Adfiz dreigt met intrekken steun provisieverbod

Loek Hermans

Adfiz dreigt haar steun voor het aanstaande provisieverbod in te trekken als minister De Jager zijn plannen niet wijzigt. “Wij willen gaan voor het provisieverbod. Maar dan is het wel: óf een gelijke concurrentiepositie óf de ruimte voor het intermediair om in vrijheid te kiezen voor het strengere onafhankelijk adviseurschap met provisieverbod”, aldus Adfiz-voorzitter Loek Hermans.
 

Adfiz meent dat de onafhankelijk adviseur met de voorgestelde regelgeving geen gelijke concurrentiepositie krijgt ten opzichte van de banken en verzekeraars. Het uitvaartdebat maakt volgens Adfiz duidelijk dat banken en verzekeraars een prikkel houden om boven alles producten te verkopen. Aanbieders gaven hierin aan hun hoop te vestigen op de eigen loondienstorganisatie. “Het doel van de regelgeving zou moeten zijn de consument te beschermen door hen als tegenwicht een breed en makkelijk toegankelijk onafhankelijk advieskanaal te bieden. Dat wordt nu niet bereikt. Als de minister zijn voornemen niet aanpast, dan blijven er geen onafhankelijk adviseurs over. Dat hebben we in Finland al zien gebeuren.” In Finland is in 2004 het provisieverbod ingevoerd, waarbij de tussenpersonen een ongelijke concurrentiepositie kennen ten opzichte van de aanbieders. Hierdoor daalde het marktaandeel van het intermediair van 40 procent in 2004 tot 7 procentin 2010.

 

In het provisieverbod dat per 1 januari 2013 zou ingaan, moeten zelfstandige adviseurs hun advies- en distributiekosten apart en rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. Direct verkopende banken en verzekeraars hoeven dat in de voorstellen van De Jager niet. Zij moeten weliswaar in het dienstverleningsdocument een indicatie van de advies- en distributiekosten vermelden maar die hoeven niet afzonderlijk te worden afgerekend. Banken en verzekeraars kunnen dus hun kosten blijven versleutelen in de prijs van het product. Hermans: “De consument zal dat ervaren als een gratis advies. En elke gedragseconoom zal bevestigen dat in zo’n geval de meeste klanten niet voor een onafhankelijke adviseur kiezen.”

 

Adfiz ziet twee mogelijkheden. Of De Jager voert het provisieverbod volledig in en behandelt aanbieders en intermediairs gelijk. Of hij laat een keuzemogelijkheid voor het intermediair. Die kan dan kiezen voor een onafhankelijke status of vasthouden aan het provisiemodel. "De minister vindt transparantie over aard en kosten van het advies bij de aanbieders voldoende om de klant bewust te maken van de consequenties die dat voor de kwaliteit van het advies heeft", aldus Hermans: “Wanneer dat zo is, zou dat ook bij de zelfstandig adviseur voldoende moeten zijn.”

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) - 24 februari 2012

(Rondetafel bijeenkomst uitvaart) "Als er een provisieverbod komt, dan zullen wij onze loondienstorganisaties uitbreiden" Deze ene zin heeft de ogen geopend bij veel politici. En als je twijfelt, sta je open voor andere inzichten. Dat is precies waar Adfiz met deze publicatie op in probeert te spelen. We kunnen maar een ding hopen en dat is dat de politiek nu ECHT gaat luisteren. Voor het behoud van onafhankelijk advies in NL is het of provisiekeuze voor de consument of 100% level playing field.

CFD lid - 24 februari 2012

Collega's blijf niet afwachten en achteraan hobbelen maar pak uw voorsprong. Simpel: volg de opleiding Smart Financial Life. Niet langer afhankelijk van verzekeraars, uw eigen transparante adviesvergoeding inregelen en incasseren (keuze uit verschillende WFT-proof abonnementen). Automatisch afdracht van assurantiebelasting en BTW. En tot slot directe uitbetaling van uw fee d.m.v. factoring. Blijf niet afwachten, benut uw kans, net als ik, en pak uw voorsprong op de markt!

Freek Bleeker - 24 februari 2012

Wat een onzin: LPF of provisie! Er is helemaal geen causaal verband tussen deze twee! Je zegt toch ook niet: Loon of LPF. Prrovisie is ondernemersloon en dat ga je niet verbinden aan een LPF. Een LPF dient er te komen vanuit het oogpunt van eerlijke concurrentie. Daarnaast dient de consument de vrije keuze te hebben over hoe hij het advies betaald/beloond. Dus koppel provisie niet aan een LPF dat is hetzelfde als loon verbinden aan een cao. LPF en CAO horen er gewoon te zijn los van het verdienmodel!!!!

Joost van Aggele - 23 februari 2012

Het is mosterd na de maaltijd. Adfiz heeft de slag gemist en komt nu lichtjaren te laat. Wanneer men dit verleden jaar zomer had ingebracht had het misschien nog enige invloed uitgeoefend op de politieke besluitvorming. Nu zal geen enkele politicus dit nog oppakken.g brengen. Hiermede heeft Adfiz weer het paard achter de wagen gespannen. De Commissie CFD heeft vanaf het eerste moment gewaarschuwd voor het vergroten van oneerlijke concurrentie bij het doorvoeren van een provisieverbod en het consumentenbelang als beleidsbepalend voorop gesteld. Kijk zelf maar hoe CFD dit tijdens het Rondetafelgesprek heeft verwoord: http://www.youtube.com/watch?v=a9Exl8tH7Sc&feature=youtu.be&noredirect=1 De beloningsdiscussie is een dure en wijze les voor alle adviseurs. Men heeft verzuimd zich massaal te verenigen en krijgt nu de rekening gepresenteerd. Dus collega’s nu niet klagen maar dragen, u heeft het over uzelf afgeroepen!

