Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

Adfiz Joerie van Looij 2023

(Joerie van Looij, Adfiz, in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Duurzame ontwikkeling is één van de grote uitdagingen waar we voor staan. Succes hierin vraagt om betrokkenheid en actie van iedereen. Of het nu gaat om veranderde ambities, noodzakelijke investeringen of gewenste gedragsaanpassingen, we gaan andere afwegingen en keuzes maken. Advies speelt een grote rol bij het maken van keuzes. Zeker als het gaat om onze toekomst. Bovendien hebben financieel adviseurs de persoonlijke relatie en het vertrouwen om mensen en bedrijven te kunnen begeleiden naar duurzamere keuzes.

Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat advies het financieel gedrag van mensen verbetert. Dat voedt de overtuiging dat adviseurs ook het duurzaam gedrag van mensen kunnen verbeteren. Adviseurs zien die rol en willen die ook graag pakken. In het onderzoek onder financieel adviseurs van de HAN University of Applied Sciences zag 82 procent een pro-actieve rol voor de adviseur om te adviseren over duurzame ontwikkeling. Adfiz is daarom vorig jaar gestart met haar werkprogramma Duurzame Ontwikkeling. De vraag waar veel adviseurs vaak mee worstelen is: hoe? En waar te beginnen?

De eigen onderneming

Het begint met voor jezelf expliciet de vraag te beantwoorden welke rol jij wilt spelen, welk ambitieniveau je hebt als het gaat om duurzaam advies. Uit de gesprekken met leden komt daarnaast naar voren dat duurzaam adviseren een stuk makkelijker is wanneer jij en je medewerkers zelf actief bezig zijn of zijn geweest met verduurzaming, privé en in de onderneming.

Adfiz heeft vorig jaar een nulmeting onder haar leden gehouden om in beeld te brengen waar adviseurs op dit moment het meeste mee bezig zijn. De uitkomsten zijn eerder in VVP besproken (VVP 4, 2023). Adviseurs kunnen de vragenlijst ook gebruiken als een globale checklist om met verduurzaming aan de slag te gaan of nieuwe stappen te maken, door investeringen, door gedragsverandering en door (inkoop)beleid, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • energietransitie
  • mobiliteit
  • circulariteit
  • fysieke en mentale gezondheid medewerkers
  • financiële fitheid van medewerkers
  • diversiteit en inclusiviteit

Als je vanuit je eigen ervaring met klanten het gesprek aangaat over verduurzamen spreek je met meer gezag, kennis en geloofwaardigheid over het onderwerp. Daarbij helpt het om te beginnen bij onderwerpen die het dichtst bij je persoonlijke beleving en drijfveren liggen als het gaat om verduurzaming.

Rollen in duurzaam advies

Adviseurs vertolken verschillende rollen richting hun klant als het gaat om duurzaam advies. Jezelf bewust zijn van die rollen helpt om met een specifieke klant op de juiste manier over verduurzaming in gesprek te zijn.

Joerie van Looij: ‘Advies speelt een grote rol bij het maken van duurzame keuzes.’

Bewustwording

Veel klanten zijn zich niet volledig bewust van de mogelijkheden van verduurzaming. Alle kennis over duurzame ontwikkeling is relatief nieuw en snel in ontwikkeling. Het is kennis die we als het ware niet van huis uit hebben meegekregen. Bovendien is het een ontzettend breed terrein waarin klanten zich kunnen verliezen, waardoor ze uiteindelijk niks doen. Of de verkeerde prioriteiten stellen.

Zelfs als je je beperkt tot zoiets ‘simpels’ als de verduurzaming van de woning weten huizenbezitters vaak niet hoe goed hun huis is geïsoleerd, welke investeringen het meeste bijdragen, wat voor besparing dat oplevert of zelfs niet wie hen kan helpen deze vragen te beantwoorden.

Wat kun je als adviseur doen?

In haar Meerjarenplan 2024-2027 schetst Adfiz diverse voorbeelden hoe je als adviseur je advies duurzaam kunt invullen:

• Help de woningvoorraad van Nederland te verduurzamen, door hier in adviesgesprekken aandacht voor te vragen, de mogelijkheden te schetsen en de voordelen voor te rekenen.

• Ondersteun de verduurzaming van het mkb, door verduurzaming vast onderdeel van integrale risicogesprekken te maken.

