Spijkerharde aanval op financieel adviseurs

Jeroen van Wensen

Jeroen van Wensen (foto) veegt in een blog op www.daskapital.nl de vloer aan met financieel adviseurs en dan met name adviseurs aangesloten bij CFD die worden omschreven als 'sneuneus-tussenpersonen'.

Van Wensen: "Mocht u binnenkort financieel advies nodig hebben, vraag dan even of uw adviseur is aangesloten bij de 'Commissie Financiële Dienstverlening' (Commissie CFD). Als JA, dan RENNEN! (...) De Commissie CFD stuurde onlangs een een brief aan de Tweede Kamer waarin staat dat het provisieverbod in strijd is met Europees recht. (...) De Tweede Kamer, die kennelijk niet op de hoogte is van de treurigheid van de assurantietussenpersonen die achter de Commissie CFD zitten, vroeg onze minister Dijsselbloem de brief te beantwoorden. Hoe groot wil je de bullshit hebben, schrijft de minister vandaag, want op grond van richtlijnen voor bijvoorbeeld hypotheken en verzekeringen mogen lidstaten aanvullende regels stellen voor de beloning van financieel adviseurs. Die regels moeten dan, kort gezegd, wel het algemeen belang dienen en ze mogen niet discriminerend werken. Dat algemeen belang is in Nederland-woekerpolisland overduidelijk en daarnaast geldt het provisieverbod voor iedere dienstverlener die in Nederland zijn diensten aanbiedt. Dus niks te discriminatie. Het provisieverbod past gewoon binnen de kaders van het Europees recht en nou wegwezen. En dat is precies wat u ook moet doen als u een sneuneus-tussenpersoon tegenkomt die is aangesloten bij de Commissie CFD."

 

Opmerkelijke tweet

Woensdagmiddag had alleen nog 'Uw Verzekeringsadviseur' tegengas gegeven bij de reacties onder de blog, die ook op instemmende reacties kon rekenen.

'Uw verzekeringsadviseur' reageerde onder meer met: "Je bent bij deze ontslagen, verdiep je eerst in het onderwerp alvorens met stront te gooien richting een beroepsgroep.
En sinds wanneer wordt Jeroen D. hier serieus genomen.

"NL is het enige land in de EU die zich actief bemoeit met onze beroepsgroep, en waarom omdat er zich een aantal oplichters zich middels woekerpolissen hebben verrijkt, en waarom konden die zich zo verrijken omdat diezelfde politiek de spaarloonregeling had uitgevonden, het duo Knabbel en Babbel, Wouter Bos en Willem Vermeend.
"Praat over begin 90 er jaren, na 2 jaar was al duidelijk dat de spaarloonregeling opening tot oplichterij gaf, wat deed de politiek, juistem, niks.
"Nu zitten de oprechte adviseurs, de oplichters zijn allang weg en zitten in het OG of energie circuit, nog steeds met de naweeën, 1 x in de 3 jaar je opleiding opnieuw doen en een diploma halen, anders geen vergunning, bizar.
"Plus voor de gewone mensjes is advies niet meer verkrijgbaar, uur tarief van 75 tot 150, gaan ze niet betalen, let wel gaat ook over een k*ttige uitvaart of ORV.
"Een TK commissie heeft besloten tot de idioterie van een provisie verbod en extra opleidingseisen, TK lieden die werkelijk niet begrijpen waar het over gaat, live gezien, om te janken.
"Wel fijn voor de AFM die ontlenen hun bestaansrecht aan de onwetendheid v/d TK, haha specialisten, lachende derden dus de AFM lieden, gemiddelde pers. kosten 140 ruggen per jaar, bijna 600 man in dit ZBO.
"Ipv kosten van advies uit te spreiden in een premie over de looptijd van een verzekering moet men direct aftikken, doet en wil men niet.
"Gevolg de leven mij-en liggen op apegapen, geen nieuwe productie.
"Dus een mooie opening voor direct writers die hun producten, zonder advies, execution only aan de man brengen.
"De eerste rechtszaken lopen al, de klant had het verkeerd begrepen, jammer dan, onder aan staat duidelijk, op eigen risico afgesloten, zoek het maar uit.
"Met dank aan de onbenullige politici.
"En Google ff op CFD, zit een keurige meneer achter ene Edwin Herdink.
"Duidelijk mag zijn dat ik over dit onderwerp pislink kan worden, het publiek is door de politiek zoals gewoonlijk vernaggelt, symboolpolitiek van en door onbenullen.
Maar goed er is 1 branche die groeit en bloeit en dat is die die de ankers in de economische ontwikkeling gooien middels regelgeving en toezicht, kost bakken geld en dan heb je ook niks, althans wel lachende derden in ivoren torens."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Albert van der Poll - 1 september 2016

