Alpa zoekt investeerders in een betere toekomst

V.l.n.r.: Maarten van der Schaaf, Lars Veraart, Hannes Lorenzen, Maarten Roels, Sjoerd Wartena en Li An Phoa.

“Biologische diversiteit is één grote drukte: het zoemt, beweegt, vliegt, kruipt, springt, zweeft en krioelt, maar het uitsterven gaat geluidloos en het heeft alleen onze stem. Door agro-ecologische boeren een toekomst te bieden, geven we onze kinderen weer een toekomst.”

“D it zei Lars Veraart bij de lancering in Schipluiden van ALPA (Access to Land for Agroecology). Met de oprichting van ALPA werkt hij samen met kleine boeren actief aan het behoud van eerlijke voedsel- en landbouwmethodes in Roemenië. Doel is landbouwgrond en boerderijen te verwerven en deze te pachten aan agroecologische boeren. Zo werkt ALPA mee aan duurzame en lokale voedselsystemen voor gezonde mensen op een gezonde aarde. ALPA is op zoek naar ondersteuning op het gebied van financiën, kennis en werkkracht.

Vier jaar geleden maakte Veraart een bewuste keuze om ‘Stop!’ te zeggen tegen een goed betaalde carrière als dierenarts op het Franse platteland. Hij besloot om niet langer een landbouwsysteem te dienen waar alles draait om geld, maar begon, samen met zijn vrouw Robin, ‘ja!’ te zeggen tegen de echte waarde van mens en natuur. Ze zochten een stuk grond om hun eigen dromen waar te maken. Toen ze in Transsylvanië rondtrokken, waren ze diep geraakt door de enorme diversiteit. Twee maanden later begonnen ze aan hun boeren bestaan. “De biodiversiteit in Europa is in snel tempo aan het verdwijnen. Wat we in de rest van Europa zijn kwijtgeraakt, is er in grote delen van Roemenië nu nog wel. Het is uniek, belangrijk en kwetsbaar, maar het verdwijnt ook in rap tempo. De landbouwgrond is er nog altijd het goedkoopst én het vruchtbaarst van heel Europa. Dit trekt uiteraard speculanten aan. Land wordt massaal opgekocht en het rendement is hoog. De prijzen van de grond zijn de laatste vijftien jaar in Roemenië met maar liefst 1600 procent gestegen. Nu zijn nog 99 procent van de Roemeense landbouwbedrijven kleinschalig, maar minder dan 1 procent van de boeren bezit al meer dan 50 procent van de grond. En dit percentage neemt snel verder toe. Er is in Roemenië simpelweg sprake van landroof. Als de kleine boeren zich niet organiseren, als we ze niet ondersteunen, verdwijnt het volledig.”

“Doel is een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame voedselvoorziening in Europa. Naast kennis van allerlei organisaties en experts op verschillende vakgebieden is uiteraard ook geld nodig. Geld om expertise te kunnen betrekken, om de vereniging van kleinschalige boeren goed te laten functioneren en om uit naam van alle shareholders de eerste ALPA-boerderij aan te schaffen. In 2019 is hiervoor zo’n 40.000 euro nodig. De boerderij is overigens al gevonden. Het is de biologisch gecertificeerde Topa Family Farm in Transsylvanië. Als we dergelijke agro-ecologische boerenbedrijven een toekomst geven, geven we onze kinderen ook een toekomst. Dit is het antwoord op hoe we in 2050 negen miljard monden moeten voeden.”

Voorbeeld voor Veraart is Terre de Liens, opgericht door Sjoerd Wartena, die aanwezig was bij de lancering. Wartena kon niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het initiatief van Veraart is. “Uit ervaring weet ik hoe sterk de krachten zijn om het boerenbestaan te vernietigen. Alleen al in Frankrijk zijn tienduizenden mensen die graag een kleinschalige boerderij willen beginnen, maar de politiek verhindert dit. Alleen grootbedrijven komen in aanmerking voor subsidie. Verandering komt niet van de politiek. Verandering komt vanuit mensen die opstaan.”