• Help de samenleving om te gaan met klimaatrisico’s door het onderwerp bij klanten te agenderen, kennis over de risico’s te delen, en samen met kennispartners te adviseren over passende dekkingen en de mogelijkheden voor preventie en adaptatie.

• Maak vervolgstappen in verduurzaming en klimaatadaptatie makkelijker door expertise en uitvoering in je bedieningsnetwerk op te nemen.

• Waak samen met verzekeraars voor de verzekerbaarheid van duurzame innovaties en investeringen, door klantkennis uit het veld samen te brengen, waardoor goede risicoinschatting en effectieve preventiemaatregelen makkelijker gemaakt worden.

• Faciliteer de keuze voor groene producten, door zowel bij vermogensopbouw als risicobeheer groene beleggingen en financieringen, duurzaam schadeherstel en preventie als duidelijke keuze-opties voor de klant aan te bieden.

Adfiz werkprogramma duurzame ontwikkeling

De commissie Duurzame Ontwikkeling heeft in 2022 een werkprogramma vormgegeven dat adviseurs ondersteunt bij de verduurzaming van hun onderneming en hun advies. Daarbij is gekozen voor duurzame samenwerking met partners, zowel binnen als buiten de vereniging, en zowel binnen als buiten de bedrijfsketen. Inhoudelijk ligt de focus op vier thema’s:

  • Energietransitie
  • Circulair ondernemen
  • (Financieel) Fit
  • Financiële inclusie

Het helpen kiezen en focussen, het delen van kennis en ervaringen en het verwijzen naar betrouwbare informatiebronnen kan een klant al enorm op weg helpen en in beweging brengen.

‘Wees bewust van je rol om op de juiste manier voor de juiste klant over verduurzaming in gesprek te zijn’

Mogelijk maken

Als adviseur ben je in heel veel ‘verduurzamingssituaties’ niet in beeld bij consumenten en bedrijven. Om vaker de fiets pakken, een gezonde kantine in te richten of een duurzaam inkoopbeleid te voeren, is je hulp niet nodig. Maar klanten komen ook voor verduurzamingskeuzes waarbij financiering of verzekering noodzakelijk is om de verduurzaming (verantwoord) mogelijk te maken. Hieraan bijdragen is de meest natuurlijke rol van de adviseur in het verduurzamingsdomein.

Toch komen hier ook nieuwe uitdagingen bij kijken. Ben je voldoende op de hoogte van subsidies en andere regelingen als onderdeel van de financiering? Heb je voldoende risico-kennis over ‘nieuwe’ ontwikkelingen als zonnepanelen, laadpalen, grote batterijen, waterstof, houtbouw, recycling?

Risicobeheersing

De natuurlijke rol van risico-adviseur wordt ook op een andere manier opgerekt door de verduurzamingstransitie. Want ook als een bedrijfsmatige klant nog niet actief is met verduurzamen, is zijn omgeving dat wel. En dat brengt ook risico’s met zich mee. Niet voor niets wordt vaak gesproken over ‘de risico’s van niets doen’.

Niet investeren in duurzaamheid kan een bedrijf op termijn geld kosten, en dat is een (continuïteits-)risico wat past in je risicogesprek met de ondernemer. Als risico van niets doen worden vaak genoemd hogere operationele kosten (denk aan energie-inefficiëntie en aan kostenverhogende (fiscale) maatregelen), problemen met overheid en wetgeving, verlies van klanten, lastiger financiering en minder aantrekkingskracht op personeel.

Stimuleren

Wil je zelf het initiatief nemen en klanten stimuleren, benut dan de vele financiële producten die hier een heel natuurlijk startpunt voor het gesprek bieden. Het hypotheekgesprek als aanleiding om over woningverduurzaming te beginnen, is daarin al een groot succes gebleken: hypotheekadviseurs hebben de grootste impact op de verduurzamingsambities van huizenbezitters. Op vergelijkbare manier kan de inkomensportefeuille aanleiding zijn voor gesprekken over vitaliteit. En de pensioentransitie kan aangegrepen worden om in bredere zin over financiële fitheid te spreken. Of preventieve maatregelen uit verzekeringsoogpunt als haakje om ook duurzame aanpassingen aan te kaarten.

