Nieuwe pensioencontracten: Expertgroep voorziet totstandkoming midden-administratie

Bejaarde leest krant via Pixabay 2018

De Expertgroep Ketenchallenge voorziet de totstandkoming van een ‘midden-administratie’ van pensioenfondsen en ketenpartners. In de midden-administratie komen alle vereiste gegevens bijeen om in het nieuwe pensioenstelsel het pensioenkapitaal van de deelnemer te berekenen en daarover te communiceren. Zij vormt tevens de basis voor de beleggingscyclus, die naar verwachting maandelijks wordt doorlopen.

Het verdient volgens de Expertgroep aanbeveling dat pensioenfondsen de toerekening van pensioenvermogen aan individuele deelnemers organiseren op een wijze die flexibel en compliance-arm is, gegeven de wederzijdse afhankelijkheid en de noodzaak tot onderlinge afstemming tussen de ketenpartners.

Uitlegbaarheid, transparantie en communicatie tussen pensioenfondsen en pensioendeelnemers , gaat naar verwachting gepaard met hoge kosten, ook vanwege de complexiteit van de nieuwe pensioencontracten.

De Expertgroep bepleit een ver(der)gaande samenwerking tussen de ketenpartners. Standaardisatie van connectiviteit (intelligente procesautomatisering), uitwisselbare databestanden en kwaliteitscontroles, eenduidige terminologie en de ontwikkeling van een ‘standaard’ multi- partijencontract dragen bij aan de beheersing van de structureel hogere uitvoeringskosten die het gevolg zijn van de toenemende operationele complexiteit.

In maart 2022 zijn vertegenwoordigers van pensioenfondsen, hun ketenpartners en de Pensioenfederatie op initiatief van CACEIS een onderzoek gestart naar de impact van de Wtp voor de uitvoeringsketen. Onder voorzitterschap van prof. mr. René Maatman hebben zij gemeenschappelijke inzichten ontwikkeld om toekomstige operationele uitdagingen tegemoet te treden. Die hebben geleid tot het rapport ‘Inzicht door overzicht - Regie in pensioenuitvoering.’

Reactie toevoegen

 
Meer over
Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing van de doorsneepremie in het pensioenstelsel kan de overheid in 25 jaar tot 40 miljard euro kosten. De staatsschuld stijgt hierdoor met 6 procent van...