Kijk hoe het anders kan, ga maximaliseren

Volop voer voor ondernemers. Dat bood de 21 juni gehouden derde Dag van het Topadvies van VVP. “Kijk hoe het anders kan, ga maximaliseren.”

 

section1_page20_article2_2.jpg

Piet Mars:‘Stop met een polisje hier en een polisje daar.’

De deelnemers hingen aan de lippen van Piet Mars, topbestuurder van gastheer Afas in Leusden. Mars zei dat hij gedurende de middag klaagzangen had opgevangen over de wet- en regelgeving die over de financiële sector is – en wordt – uitgestort. Maar, hield Mars de deelnemers voor, Nederland is juist een geweldig land om te ondernemen. “Ga dat uitnutten.”

Mars riep de deelnemers op goed na te denken over hun verdienmodel. “Het verdienmodel van vandaag is zeker niet het verdienmodel van de toekomst. Stop met een polisje hier en een polisje daar. Kijk hoe het anders kan." Zo zou de sector meer werk kunnen maken van een pensioenvoorziening voor de 800.000 zzp’ers.

Mars noemde het verder van belang om niet langer te focussen op administreren. “Administratief werk voegt geen waarde toe aan de onderneming. De administratie moet worden verzorgd terwijl het licht uit is.” Afas is groot geworden door de focus te leggen op de klant. Het bedrijf doet er alles aan om de klantbeleving optimaal te maken. "Dat begint al bij de kwaliteit van de koffie die wordt geschonken. Op die manier voelt de klant echt dat het bedrijf het verschil maakt."

Mars zei niet te begrijpen waarom bedrijven snijden in bijvoorbeeld kerstpakketten of zoals onlangs ABN Amro in fruit voor het personeel. “De medewerker gaat met de klant om zoals jij als werkgever met hem omgaat. Dus in plaats van te minimaliseren moet je juist maximaliseren. Maak het kerstpakket juist groter!”

Passie

De Dag van het Topadvies van VVP – in samenwerking met kennispartners Allianz, Scildon (tot voor kort Legal & General) en Nedasco – begon met een inleiding door Bertjan Scheepbouwer, een van de vier compagnons van Lukassen & Boer uit Papendrecht. Scheepbouwer vertelde openhartig over de rode cijfers die het kantoor in 2011 en 2012 schreef en die riepen om een koerswijziging. Anno 2017 staat er een op de zakelijke markt gericht kantoor dat niet meer alles voor iedereen doet maar duidelijke keuzes heeft gemaakt. Een kantoor waar medewerkers een grote mate van autonomie hebben. En een kantoor dat wordt gedreven door passie.

Scheepbouwer: “Mijn passie is dat mensen in organisaties het goed hebben met elkaar, dat ze plezier hebben en dat ze respect krijgen. Toen omzet en winst daalden, moest er iets gebeuren. Maar met behoud van onze medewerkers. Dat zijn mensen in wie wij ons vertrouwen hadden gesteld en die ook op ons vertrouwden.” ‘Vertrouwen’ was een woord dat vaker terugkwam in Scheepbouwers inleiding. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in eigen kunnen. Scheepbouwer haalde Pippi Langkous aan: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

section1_page20_article2_1.jpg

Bertjan Scheepbouwer: ‘Geef medewerkers autonomie.

Scheepbouwer vertelde dat hij en zijn vennoten verrast waren dat het rendement van het kantoor gedurende enkele jaren wegzakte. “Wij vonden echt dat we al een beter kantoor hadden gebouwd!” Het onderstreept nog eens het belang om echt bakens te verzetten als financieel adviseur in de nieuwe werkelijkheid.

De ommekeer ten goede kwam onder meer doordat Lukassen & Boer keuzes maakte. Niet meer alles voor iedereen doen en dat ook duidelijk uitspreken. “Een uithangbord ‘Wij zijn gespecialiseerd in alles’ werkt niet.”

