Vitaal ondernemerschap

Josette Dijkhuizen: “Succes zonder stress?!”

De ware ondernemer is enorm gedreven. Dat maakt dat hij of zij succesvol is, maar tegelijkertijd kan die passie ook een valkuil zijn. Vandaar het belang van vitaal ondernemerschap, aldus De Amersfoortse op het VVP Event Inkomen.

De Amersfoortse bood twee verschillende sessies. De eerste werd verzorgd door Josette Dijkhuizen, die zich sinds jaar en dag verdiept in de zieleroerselen van ondernemers. De tweede sessie werd gegeven door Henk Boor, bij De Amersfoortse manager Arbeidsdeskundige Dienst. Ook hij focuste zich op ondernemers.

Gedreven als ze zijn, lopen ondernemers een reëel risico zichzelf voorbij te rennen. Daar staat dan weer tegenover, is de ervaring van Boor, dat de gedrevenheid ook weer maakt dat rasondernemers in geval van arbeidsongeschiktheid alles op alles zetten om weer aan het werk te kunnen. Minder dan een procent van de ondernemers die claimen bij De Amersfoortse geeft de pijp aan Maarten en gaat in loondienst.

Cruciaal is goede begeleiding. Boor gaf een aantal voorbeelden van gevallen waarin De Amersfoortse een verzekerde weer op weg heeft weten te helpen. Zoals een 45-jarige betonboorder, die zijn beroep niet meer kon uitoefenen maar nu een onderdelengroothandel heeft voor andere betonboorders.

Idealiter lukt het om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Maar hoewel De Amersfoortse tal van middelen biedt in het kader van preventie, is de praktijk weerbarstiger. Ondernemers zijn druk bezig met de zaak maar niet met hun eigen gezondheidsrisico’s. Daarom is de interventiefase belangrijker. In deze fase beginnen de klachten en kan de verzekeraar nog bijsturen.

Blijf een oen

Josette Dijkhuizen heeft onderzocht wat ondernemers succesvol maakt. In het model dat zij heeft ontwikkeld, noemt ze een aantal criteria, zoals ziel, visie, wijsheid en verbinding. Niet in het model, maar door Dijkhuizen wel aangehaald: succesvolle ondernemers zijn vaak dyslectisch! “Zij zijn in staat creatief in beelden te denken”, aldus Dijkhuizen.

Dijkhuizen gaf tijdens haar levendige inleiding een aantal aan de criteria gerelateerde vragen mee aan de deelnemers. Zoals: “Heb jij een richtinggevende, heldere kijk op je functie of business? Wie is belangrijk in je ecosysteem? Hoe kun je je nog meer met de ander verbinden?”

Ze gaf ook een aantal tips, zoals: “Zorg dat je geïnformeerd bent, ontwikkel je visie en stel bij. Blijf jezelf en je bedrijf ontwikkelen. Blijf een oen (dat wil zeggen: blijf heerlijk nieuwsgierig).”

En Dijkhuizen ging in op het thema stress. Stress is tot op zekere hoogte noodzakelijk om in beweging te komen. Maar negatieve stress is funest. En juist gedreven ondernemers zetten zichzelf onder druk, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Om negatieve stress te reduceren, is het volgens Dijkhuizen zaak “optimistisch te blijven en je te verbinden met anderen. En lachen is ook goed.”

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Stilte voor een storm... waar je u tegen zegt

Stilte voor een storm... waar je u tegen zegt

Inkomensadviseurs kunnen hun borst nat maken, zei Janthony Wielink (Enkwest opleiding & advies) tijdens het op 20 september gehouden VVP Event Inkomen. Houd...

Sebastian Mennes op vvp-event Inkomen

Sebastian Mennes op vvp-event Inkomen

Sebastian Mennes stond eerder al op het podium met Richard Branson, Al Gore en Bear Grylls. Op 20 september deelt deze veelzijdige top-ondernemer op het VVP Event...

Een aov? alles of niets!

Een aov? alles of niets!

Het aantal ondernemers neemt toe en het aantal AOV’s neemt af. Er liggen veel advieskansen, maar er is weinig bereidheid tot het betalen van advies of de...