Kijk hoe het anders kan, ga maximaliseren
Volop voer voor ondernemers. Dat bood de 21 juni gehouden derde Dag van het Topadvies van VVP. “Kijk hoe het anders kan, ga maximaliseren.”
Piet Mars:‘Stop met een polisje hier en een polisje daar.’
De deelnemers hingen aan de lippen van Piet Mars, topbestuurder van gastheer Afas in Leusden. Mars zei dat hij gedurende de middag klaagzangen had opgevangen over de wet- en regelgeving die over de financiële sector is – en wordt – uitgestort. Maar, hield Mars de deelnemers voor, Nederland is juist een geweldig land om te ondernemen. “Ga dat uitnutten.”
Mars riep de deelnemers op goed na te denken over hun verdienmodel. “Het verdienmodel van vandaag is zeker niet het verdienmodel van de toekomst. Stop met een polisje hier en een polisje daar. Kijk hoe het anders kan." Zo zou de sector meer werk kunnen maken van een pensioenvoorziening voor de 800.000 zzp’ers.
Mars noemde het verder van belang om niet langer te focussen op administreren. “Administratief werk voegt geen waarde toe aan de onderneming. De administratie moet worden verzorgd terwijl het licht uit is.” Afas is groot geworden door de focus te leggen op de klant. Het bedrijf doet er alles aan om de klantbeleving optimaal te maken. "Dat begint al bij de kwaliteit van de koffie die wordt geschonken. Op die manier voelt de klant echt dat het bedrijf het verschil maakt."
Mars zei niet te begrijpen waarom bedrijven snijden in bijvoorbeeld kerstpakketten of zoals onlangs ABN Amro in fruit voor het personeel. “De medewerker gaat met de klant om zoals jij als werkgever met hem omgaat. Dus in plaats van te minimaliseren moet je juist maximaliseren. Maak het kerstpakket juist groter!”
Passie
De Dag van het Topadvies van VVP – in samenwerking met kennispartners Allianz, Scildon (tot voor kort Legal & General) en Nedasco – begon met een inleiding door Bertjan Scheepbouwer, een van de vier compagnons van Lukassen & Boer uit Papendrecht. Scheepbouwer vertelde openhartig over de rode cijfers die het kantoor in 2011 en 2012 schreef en die riepen om een koerswijziging. Anno 2017 staat er een op de zakelijke markt gericht kantoor dat niet meer alles voor iedereen doet maar duidelijke keuzes heeft gemaakt. Een kantoor waar medewerkers een grote mate van autonomie hebben. En een kantoor dat wordt gedreven door passie.
Scheepbouwer: “Mijn passie is dat mensen in organisaties het goed hebben met elkaar, dat ze plezier hebben en dat ze respect krijgen. Toen omzet en winst daalden, moest er iets gebeuren. Maar met behoud van onze medewerkers. Dat zijn mensen in wie wij ons vertrouwen hadden gesteld en die ook op ons vertrouwden.” ‘Vertrouwen’ was een woord dat vaker terugkwam in Scheepbouwers inleiding. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in eigen kunnen. Scheepbouwer haalde Pippi Langkous aan: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”
Bertjan Scheepbouwer: ‘Geef medewerkers autonomie.
Scheepbouwer vertelde dat hij en zijn vennoten verrast waren dat het rendement van het kantoor gedurende enkele jaren wegzakte. “Wij vonden echt dat we al een beter kantoor hadden gebouwd!” Het onderstreept nog eens het belang om echt bakens te verzetten als financieel adviseur in de nieuwe werkelijkheid.
De ommekeer ten goede kwam onder meer doordat Lukassen & Boer keuzes maakte. Niet meer alles voor iedereen doen en dat ook duidelijk uitspreken. “Een uithangbord ‘Wij zijn gespecialiseerd in alles’ werkt niet.”
Lukassen & Boer gaat nog niet zover dat de medewerkers hun eigen salaris mogen bepalen. Maar zij hebben wel een grote mate van autonomie. “Dan komt het wel eens voor dat er een vergadering is waarbij ze jou
Willem Vreeswijk: ‘Hoe staat het met de verandering?
Cultuurverandering
Na de inleiding van Scheepbouwer waren er inspirerende dialoogsessies. Zes experts gingen met de deelnemende adviseurs de diepte in: Jack Vos (Luyten Adviesgroep/Luyten Ontwikkelt), Jelle Bartels (Next Step Factory), Bob Klijn (Herenvest), Silvia Janssen (Oostdam & Partners), Robin van Beem (Polis Advocaten) en Björn Bierhaalder (MHC Consultancy/Make Change Happen). Op pagina 26 t/m 33 vindt u een verslag van de sessies.
Zoals van VVP mag worden verwacht, beperkten de sessies zich niet tot vaktechniek. Met de sessies wil VVP ook bijdragen aan de cultuur- en gedragsverandering in de financiële sector. Hoe staat het eigenlijk met die verandering, wilde hoofdredacteur Willem Vreeswijk van VVP weten van de deelnemers aan de paneldiscussie.
Gert Jan Fritzsche, de nieuwe ceo van Scildon, zei duidelijk een verandering te zien. “Adviseurs en aanbieders zijn heel kwaliteitsbewust.”
