Koersen op de lange termijn

Klok

(Toon Berendsen, VVP, in katern Vermogensbeheer in VVP 5) De grootste kans voor de financieel adviseur op de markt voor beleggingen? Dat is en blijft denken op de lange termijn. Schommelingen en schokken, soms fors, horen nu eenmaal bij beleggen. En crises? Die houden normaal gesproken ook weer op.

Op dit moment is alle focus op de inflatie, die voor Nederlandse begrippen ongekend hoog is. Je moet wel van heel erg goede beleggingshuize zijn, wil je die inflatie overtreffen. Dat moet je niet eens willen proberen. Als je insteekt vanuit een stabiele portefeuille op de lange termijn, zal de inflatie van nu uiteindelijk niet meer dan een hobbel blijken te zijn. Bedenk ook dat de huidige inflatie zeer sterk wordt gedreven door de stijging van de energieprijzen. Het is niet zo dat de productiecapaciteit in haar voegen kraakt. Met andere woorden: er is nog voldoende ruimte voor economische groei. Het grootste probleem lijkt eigenlijk nog het personeelstekort dat zich sterk doet gelden. Dat tekort kan leiden tot looninflatie, maar tot nu toe is geen sprake van een loongolf.

Zijn er voor de financieel adviseur verder nog kansen op de beleggingsmarkt? Zeker wel. Juist de huidige economische situatie onderstreept nog eens het belang om als adviseur te kijken naar het totaalplaatje van de klant. Dat wordt alleen nog maar belangrijker, want Nederland sleutelt aan een nieuw pensioenstelsel met voor iedere deelnemer een individuele pensioenpot. Nu is het een volstrekte illusie om te denken dat deelnemers zometeen zelf werkelijk aan de beleggingsknoppen mogen draaien tijdens hun pensioenopbouw. Het nieuwe pensioencontract, en helemaal de zogeheten solidaire premieregeling, wordt aan alle kanten dichtgetimmerd juist om te voorkomen dat individuele deelnemers fatale beleggingskeuzes maken. Keuzes zijn er veel meer aan het einde van de rit, waarbij het frappante is dat de deelnemer dan wel aan zijn lot wordt overgelaten. De wetgever introduceert weliswaar de nieuwe (open) norm keuzebegeleiding. Deze houdt in dat pensioenfondsen deelnemers moeten begeleiden bij de overigens ook nu al vaak bestaande keuzemogelijkheden als variabel pensioen (straks overigens in beginsel de keuze). Maar ze hoeven niet de totale financiële situatie van de deelnemer in kaart te brengen. Terwijl keuzes wel enorme impact kunnen hebben, zeker als wordt gekozen voor een pensioenbedrag ineens (wel een nieuwe keuzemogelijkheid, overigens uitgesteld tot 1 juli 2023). Het kan dus geen kwaad als een professional meedenkt.

Nieuwe grote markt?

Er zijn adviespartijen die een hele grote markt voorzien juist door de hervorming van het pensioenstelsel en de keuzemogelijkheden. Maar nogmaals, die keuzemogelijkheden zijn er ook nu al en de meeste mensen doen er niks mee. Dat zal niet zomaar veranderen, ook omdat straks veilige default keuzes gaan worden aangeboden door de pensioenfondsen. Dus er moet nadrukkelijk aandacht blijven voor het vergroten van het pensioenbewustzijn en van de pensioenkennis bij de deelnemers. Communicatie is ook cruciaal. En het belang wordt dus groter om naar het totaalbeeld van de deelnemer te kijken. En in een totaalplan kunnen beleggingen natuurlijk wel degelijk interessant zijn. Hoewel in dit geval de beleggingshorizon beperkt is, vanwege de leeftijd van de pensionarissen. Aan de andere kant: mensen worden steeds ouder.

Pensioenopbouw zzp’ers

Het liefst wil je als adviseur iemand vanaf het vroegste moment begeleiden bij zijn pensioenopbouw. Want dan heb je wel een lange beleggingstermijn. De wetgever handhaaft de verplichte deelname in de tweede pijler, dus er komt niet ineens een nieuwe doelgroep bij. Maar kijk eens naar de pensioenopbouw van zzp’ers. Het kabinet zou graag zien dat meer zzp’ers een pensioen opbouwen. Tegen die achtergrond wordt er een experimenteerbepaling doorgedrukt. Deze maakt experimenten met vrijwillige aansluiting van zelfstandigen in de tweede pensioenpijler mogelijk. Tegelijkertijd echter worden de mogelijkheden voor pensioenopbouw in de derde pijler flink verruimd en wordt de pensioenopbouw in de derde pijler eenvoudiger.

Frank Janse en Elianne Janssen, werkzaam als pensioenadviseur bij Montae & Partners, stelden in Pensioen Magazine van augustus/september: “Daarmee wint de derde pijler aan aantrekkelijkheid ten opzichte van de tweede pijler. Wij zijn benieuwd in hoeverre dit mogelijk tot verschuivingen tussen de tweede en derde pijler gaat leiden. Eén voorspelling durven wij in ieder geval wel aan: de regering draait met de verruimde mogelijkheden in de derde pijler eigenhandig de experimenteerbepaling voor zelfstandigen in de tweede pijler de nek om. Waarom zou je als zelfstandige immers in een systeem stappen waarvan het de vraag is of je daar over een aantal jaar nog in kan blijven deelnemen, terwijl er een toekomstbestendig alternatief is dat ook nog eens de mogelijkheid van een tijdelijke uitkering biedt?”

