting en communicatie aan deelnemers naar wens? Weet het APF bijvoorbeeld het pensioenbewustzijn te vergroten? Helpt het APF de werkgever voldoende om de zorgplicht voor werknemers in te vullen?

Ontwikkelingen in de markt

Tot slot kunnen ook marktontwikkelingen aanleiding geven om met de werkgever in gesprek te gaan.

Denk bijvoorbeeld aan:

– Productontwikkeling : Zijn er nieuwe, concurrerende producten op de markt gekomen? Of zijn de tarieven van bestaande producten veranderd? Is het wellicht aantrekkelijk om over te stappen naar een andere APF?

– Renteontwikkeling : Is de marktrente veranderd? Wat betekent dit voor de toekomstige premiestelling van het APF? En wat betekent dit voor de premiestelling bij een concurrerend APF met een andere premieberekeningswijze? Is het interessant om (opnieuw) te kiezen voor een uitkeringsovereenkomst bij een verzekeraar?

Nieuwe reguliere werkzaamheden

Een adviseur voert nu al reguliere werkzaamheden uit voor een werkgever bij collectieve verzekerde pensioenregelingen. Denk bijvoorbeeld aan een Bpfcheck, het begeleiden van waardeoverdrachten, het volgen van de ontwikkeling van het bedrijf en het personeelsbestand. De komst van het APF betekent dat er nieuwe, dagelijkse werkzaamheden bijkomen. Die werkzaamheden bestaan uit het monitoren van ontwikkelingen bij de diverse APF’s en in de pensioenfondsenmarkt. Deze ontwikkelingen kunnen aanleiding geven om opnieuw met de werkgever om tafel te gaan.

Over dit artikel

Diverse verzekeraars, waaronder Delta Lloyd, zijn bezig met de oprichting van een APF. De verwachting is dat de eerste aanbieders eind voorjaar 2016 een offerte kunnen uitbrengen. Dat geeft adviseurs nog een paar maanden de tijd om zich voor te bereiden. Gezien het dynamische karakter van een APF-overeenkomst is nazorg essentieel. In dit artikel staan we hierbij stil en doen we een aantal suggesties. We willen hiermee een aanzet geven voor de integratie van het APF in een nazorgpropositie.

Sven Bontenbal en Edmundo Holster zijn werkzaam als Senior Product Manager Pensioen resp. Business Development Manager Pensioen bij Delta Lloyd

Tips voor de adviseur

In ons eerdere artikel in VVP van 20 oktober 2015 lieten we al zien dat adviseren over het APF om een gedegen voorbereiding vraagt. Dat geldt ook voor de periode nadat de overeenkomst is getekend. Adviseurs doen er goed aan om na te denken of, en hoe, ze nazorg willen leveren. Kiest de adviseur ervoor geen nazorgpropositie aan te bieden? Dan zou de adviseur zich drie vragen kunnen stellen:

1. Is de keuze te rijmen met de zorgplicht van de adviseur?

2. Hoe kan een adviseur de werkgever toch aan zich blijven binden?

3. Is het voldoende duidelijk voor de werkgever dat hij geen verdere dienstverle-ning mag verwachten?

Kiest de adviseur wel voor het aanbieden van nazorg? Dan zijn dit onze tips:

• Stel een duidelijke overeenkomst op en beschrijf hierin de reikwijdte van de dienstverlening. Wellicht wil de werkgever de nazorgovereenkomst ook voor onbepaalde tijd aangaan.

• Besteed aandacht aan de inrichting van de reguliere werkzaamheden en nieuwe adviesmomenten: Welke medewerkers gaan dat doen? Hebben zij daar de kennis voor? En hoe vertalen zij dat in een adviesmoment bij de werkgever?

• Denk na over de benodigde tijd die het kost om de afgesproken nazorg (inclusief het bijhouden van relevante ontwikkelingen) te leveren en welke prijsstelling daarbij past.

Reactie toevoegen

 
Editie
Wim de Bundel marketingdirecteur NN

Wim de Bundel marketingdirecteur NN

Wim de Bundel, directeur Marketing en Verkoop Delta Lloyd, wordt bij het nieuwe gecombineerde pensioenbedrijf van Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd directeur...

Niek Hoek spreekt op BeleggersFair

Niek Hoek spreekt op BeleggersFair

Niek Hoek, oud-topman Delta Lloyd, is er bij op 17 november op de BeleggersFair. Hij wordt geïnterviewd door Diana Matroos over zijn nieuwe beursfonds: Dutch...

Niek Hoek wil naar de beurs

Niek Hoek wil naar de beurs

Niek Hoek (voormalig topman Delta Lloyd) en Stephan Nanninga (voormalig topman SHV) willen met Dutch Star Companies One naar de beurs om een Nederlands bedrijf over...

Sander Kernkamp nieuwe ceo ABN Amro Verzekeringen

Sander Kernkamp nieuwe ceo ABN Amro Verzekeringen

Sander Kernkamp (46) is benoemd tot ceo van ABN Amro Verzekeringen. Kernkamp volgt Hanneke Jukema op, die eerder heeft besloten om een nieuwe uitdaging te zoeken...

NN group: klanten gebaat bij overname Delta Lloyd

NN group: klanten gebaat bij overname Delta Lloyd

NN Group zag in het eerste kwartaal van 2017 het netto resultaat met 61 procent stijgen tot 435 miljoen euro. "We geloven dat het samenvoegen van de activiteiten...

Stichting Woekerrente dreigt met miljoenenclaim

Stichting Woekerrente dreigt met miljoenenclaim

Stichitng Woekerrente eist dat huiseigenaren die een te hoge rente hebben betaald voor hun hypotheek hun teveel betaalde rente terugkrijgen. Hypotheekverstrekkers...

Juridische fusie nn-delta Lloyd uiterlijk 3 augustus

Juridische fusie nn-delta Lloyd uiterlijk 3 augustus

NN Group verwacht de juridische fusie met Delta Lloyd af te ronden op uiterlijk 3 augustus. Dat schrijft het concern in een persbericht, dat verder weinig nieuws...

Nn Group houdt 93,3 procent van Delta Lloyd

Nn Group houdt 93,3 procent van Delta Lloyd

NN Group houdt inmiddels 93,3 procent van de aandelen Delta Lloyd. Dit na het aflopen van de zogeheten na-aanmeldingstermijn, waarin nog 61 miljoen aandelen of 13,4...

Pensioen Houtverwerkende Industrie naar Delta Lloyd

Pensioen Houtverwerkende Industrie naar Delta Lloyd

Het Pensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw (PHJ) en Delta Lloyd hebben vorige week een intentieverklaring getekend. Beide partijen hebben het voornemen...

Handen friese jeuken om aan de slag te gaan

Handen friese jeuken om aan de slag te gaan

'Ik weet niet of ASR ernaar heeft gekeken, daar ga ik niet over. Ik constateer dat het bedrijf nu onderdeel is van onze groep. Dat ik 4500 collega's kan verwelkomen....