Tim Schoonbergen (topman Nedasco): “De branche heeft een flinke stap voorwaarts gemaakt. Ik was dit jaar in China. Daar zag ik een BMW-dealer die aan verzekeringen meer verdiende dan aan de auto’s. In zijn kelder zaten mensen die polissen te verkopen. Ik ben blij dat de branche dat achter zich heeft gelaten.”
Jack Vos wees erop dat er zeker verandering is. “Maar de wet loopt nu eenmaal altijd achter de feiten en de trends in de maatschappij aan.”
Silvia Janssen vindt dat er juist nog veel moet gebeuren. “Wij zijn nog helemaal niet klaar met de cultuur- en gedragsverandering. We moeten nog grote stappen zetten. Maar we zijn gevangenen van een systeem, opgezet door onszelf maar ook door de toezichthouders. We moeten ons uit dat systeem bevrijden om grotere stappen te kunnen zetten.”
Thom Mallant (Allianz): “De wetgever heeft hard ingegrepen. Daarbij is het doorgeslagen. Er is best meer op te lossen via zelfregulering. Verzekeraars en adviseurs moeten dan natuurlijk wel laten zien dat zij met die vrijheid kunnen omgaan.”
Naarmate de financiële sector meer leeft en werkt vanuit principes wordt het belang van regels ook kleiner, stelde Jack Vos.
Hoewel ook niet iedereen het eens was met de stelling dat wie goed doet voor de klant nooit de wet kan overtreden. Janssen: “Volgens mij wordt het leven een stuk leuker als je je laat leiden door de klant en niet alleen door regels. Maar mensen hebben zelf een beperkte blik op wat goed is. Goed is ook niet iets universeels.” Janssen riep de branche op tot dialoog hierover.
Evaluatie provisieverbod
Vreeswijk vroeg de panelleden of zij denken dat er nog iets bijzonders uit de evaluatie van het provisieverbod gaat komen. Eigenlijk niet. En mocht het komen tot verplichte provisietransparantie bij schadeverzekeringen, dan is dat volgens Scheepbouwer nog geen ramp.
“Iedereen kan de provisies anno 2017 zo op internet vinden.” Bob Klijn zei wel het idee te hebben dat het vooral de adviseurs zijn die zich zorgen maken om de toegankelijkheid van financieel advies. “Ik heb bij een gesprek gezeten met adviseurs dat was belegd door de uitvoerders van de evaluatie van het provisieverbod. De toegankelijkheid van financieel advies was door geen enkele partij waarmee zij hadden gesproken ter berde gebracht!”
‘Naarmate de sector meer vanuit principes werkt, wordt het belang van regels kleiner’
Reactie toevoegen
Editie
(Bertjan Scheepbouwer van L&B Groep in VVP 1, 2023) Wat is het geheim van een excellent advieskantoor? VVP vroeg het aan een aantal categoriewinnaars van de...
Allianz in zee met Cardano voor beheer pensioenvermogen
Allianz heeft Cardano gekozen als vermogensbeheerder voor de beschikbare premieregelingen van Allianz Pensioen en Allianz PPI Pensioen. Het gaat in totaal om ruim...
(Jelle Bartels van Next Step Factory in katern Ken je vak! in VVP 1, 2023) Een adviseur verslaan op prijs en aanbod is redelijk gemakkelijk. Maar een adviseur...
Gert Jan Fritzsche verlaat Scildon
Gert Jan Fritzsche gaat dit jaar Scildon verlaten. Zes jaar geleden trad hij aan als CEO. Volgens een beknopt persbericht neemt hij ergens dit jaar in goed overleg...
Allianz stelt 6 miljoen euro beschikbaar voor Turkije en Syrië
Allianz Group stelt zes miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van hulp- en herstelinspanningen na de aardbevingen in Turkije en Syrië. CEO Oliver Bäte:...
Waar blijft de doorstroomhypotheek?
(Partner in kennis Scildon in VVP 06-2022) Henk Jansen, oprichter van het in expats gespecialiseerde financieel adviesbureau Expat Mortgages, is helder: “Er...
TAF, Scildon, a.s.r. en NN winnaars vernieuwd Adfiz Prestatie Onderzoek
TAF (Maatwerk ORV), Scildon (Huurverzekering), a.s.r. ( Platform Duurzaam Wonen), Nationale-Nederlanden (Dekking voor opruimen zonnepaneeldeeltjes) zijn de winnaars...
Dazure biedt kosteloze GezinGeregeld dekking
Dazure heeft de voorwaarden van de GoedIdee Overlijdensrisicoverzekering verbeterd door de kosteloze GezinGeregeld dekking toe te voegen. Wanneer de klant met een...
Minder dan kwart zzp'ers heeft AOV
Niet meer kunnen werken en wegvallen klanten en wanbetaling. Dat zijn de grootste risico’s waar zzp’ers wakker van liggen, aldus Allianz-onderzoek. Allianz:...
(Jelle Bartels, Next Step Factory, in VVP 5) Als het in je bedrijf net lekker lijkt te gaan, is er vroeger of later weer een uitdaging die je aan moet gaan. Heb...