Doelbeleggen en de adviseur

Tjade Groot 2020

Door Tjade Groot, Hoofd Team Doelbeleggen.nl bij Velthuyse • Mulder Vermogensbeheer.

De interesse in, en de noodzaak van vermogensopbouw neemt de laatste jaren sterk toe. Dat geldt ook voor de financieel adviseur die geconfronteerd wordt met bezorgde klanten die klagen over de steeds verder krimpende rente. In de financiële planningen en de diverse producten zoals hypotheken, lijfrente en pensioenverzekeringen speelt het beleggingsaspect een steeds belangrijkere rol.

Binnen vermogensopbouw komen steeds meer partijen en initiatieven met doelbeleggen op de proppen. Wat is het en waarom is het interessant? Wat we nog veel tegenkomen is ‘even voor de vuist weg’ beleggen. Men laat dan het rendement bepalen hoe het doel eruit komt te zien. Gewoon van start en aan het eind van de rit bekijken hoeveel er van de hypotheek kan worden afgelost, of dat je kind uit- of thuiswonend gaat studeren. Doelbeleggen is precies omgekeerd, je bepaalt bij aanvang waarvoor je belegt. Zo ontstaat focus en vermindert de verleiding om er even geld vanaf te halen. De beleggingspot is gelabeld. Het is nu immers geld voor je kind of je pensioen, niet zomaar een potje voor later.

Er zijn verschillende soorten en maten doelbeleggen. Grofweg kun je ze onderverdelen in drie soorten. In volgorde van compleetheid:

  • Een beleggingsrekening met een doellabel.
  • Een belegging die naast het doellabel risico afbouwt richting de doeldatum. Dit valt onder lifecycle oplossingen.
  • Beleggingen die op basis van een doellabel en gebruik makend van een lifecycle ook nog worden gestuurd door rekening te houden met het doelvermogen en de (periodieke) inleg.

De laatste vorm is het meest compleet en doet de naam doelbeleggen de meeste eer aan. Omdat je van te voren het doel zo concreet mogelijk maakt, kun je gaan rekenen. Dat levert dan vanaf aanvang al gelijk de haalbaarheid van het doel op. Tevens wordt daarbij aangegeven of je daarvoor moet beleggen of dat je je doel met sparen kunt realiseren. Na de start wordt vervolgens iedere dag opnieuw gekeken hoe men ervoor staat en worden gerichte aanpassingen aangedragen en waar nodig doorgevoerd.

Verborgen doelen

Nu zijn er mensen die hun financiële doelen goed voor ogen hebben, maar er zijn veel meer mensen die dat niet hebben. Vaak zijn er ‘verborgen doelen’, dan spaart of belegt iemand voor een mooie oldtimer terwijl er sprake is van een pensioengat of aflossingsvrije hypotheek. Daar kan de adviseur perfect hulp bieden. De adviseur heeft immers in al zijn gedaantes bijna altijd zicht op de totale situatie van de klant. Zo komen de doelen vanzelf boven drijven wanneer bijvoorbeeld hypotheekadvies wordt gegeven. Is de maandelijkse hypotheeklast nog wel te dragen na uw pensioen? Bij nee kan worden berekend hoeveel er paar maand te kort is en kan doelbeleggen uitkomst bieden.

We zien nog wel een bepaalde terughoudendheid bij de adviseur. Beleggen kan onrust bij de klanten opleveren en niet iedere adviseur is even bekend met beleggen. Dat begint al met de vraag of er kan worden gespaard of moet worden belegd om een doel te halen? In steeds meer gevallen biedt sparen geen oplossing meer, maar wil je dat je klant wel uit kunnen leggen. Met doelbeleggen en de haalbaarheid wordt dit direct inzichtelijk gemaakt. Door het doel langs sparen en de beschikbare beleggingsprofielen te leggen, wordt vanzelf duidelijk welke oplossing de hoogste haalbaarheid oplevert.