Lukassen & Boer gaat nog niet zover dat de medewerkers hun eigen salaris mogen bepalen. Maar zij hebben wel een grote mate van autonomie. “Dan komt het wel eens voor dat er een vergadering is waarbij ze jou

Ondernemerstips van Piet Mars (Afas)

Begin met een visie op de toekomst. Klanten groot of klein moeten voelen dat ze belangrijk zijn.

Klanten willen geïnspireerd worden. Dat is iets anders dan angst verkopen.

Discussies gaan bij Afas nooit over geld, maar over tijd en prioriteit.

Verandering moet de constante van elke organisatie zijn.

Ga vernieuwen. Er zijn 800.000 zzp’ers in Nederland. Maak er producten voor.

Verwen de klant. Zorg dat de klant uw fan wordt.

Wees eerlijk. Wij rotzooien niet.

Overnames zijn de dood in de pot. Groei door klanten van uw collega’s af te pakken.

Zorg voor betrokken medewerkers.

Automatisering is de toekomst. Werk zal blijven verdampen. Durf daarom keuzes te maken.

Heb een droom! Mijn droom is dat ik van betekenis ben voor mijn klanten en de samenleving.

De klant centraal stellen begint met goede koffie

kennelijk niet nodig vinden”, aldus Scheepbouwer. “In de meeste zuivere vorm zou het ook zo kunnen zijn dat wij als directie naar huis worden gestuurd.” De keuze voor autonomie is ook ingegeven doordat jongere mensen hier veel meer waarde aan hechten dan aan een functieprofiel of een auto van de zaak. Jongeren willen hun eigen ding kunnen doen. Piet Mars zei dat ook Afas dat stimuleert, want jongeren zijn de toekomst van de onderneming. “Jonge ondernemers doen het volslagen anders dan de gevestigde orde. Wij zetten de ideeën van jonge mensen om in verbeteringen van onze organisatie”, aldus Mars.

Willem Vreeswijk: ‘Hoe staat het met de verandering?

Cultuurverandering

Na de inleiding van Scheepbouwer waren er inspirerende dialoogsessies. Zes experts gingen met de deelnemende adviseurs de diepte in: Jack Vos (Luyten Adviesgroep/Luyten Ontwikkelt), Jelle Bartels (Next Step Factory), Bob Klijn (Herenvest), Silvia Janssen (Oostdam & Partners), Robin van Beem (Polis Advocaten) en Björn Bierhaalder (MHC Consultancy/Make Change Happen). Op pagina 26 t/m 33 vindt u een verslag van de sessies.

Zoals van VVP mag worden verwacht, beperkten de sessies zich niet tot vaktechniek. Met de sessies wil VVP ook bijdragen aan de cultuur- en gedragsverandering in de financiële sector. Hoe staat het eigenlijk met die verandering, wilde hoofdredacteur Willem Vreeswijk van VVP weten van de deelnemers aan de paneldiscussie.

Gert Jan Fritzsche, de nieuwe ceo van Scildon, zei duidelijk een verandering te zien. “Adviseurs en aanbieders zijn heel kwaliteitsbewust.”

Tim Schoonbergen (topman Nedasco): “De branche heeft een flinke stap voorwaarts gemaakt. Ik was dit jaar in China. Daar zag ik een BMW-dealer die aan verzekeringen meer verdiende dan aan de auto’s. In zijn kelder zaten mensen die polissen te verkopen. Ik ben blij dat de branche dat achter zich heeft gelaten.”

Jack Vos wees erop dat er zeker verandering is. “Maar de wet loopt nu eenmaal altijd achter de feiten en de trends in de maatschappij aan.”

Silvia Janssen vindt dat er juist nog veel moet gebeuren. “Wij zijn nog helemaal niet klaar met de cultuur- en gedragsverandering. We moeten nog grote stappen zetten. Maar we zijn gevangenen van een systeem, opgezet door onszelf maar ook door de toezichthouders. We moeten ons uit dat systeem bevrijden om grotere stappen te kunnen zetten.”