Duurzame producten

Ook in je advies over producten kun je duurzaamheid steeds beter een plaats geven. Bij beleggingen is dit sinds de SFDR zelfs al verplicht. Daarnaast slagen organisaties als de Eerlijke Geldwijzer er steeds beter in om in kaart te brengen hoe duurzaam banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn. Advies over collectieve ziektekostenverzekeringen staat al jaren in het teken van zorginhoudelijke afspraken, waarvan een groot deel gaat over preventie om mensen gezonder en fitter te laten werken en leven. En bij schadeproducten neemt de trend naar duurzaam schadeherstel snel toe. ‘

Doorverwijzen

En uiteindelijk spelen er natuurlijk tal van vragen over verduurzamen waar je als financieel adviseur het antwoord niet op hebt. Op dat moment kunnen doorverwijzen naar betrouwbare partners in je bedieningsnetwerk is dan voor een klant van grote waarde, zoals bijvoorbeeld naar energie-adviseurs, duurzaamheidsadviseurs, installateurs, budgetcoaches of leefstijl/vitaliteitscoaches.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Adfiz publiceert positionpaper over sleutelrol adviseurs Nederlands zorgverzekeringsstelsel

Adfiz publiceert positionpaper over sleutelrol adviseurs Nederlands zorgverzekeringsstelsel

De Commissie Zorg & Inkomen van Adfiz publiceert het 'Positionpaper Sleutelrol van de verzekeringsadviseur in het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel'. Hierin...

Adfiz in Advies in Cijfers 2024-2025: adviesdrempels slechten

Adfiz in Advies in Cijfers 2024-2025: adviesdrempels slechten

Op de website van Adfiz is de publicatie Advies in Cijfers 2024-2025 verschenen. Advies in Cijfers is een jaarlijkse publicatie van de adviseursorganisatie, waarin...

Antoon Bosma, oud-voorzitter NBvA, overleden

Antoon Bosma, oud-voorzitter NBvA, overleden

Op 26 augustus overleed Antoon Bosma, oud-voorzitter van de NBvA (later met de NVA opgegaan in Adfiz).  Bosma is 83 jaar geworden. De crematieplechtigheid zal...

Pensioennavigator vergelijkt duurzaamheid van pensioenuitvoerders

Pensioennavigator vergelijkt duurzaamheid van pensioenuitvoerders

Bij Pensioennavigator is het nu mogelijk om een duurzaamheidsvergelijking van pensioenuitvoerders te maken voor pensioenadviseurs. Pensioenadviseurs staan ...

Adfiz: "BAZ goed doordacht geheel"

Adfiz: "BAZ goed doordacht geheel"

Adfiz betitelt het Wetsvoorstel basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (BAZ) als een goed doordacht geheel. In haar reactie op de internetconsultatie...

Ken je vak! Adfiz: open norm transparantieregels geeft ruimte

Ken je vak! Adfiz: open norm transparantieregels geeft ruimte

(Adfiz in Ken je vak!, VVP 3-2024) Sinds 1 juli 2024 geldt de verplichte actieve transparantie bij nieuwe schadeverzekeringen voor particulieren. Adviseurs moeten...

Uniform uitvraagformulier WGA-ERD geactualiseerd en fors afgeslankt

Uniform uitvraagformulier WGA-ERD geactualiseerd en fors afgeslankt

Het uniform uitvraagformulier WGA-ERD is weer geactualiseerd en tegelijkertijd handzamer gemaakt. Adfiz: "In de loop der jaren zijn er de nodige toevoegingen gedaan...

"Waanidee dat consumenten het allemaal makkelijk zelf kunnen en willen"

"Waanidee dat consumenten het allemaal makkelijk zelf kunnen en willen"

In zijn nieuwe maandcolumn fileert Adfiz-directeur een aantal misvattingen over financieel adviseurs. Daaronder "het waanidee dat consumenten het allemaal makkelijk...

Blessing in disguise?

Blessing in disguise?

(Enno Wiertsema, Adfiz, in VVP-special De Waarde van Advies 2024) Adviseurs moeten consumenten per 1 juli 2024 vóór het afsluiten van een nieuw contract...

VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

De waarde van financieel advies is onmiskenbaar, maar het blijft belangrijk haar uit te dragen. Actieve provisietransparantie, schrijft Adfiz in de VVP-special De...