Wartena was succesvol met de oprichting van een commanditaire investeringsgroep. “Inmiddels hebben we 80 miljoen euro in kas. Een aandeel kost 100 euro en ruim 25.000 mensen doen al mee. We geven jaarlijks advies aan zo’n 1500 boeren. Niet eenvoudig, want er komt veel bij kijken. Zonder een boerderij en materialen heeft een boer niets aan land. Daarnaast zijn er mensen met kennis nodig die zich willen verbinden aan je organisatie. Geld is noodzakelijk om dit voor elkaar te brengen, maar alleen met geld kom je er niet. Het succes van de investeringsgroep houdt ook in dat er nu wel naar ons geluisterd wordt, ook in Brussel.”

Wartena maakte duidelijk waarom een investering in ALPA zo belangrijk is. “Kleinschalige landbouw komt relatief nog veel voor in Roemenië en we kunnen het tij er nog keren. Dat is van belang voor iedereen, voor heel Europa, voor de hele wereld. Kleinschalige landbouw is namelijk economisch elastischer, veelzijdiger en natuurvriendelijker. De opbrengst is groter, het zorgt voor meer werk en mensen werken en leven in een socialere omgeving. Dat kleinschalige landbouw grote steden niet kan voeden, is pertinent onwaar, een drogreden. Bovendien levert deze vorm van voedselproductie een bijdrage aan het verminderen van de klimaatzorgen. Veertig procent van de huidige wereldbevolking is direct gediend met kleinschalige landbouw en 60 procent indirect. Een initiatief als ALPA dient ondersteund te worden. Door krachtenbundeling krijgen de kleine boeren een stem en kunnen ze zich wapenen tegen speculatie en landroof. Het succes van Terre de Liens laat zien dat het mogelijk is. Een investering in ALPA is een investering in onze toekomst.”

Diezelfde avond werd toevallig de Nederlandse Ambassadeur in Roemenië geïnterviewd voor Radio 1. Zij zei veel goede dingen over de stand van zaken in Roemenië, maar benadrukte ook dat Roemenië heel interessant is voor Nederlandse investeerders, juist “omdat de grond er zo goedkoop is”. Het benadrukt hoe eendimensionaal de kijk op het leven is geworden. Waar niet aan verdiend kan worden, heeft geen waarde meer. Maar met zo’n visie zijn ook liefde en compassie niets meer waard. Hoogste tijd om wel voor waarden te kiezen die ook van waarde zijn voor toekomstige generaties.”

Andere sprekers bij de lancering van ALPA waren emeritus hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg, Hannes Lorenzen (senior adviseur van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement) en Maarten Roels (medeoprichter Terre-en-vue). Begeleiding en organisatie was in handen van Li An Phoa (Drinkable Rivers) en journalist Maarten van der Schaaf. Architect Jamie van Lede stelde zijn locatie De Vijverschie in Schipluiden beschikbaar voor de bijeenkomst. De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door de stichting New Financial Forum.

Alpa

Meer informatie over ALPA, ook over de investeringsmogelijkheden: Lars Veraart

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Re-Generatie thema herfsteditie New Financial Magazine

Re-Generatie thema herfsteditie New Financial Magazine

Re-Generatie. Dat is het thema van de herfsteditie van het New Financial Magazine, een van de uitingen van de stichting New Financial Forum.  Een themanummer...

"Met ALPA krijgen we een herkansing"

"Met ALPA krijgen we een herkansing"

"Het allermooiste werk aller tijden ligt recht voor onze voeten. Voor het oprapen. Durven we te kijken? Bukken we? Pakken we het op? Hoeveel extra speeltijd krijgen...

Love it: gezamenlijk op zoek naar een nieuwe Poolster

Love it: gezamenlijk op zoek naar een nieuwe Poolster

“Stel dat al het water dat onze wereld rijk is, zou passen in een skippybal. Dan vertegenwoordigt een heel klein knikkertje, waar je vroeger als kind misschien...

Drinkbare rivieren als graadmeter voor financiële sector

Drinkbare rivieren als graadmeter voor financiële sector

“Stel dat al het water dat onze wereld rijk is, zou passen in een skippybal. Dan vertegenwoordigt een heel klein knikkertje, waar je vroeger als kind misschien...