Thom Mallant (Allianz): “De wetgever heeft hard ingegrepen. Daarbij is het doorgeslagen. Er is best meer op te lossen via zelfregulering. Verzekeraars en adviseurs moeten dan natuurlijk wel laten zien dat zij met die vrijheid kunnen omgaan.”

Naarmate de financiële sector meer leeft en werkt vanuit principes wordt het belang van regels ook kleiner, stelde Jack Vos.

Hoewel ook niet iedereen het eens was met de stelling dat wie goed doet voor de klant nooit de wet kan overtreden. Janssen: “Volgens mij wordt het leven een stuk leuker als je je laat leiden door de klant en niet alleen door regels. Maar mensen hebben zelf een beperkte blik op wat goed is. Goed is ook niet iets universeels.” Janssen riep de branche op tot dialoog hierover.

Evaluatie provisieverbod

Vreeswijk vroeg de panelleden of zij denken dat er nog iets bijzonders uit de evaluatie van het provisieverbod gaat komen. Eigenlijk niet. En mocht het komen tot verplichte provisietransparantie bij schadeverzekeringen, dan is dat volgens Scheepbouwer nog geen ramp.

“Iedereen kan de provisies anno 2017 zo op internet vinden.” Bob Klijn zei wel het idee te hebben dat het vooral de adviseurs zijn die zich zorgen maken om de toegankelijkheid van financieel advies. “Ik heb bij een gesprek gezeten met adviseurs dat was belegd door de uitvoerders van de evaluatie van het provisieverbod. De toegankelijkheid van financieel advies was door geen enkele partij waarmee zij hadden gesproken ter berde gebracht!”

‘Naarmate de sector meer vanuit principes werkt, wordt het belang van regels kleiner’

section1_page22_article37_2.jpg

Reactie toevoegen

 
Editie
Allianz benoemt twee nieuwe branchemanagers

Allianz benoemt twee nieuwe branchemanagers

Allianz Benelux heeft twee nieuwe branchemanagers benoemd. Marck Verhagen is aangesteld tot Branchemanager Liability en Willem-Jan Beekenkamp tot Branchemanager...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

(Uit VVP 5-2023) Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De...

Marc Foppen nieuwe directeur Zakelijk Schade bij Allianz in Nederland

Marc Foppen nieuwe directeur Zakelijk Schade bij Allianz in Nederland

Marc Foppen is de nieuwe Directeur Zakelijk Schade van Allianz. Hij wordt tevens General Manager van de Nederlandse branche-office P&C. Hij neemt deze rollen...

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Bekijk de beeldimpressie van Jeffrey Korte van de zinderende finale van de VVP Advies Award 2023 in de belevingsstudio’s van First Impression in Tilburg. [object...

Bureau DFO:  Scildon beste aanbieder ORV

Bureau DFO: Scildon beste aanbieder ORV

Scildon is volgens adviseurs de beste aanbieder Bancaire en Verzekeringslijfrente, gevolgd door TAF, Nationale-Nederlanden, Credit Life en Dazure.  Dit lijkt...

Elke Vagenende nieuwe commercieel directeur Allianz Benelux & Nordics

Elke Vagenende nieuwe commercieel directeur Allianz Benelux & Nordics

Elke Vagenende wordt in het eerste kwartaal van 2024 bij Allianz in dienst treden als Commercial Managing Director voor de nieuwe regio 'Benelux en Nordics'. Zij...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De drie finalisten waren...

Nedasco verkrijgt volmacht Cyber Hiscox

Nedasco verkrijgt volmacht Cyber Hiscox

Hiscox heeft Nedasco volmacht verleend op haar cyberverzekering. Ook voor de beroeps- enbestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Hiscox krijgt Nedasco volmacht....

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk vandaag om 16.00 uur naar de live-uitzending van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest klantgerichte advieskantoor...

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior Financieel Advies en Veldhuis Advies zijn de finalisten van de VVP Advies Award 2023. “Deze kantoren – die net als de andere drie...