Tevens kan doorlopend op haalbaarheid worden gestuurd. Dat zorgt ervoor dat het vizier op het einddoel gericht blijft. Haalbaarheid houdt rekening met de looptijd en eventuele periodieke bijstortingen. Zo zal de haalbaarheid, zelfs bij stevige beurscorrecties, veel minder bewegen. En dat zorgt voor de rust die je je klanten gunt. Uit een enquête van Schroder onder 25.000 beleggers werd al eens duidelijk dat 74 procent het beleggingsprofiel aanpast in tijden van hoge marktvolatiliteit en zich dus niet hield aan het oorspronkelijke beleggingsplan. En het lijkt erop dat deze activiteit weinig vruchten afwerpt, want meer dan de helft is ontevreden over hun beleggingen.

Vermogensbeheer

Los van de afweging tussen sparen of beleggen kan de beslissing voor welk beleggingsprofiel en de fondskeuze bij de vermogensbeheerder te laten, een hoop schelen. Die hebben namelijk de grootste invloed op het rendement en die verantwoordelijkheid ligt dan bij de beheerder. Hiervoor moet dan wel worden samengewerkt met de dienst vermogensbeheer, met een execution only oplossing kom je er niet.

Dan dient een mogelijk mooie rol voor de adviseur zich aan. De vermogensbeheerder neemt zijn/haar beleggingsbeslissingen op basis van de (financiële) situatie van de klant. Deze wordt zorgvuldig in kaart gebracht door middel van een zogenaamde ‘ken je klant’ inventarisatie. En laat de adviseur nu juist de persoon zijn die de klant goed kent, vaak al jaren. De inventarisatie dient jaarlijks te gebeuren wat de adviseur de mogelijkheid geeft om zijn/haar klant periodiek te spreken, wat weer bijdraagt aan het opbouwen van een intensievere relatie. De adviseur loopt dan ieder jaar door de situatie van de klant wat de gelegenheid biedt tot het creëren van andere advies- of verkoopkansen.

Meest gekozen doel

Daar kunnen we kort over zijn, dat is pensioen. Steeds meer mensen zijn genoodzaakt om zelf bij te dragen aan pensioenopbouw. De overheid trekt zich steeds meer terug en pensioenfondsen hebben het zwaar door de lage rentestand. Daarbij komt de groeiende groep zelfstandig ondernemers, die eigenlijk alles zelf moeten opbouwen. En ook de DGA zoekt naar alternatieven, nu het pensioen niet meer in de BV kan worden opgebouwd.

Dit aanvullend pensioen kun je in box 3 of box 1 opbouwen. In box 3 heb je alle vrijheid, je mag zoveel inleggen als je wilt en je kunt het geld er op ieder gewenst moment weer uit halen. In box 1 ligt het anders. Dat zijn de fiscaal aftrekbare (bancaire) lijfrenteproducten, meestal in de volksmond ‘banksparen’ genoemd. Binnen de fiscale regels en grenzen van de jaar en inhaalruimte kan op een flexibele wijze een pensioen gespaard worden. De fiscale aftrekbaarheid in de IB-sfeer en het feit dat het gespaarde vermogen buiten box-3 valt, is een sterke stimulans hieraan deel te nemen. Zo loopt de opbouwfase meestal tot de AOW en wordt daarna afhankelijk van de persoonlijke situatie voor een vaste uitkering met een bepaalde looptijd gekozen.

Meer beleggen voor pensioen

Beleggen voor aanvullend pensioen speelt door de lage rente in combinatie met de uitbreiding van lijfrente aanbieders, een steeds grotere rol. In 2017 is het voor beleggingsondernemingen, en daarmee dus ook de vermogensbeheerders, toegestaan om lijfrenteproducten aan te bieden. Inmiddels zijn er met name in de opbouwfase genoeg beleggingsoplossingen te vinden. In mindere mate zijn er beleggingsoplossingen in de uitkeringsfase. Dat is complexere materie die voor het overgrote deel nog bij verzekeraars en grootbanken ligt, die dit niet graag in beleggingsvorm aanbieden. Een aantal vermogensbeheerders is daarmee wel aan de slag gegaan. Een groot voordeel van de ‘kleinere’ vermogensbeheerders is de flexibiliteit. Er gelden veel regels die door verzekeraars en banken star worden ingevuld.