Ter completering van de verwarring: ik was voor het provisieverbod én ben lid van CFD. Ik ben namelijk tot het inzicht gekomen dat het bestrijden van de excessen, net als de vroegere insectenbestrijder DDT, een aantal ongewenste bijwerkingen heeft, waar wat aan moet worden bijgesleuteld. Bijvoorbeeld misschien door een transparante doorlopende opslag op de polis. Mochten de twee hersencellen van de heer Wensen hierdoor in staat van kortsluiting geraken, jammer dan. Zo zwart wit is het allemaal niet, en de sneue aanbeveling je dan vooral maar te melden bij een ongeorganiseerde adviseur - ik denk liefst één die z'n PEplus ook nog niet heeft gedaan- geeft wel aan dat hij in het duister tast. Je kan 'm wel een pak aantrekken en een das omknopen, beter wordt de journalistieke kwaliteit er niet van. Het lijkt of dit soort scribenten ( is ie een neefje van Erica Verdegaal of zo?) niet beseft dat een GOEDE adviseur zijn gewicht in goud waard is, en de enige partij die zónder verkoopbelangen 100% aan de kant van de klant kan en zal staan. Had geschreven over hoe je zo'n adviseur dan vind, welke vragen je moet stellen of hoe belangrijk het is. Of desnoods dat je het allemaal zelf net zo goed weet, in plaats van een aanval op een groep intermediairs te doen die oprecht bezorgd is over de toegang tot advies van de beneden modale burger. Persoonlijk denk ik dat je met menig CFD adviseur prima af bent. Geen enkel CFD lid pleit voor een terugkeer van de vroegere provisie excessen. Hun klein K** kantoortjes kregen die hoge provisies trouwens al geeneens. De grootprofiteurs van bonus- stapel en vooruitbetaalde afsluitprovisie zijn al lang niet meer in de branche actief, wegens instorten van het verdienmodel, een jaar of tien terug. Ook dat is Wensen ontgaan. Nou ja, binnenkort zal ie wel lijsttrekker worden bij een dommig rechts splinterpartijtje. Ook weer onderdak. Of bij DENK, als "woordvoerder financiën".

Willem van Spronsen - 1 september 2016

Pittig commentaar das kapital op lobbyactie CFD, dat zegt Leo de Boer van het Verbond? Het is de vraag wat Leo de Boer onder een lobby verstaat en wat hij pittig vindt aan nieuws gemaakt door fantasten die hun interpretaties de vrije loop laten.

Frans Lampe - 1 september 2016

Zo veel mensen, zo veel wensen :-) Leuk dat de heer Wensen zijn eigen mening verkondigd op deze website. Ik kende das Kapital nog niet, maar na het lezen van wat populair, schreeuwerig proza, keer ik er ook niet meer naar terug. Ik behoor niet tot de doelgroep denk ik.

rien@assupport.nl - 1 september 2016

Geachte heer Wensen, Uw enigszins ongenuanceerde kijkje in uw beleef- en denkwereld doet mij denken aan de kritiek die Gulenaanhangers op dit moment te verduren hebben: lid of ondersteuner zijn van een bepaalde vakorganisatie moet in uw beleving uitsluitend negatief worden uitgelegd. Want, zo lees ik in uw stukje proza, u lijkt uw mening over de 'sneuneus' eigenlijk uitsluitend te baseren op het feit, dat iemand wel of geen lid is van een bepaalde vakorganisatie. Een houding die ik, vergeef mij de woordspeling, een beetje 'sneu' vind. Daarom neem ik aan dat u tal van andere wat meer valide argumenten hebt waarom u een hele beroepsgroep op deze manier wilt schofferen. U zou mij en mijn collega's dan ook een bijzonder groot plezier doen door met ons te delen welk diepgravend onderzoek aan uw stukje ten grondslag heeft gelegen. Eventueel ben ik zelfs bereid tijd vrij te maken om u een wat meer inhoudelijk inzicht te geven in de achtergronden van het vak 'financieel adviseur' en in de omstandigheden waaronder wij ons werk moeten doen. Wellicht dat u uw mening dan zult moeten herzien. Vriendelijke groet, Rien Eyzenga