‘Totaalplan steeds belangrijker, beleggingen kunnen daar prima in passen’

Wft vermogen: bijna 30. 000 adviseurs

Beleggingsadvies doe je er als financieel adviseur niet zomaar even bij. Voor het zware advieswerk is een MiFID II-vergunning vereist. Grote vermogens moeten echt een doelgroep zijn, wil alle moeite om de MiFID II-vergunning te verkrijgen en te behouden lonen. En eigenlijk kun je ook niet heen om DSI-certificering (DSI: Dutch Securities Institute).

Veel adviseurs opteren voor Wft vermogen en Nationaal Regime (vrijstellingsregeling) MiFID II. Bij de start van de nieuwe Wft PE periode afgelopen april waren er 29.197 adviseurs met de beroepskwalificatie Wft vermogen.

Het Nationaal Regime stelt ondernemingen in staat om advies te geven over gecombineerde producten met een beleggingscomponent (zoals effectenhypotheken, pensioenproducten en andere vermogensopbouwproducten). Daarnaast kunnen zij voor deze producten orders ontvangen en doorgeven. Onder het Nationaal Regime mogen ondernemingen deze diensten ook verlenen bij beleggingsfondsen zonder dat er sprake is van een gecombineerd product.

Groen

Als er één thema hot is, dan is het verduurzaming. Letterlijk hot, want er zijn toch serieuze aanwijzigingen dat de temperatuur oploopt met nu al soms rampzalige gevolgen (zoals extremer weer en daardoor meer weerschade). Investeren in een groene toekomst is dus belangrijk. Beleggers willen het ook, dus hier liggen kansen voor beleggingsadviseurs en aanbieders van beleggingen.

Belangrijk om te onthouden is dat een groene belegging niet per definitie een goed rendement betekent. Misschien wel voor de aarde, maar niet voor de portemonnee van de belegger. Stap dus niet blind in groene bedrijven en fondsen. Dat is hoe dan ook niet verstandig, want greenwashing komt helaas ook nog steeds veel voor. Op EU-niveau probeert men daar mee af te rekenen via de Sustainable Finance Disclosure Regulation (lees voor meer hierover het artikel van Hubrien Meijaard in VVP 4 - september 2022). Maar ga vooral ook af op uw eigen oordeel.

In een recente verkenning stelt de AFM: “Het valt op dat veel aandelen in fondsen die als duurzaam worden aangeprezen ook onderdeel zijn van ‘gewone’ fondsen. Zo bestaan veel duurzame fondsen voor een aanzienlijk deel uit techaandelen. Uitsluiting van de meest vervuilende beleggingen is een veelvoorkomende manier om een fonds als duurzaam aan te prijzen. Het is de vraag of dit overeenkomt met de verwachtingen van beleggers.”

Reactie toevoegen

 
Aanvulling Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening

Aanvulling Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening

De AFM heeft de ‘Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening’ aangevuld met handvatten voor het bepalen van verwachte rendementen als onderdeel...

AFM vraagt beleggingsondernemingen om reactie op aanvulling leidraad

AFM vraagt beleggingsondernemingen om reactie op aanvulling leidraad

De AFM biedt een aanvulling op de bestaande Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening ter consultatie aan. Uit een eerder AFM-onderzoek is gebleken dat...

Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief

Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief

Beleggingsondernemingen die beleggingsdiensten verlenen aan professionele beleggers hanteren vaak een te ruime definitie van de beleggingsdienst ‘het beheren...

Financiële planning voor elke klant

Financiële planning voor elke klant

(Uit katern Vermogensbeheer in VVP 4) “Vermogensbeheer, financiële planning en nalatenschapsplanning zijn toepasbaar bij elke klant. Dit is onze missie....

Doelbeleggen en de adviseur

Doelbeleggen en de adviseur

Door Tjade Groot, Hoofd Team Doelbeleggen.nl bij Velthuyse • Mulder Vermogensbeheer. De interesse in, en de noodzaak van vermogensopbouw neemt de laatste...

ASR neemt vermogensbeheerder over

ASR neemt vermogensbeheerder over

ASR Vermogensbeheer neemt First Investments over. Jack Julicher, directeur Beleggingen bij ASR: "Met de acquisitie van First Investments weten we onze positie als...

DSI vermogensbeheerder voor drie jaar geroyeerd

DSI vermogensbeheerder voor drie jaar geroyeerd

De Tuchtcommissie DSI heeft een klacht tegen een senior vermogensbeheerder gegrond verklaard. Volgens de tuchtrechter heeft hij als directeur en aandeelhouder van...

"vermogensbeheer pensioenfondsen kan beter"

"vermogensbeheer pensioenfondsen kan beter"

Het vermogensbeheer van pensioenfondsen kan eenvoudiger en goedkoper zonder dat dit ten koste gaat van een goede verhouding tussen nettorendement en risico. Dit...