Een van de beleggingsoplossingen die door een van de vermogensbeheerders wordt aangeboden, is een uitkerend lijfrenteproduct met een ingerekend beleggingsrendement. De startuitkering is hoger omdat rekening worden gehouden met een beleggingsrendement dat hoger ligt dan het u-rendement, dat lager ligt dan de spaarrente. Een aardige mogelijkheid voor gepensioneerden die graag bij start van hun pensioen wat meer te besteden hebben dan later, wanneer ze bijvoorbeeld minder goed ter been zijn. Zo profiteert men gewoon eerder van het opgebouwd pensioenkapitaal op het moment dat het er voor de meeste mensen toe doet.

Kansen

De adviseur die de slag heeft gemaakt om ook beleggingen in de advisering van de diverse producten mee te nemen, vergroot zijn professionaliteit richting klant en ziet zijn adviestijd toenemen. Immers de zorg en de complexiteit van deze producten vragen om persoonlijk advies in een persoonlijk gesprek op kantoor of bij de klant thuis. De adviseur die hier nog liever afstand van houdt kan op basis van alleen signaleren en doorverwijzen toch weer een mooi contactmoment hebben.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Aanvulling Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening

Aanvulling Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening

De AFM heeft de ‘Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening’ aangevuld met handvatten voor het bepalen van verwachte rendementen als onderdeel...

Koersen op de lange termijn

Koersen op de lange termijn

(Toon Berendsen, VVP, in katern Vermogensbeheer in VVP 5) De grootste kans voor de financieel adviseur op de markt voor beleggingen? Dat is en blijft denken op...

AFM vraagt beleggingsondernemingen om reactie op aanvulling leidraad

AFM vraagt beleggingsondernemingen om reactie op aanvulling leidraad

De AFM biedt een aanvulling op de bestaande Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening ter consultatie aan. Uit een eerder AFM-onderzoek is gebleken dat...

De ODV, een adviesgevoelige voorziening

De ODV, een adviesgevoelige voorziening

In de jaren 2017 t/m 2019 hebben ruim 50.000 DGA’s hun pensioenregeling in eigen beheer omgezet naar de Oudedagsverplichting eigen beheer (ODV). Uiterlijk...

Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief

Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief

Beleggingsondernemingen die beleggingsdiensten verlenen aan professionele beleggers hanteren vaak een te ruime definitie van de beleggingsdienst ‘het beheren...

Financiële planning voor elke klant

Financiële planning voor elke klant

(Uit katern Vermogensbeheer in VVP 4) “Vermogensbeheer, financiële planning en nalatenschapsplanning zijn toepasbaar bij elke klant. Dit is onze missie....

ASR neemt vermogensbeheerder over

ASR neemt vermogensbeheerder over

ASR Vermogensbeheer neemt First Investments over. Jack Julicher, directeur Beleggingen bij ASR: "Met de acquisitie van First Investments weten we onze positie als...

DSI vermogensbeheerder voor drie jaar geroyeerd

DSI vermogensbeheerder voor drie jaar geroyeerd

De Tuchtcommissie DSI heeft een klacht tegen een senior vermogensbeheerder gegrond verklaard. Volgens de tuchtrechter heeft hij als directeur en aandeelhouder van...

"vermogensbeheer pensioenfondsen kan beter"

"vermogensbeheer pensioenfondsen kan beter"

Het vermogensbeheer van pensioenfondsen kan eenvoudiger en goedkoper zonder dat dit ten koste gaat van een goede verhouding tussen nettorendement en risico. Dit...