Jeffrey Leichel - 1 september 2016

Jeroen van Wensen heeft een respectabele achtergrond in finance, zowel theoretisch als praktisch. Hij zou dus de problematiek van verschraling van financieel advies als geen ander moeten kunnen begrijpen. Waarom dan zo'n midscheepse aanval op CFD? Spreekt hier een naar faam zoekende blogger? Of zit er iets anders achter dit opvallende artikel? Is het toevallig dat uitgerekend Leo de Boer (Verbond) dit artikel twittert? Daskapital staat er om bekend vooral banken en verzekeraars harde oorvijgen te geven en staat zeker niet in de top drie BFS (BestFriendsSites) van het verbond. Vreemde zaak dit.

Edwin Herdink - 31 augustus 2016

Het is pure armoede wanneer je als nieuwssite, zonder enige vorm van dossierkennis,als een Marxistische olifant door de porseleinkast dendert. Juist CFD heeft het belang van de 'kwetsbare' consument hoog in het vaandel staan en strijdt daarom voor meer beloningsvrijheid. Grote bevolkingsgroepen zijn financieel niet bij machte om financieel advies in te kopen. Alleen een maatschappelijk verantwoord en passend provisiemodel kan de toegang tot advies openen. Met de wijze waarop Das Kapital zich manifesteert, levert men geen enkele bijdrage aan de problematiek van miljoenen consumenten. Een gemiste kans voor een naar erkenning zoekende nieuwssite. CFD blijft zich wel onverminderd inzetten om de positie van de consument daadwerkelijk te verbeteren (zie onze brief aan de Tweede Kamer van eerder dit jaar: http://www.commissiecfd.nl/index.php/pers-a-publicaties/laatste-nieuws/item/cfd-verzoekt-kamer-om?category_id=2) Met vriendelijke groet, Edwin Herdink Voorzitter CFD

Financieel dienstverleners moeten duidelijke keuzes maken in hun aanbod en innoveren

Financieel dienstverleners moeten duidelijke keuzes maken in hun aanbod en innoveren

Financieel dienstverleners moeten duidelijke keuzes maken in hun aanbod en innoveren. Dat blijkt uit 'Marktindrukken', een rapport waarin de AFM de marktontwikkeling...

"Digitalisering zorgt voor een shake-out van tussenpersonen"

"Digitalisering zorgt voor een shake-out van tussenpersonen"

Om ook in de toekomst bestaansrecht te houden zal de assurantieadviseur zich opnieuw moeten uitvinden. Aldus een rapport van ING Economisch Bureau. De meeste kansen...

Eén regisseur voor financiële zaken

Eén regisseur voor financiële zaken

(Uit VVP 06-2018, door Fred de Jong) Uit onderzoek blijkt, dat zelfstandig financieel adviseurs een betere uitgangspositie bij de consument hebben om hun vertrouwenspersoon...

L&g start netwerkgroep financieel adviseurs

L&g start netwerkgroep financieel adviseurs

Legal & General is gestart met een netwerkgroep voor financieel adviseurs die onder leiding van een externe deskundige periodiek bij elkaar komen om met elkaar...

Wilbert schellens: "2016 existentieel jaar voor financieel adviseurs"

Wilbert schellens: "2016 existentieel jaar voor financieel adviseurs"

"Ontwikkel een toekomstgerichte visie en strategie. Denk daar niet te makkelijk over. Kijk niet weg, maar omarm vernieuwing." Dat houdt consultant Wilbert...

Seo: "cultuurkloof tussen AFM en adviseurs"

Seo: "cultuurkloof tussen AFM en adviseurs"

Er is een kennis- en cultuurkloof tussen AFM en financieel adviseurs. Aldus de conclusie van een SEO-onderzoek dat in opdracht is verricht van de StFD in liquidatie....

Meer financieel adviseurs kiezen voor dsi-registratie

Meer financieel adviseurs kiezen voor dsi-registratie

Steeds meer financiële professionals en financiële ondernemingen kiezen voor registratie of aansluiting bij DSI. Het integriteit- en registratie-instituut...