Stefan - 23 februari 2012

@Harry, precies, ik adviseer alleen nog maar de zeer welgestelden op fee basis (helaas noodgedwongen)

Wil - 23 februari 2012

Beste Joost en Geert, Beide hebben jullie gelijk. Bij de NBVA was dit ook al jaren een heet hangijzer, ga eens de keiharde confrontatie aan, laat je niet in een hoek praten door politici met mooie beloftes. Hetgeen ook iets is wat het Verbond goed kan! Want het boeit de geachte directieleden totaal niet waar nu werkelijk hun salaris vandaan komt, n.l. bij de consument c.q. de werkvloer, en bij politici is dat de belastingbetaler! En dat zijn wij o.a.!

De criticus van de Zonnekoning - 23 februari 2012

De aanzet tot moord op het assurantie intermediair wordt zichtbaar: Adfiz dient net als de Commissie CFD te verzoeken om een contra expertise op het SEO rapport. Een contra expertise is ook het advies van een advocatenkantoor uit Amsterdam. Met dat rapport van het ministerie van financien is de markt op voorhand al door De Jager en zijn beleidsambtenaren veroordeeld (bezoedeld en vervolgens en masse de nek omgedraaid). Je kunt wel stellen dat de rechtsgang hier enorm in het geding is. Het Verbond is de grote leugenaar in het geheel en heeft de Jager en de tweede kamer eerder verleid en met halve waarheden gesproken dan ze van de juiste en relevante informatie te voorzien. Brieven schrijven aan de formateur, aan de Tweede kamer, propaganda over waterbed effecten. Onzinnige woordkeus als pervers zonder aantoonbaar bewijs etc. etc. Leo de Boer van het Verbond heeft blijkbaar een enorm flexibel geweten. De AFM is mede aanstichter van alle onzin wat de laatste jaren over de markt is uitgestrooid. Een uitvoerend orgaan van het ministerie van financien dat zijn eigen gedagslijnen uitzet en pseudo wetten afkondigt en nooit teruggefloten wordt door mr . J.C. de Jager. Ja hoe zou dat nu kunnen. Omdat ze bij het minsterie blijkbaar een package deal hebben gesloten en de kant van noodlijdende banken, pensioenfondsen en verzekeraars gekozen hebben. Het intermediair is daarbij als joker ingezet en zal de rekening daarvoor moeten betalen. Schijndemocratie en meesterachtige manipulatie viert hier hoogtij.

intermediar - 23 februari 2012

Als Hermand dit niet tot een goed eind brengt dan denk ik dat zijn positie onhoudbaar is. De schade zal enorm zijn!

Ironie - 23 februari 2012

Het verstand komt met de jaren, eindelijk wordt ingezien dat de politieker niet voor de burger is.

Harry Mutsaers - 23 februari 2012

Ik denk dat we het wel eens zijn met elkaar als intermediair, maar machteloos bijna moeten schikken naar de wensen van de machthebbers die kennelijk automatisch na hun politieke baan een mooie kans krijgen bij onze banken en verzekeraars. (denk aan Zalm bijv.) Wat ons rest als er geen provisie meer kan worden bedongen is dat we ook niet meer bemiddelen en dan is advies geven op accountants niveau aan de klant de enige uitweg en dan werken we alleen nog voor de klant. Ik ben van mening dat we ons dan ook niet meer intermediair hoeven te noemen en gaan we alleen nog werken voor mensen die onze arbeid en kennis willen betalen. De rest doet de klant zelf. Vallen we ook niet meer onder toezicht en dergelijke. Eindelijk kunnen we dan weer vrij ondernemer zijn. Jammer alleen voor het grote publiek dat niet meer kosteloos advies kan krijgen, maar die kunnen altijd terecht bij hun politieke partij.

Adfiz publiceert Wtp-beleid per pensioenverzekeraar

Adfiz publiceert Wtp-beleid per pensioenverzekeraar

Adfiz heeft het Wtp-beleid per verzekeraar in kaart gebracht en gepubliceerd in haar kennisportaal Pensioenstelsel. Adfiz: "De Wet toekomst pensioenen bepaalt de...

ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren. In VVP 2 is de prompt:...

ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

(Uit VVP 2-2024) Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren....

Modelbrief

Modelbrief

(Adfiz in Ken je vak! VVP 2-2024) Samen met het Verbond van Verzekeraars heeft Adfiz stappen gezet om het traject collectieve waardeoverdracht te standaardiseren...

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

In zijn maandcolumn roept Adfiz-directeur Enno Wiertsema op tot het doortrekken van het onlangs gesloten convenant 'Ouderen en toekomstbestendig wonen' naar andere...

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

(Joerie van Looij, Adfiz, in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Duurzame ontwikkeling is één van de grote uitdagingen waar we voor staan. Succes hierin...

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Adfiz trekt het land in om leden én niet-leden te ondersteunen bij actieve provisietransparantie, verplicht bij particuliere schadeverzekeringen vanaf 1 juli....

Adfiz wil ruimere variabele beloning

Adfiz wil ruimere variabele beloning

"Dat we vooroplopen qua regels en het toezicht daarop streng is", schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandcolumn, "is niet erg. Maar het moet wel binnen...

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

(Adfiz in Ken je vak! in VVP 1-2024) De noodzaak om te investeren in preventie en klimaatadaptatie neemt toe. Adviseurs kunnen hier een essentiële rol in spelen. Klimaatrisico’s...

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

"Verkort hypotheekadvies bij verduurzaming was al mogelijk, maar met dit onderzoek is in ieder geval meer duidelijkheid gekomen over wat er onder verkort hypotheek...