Positive Finance Day 2022: je ster mogen leven

Positive Finance Day 2022 groepsfoto

Inclusie is je ster mogen leven, zijn wie je werkelijk bent. Zo werd het mooi verwoord tijdens de vijfde Positive Finance Day van Dazure en de stichting New Financial Forum - met ondersteuning van Allianz Benelux - met als thema een nieuwe balans. Die balans ontstaat niet wanneer we met de armen over elkaar blijven zitten, actie is vereist. Die actie moet in de eerste plaats van binnen naar buiten zijn, dus vanuit het individu en zijn of haar unieke kwaliteiten. Maar de samenleving en de financiële sector als belangrijk onderdeel daarvan kunnen wel degelijk ook stappen zetten.

De nieuwe balans veronderstelt evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke waarden. Uiteindelijk zitten die waarden in iedereen, maar duidelijk is dat een grotere invloed van vrouwen de balans – die nu zo doorslaat naar mannelijke waarden – enorm kan verbeteren. Indra Frishert (Dazure) zei, verwijzend naar de kritieke toestand waarin de (leef)wereld momenteel lijkt te verkeren, te hopen dat er “een einde komt aan het haantjesgedrag en dat we snel de wereld gaan redden”.

Damaris Matthijsen (Economy Transformers) zei dat de verbinding verloren is gegaan met onszelf, met elkaar en met de geestelijke wereld. Zij roerde letterlijk de trom en bezong moeder aarde.

Economy Transformers, de naam zegt het al, wil de economie transformeren. Matthijsen: “Er zijn drie dominante economische systemen: communisme, geleide economie, vrije markt economie. In al deze systemen zijn grond, kapitaal en arbeid in handen van iets of iemand. Wij zetten ons in voor een systeem waarin grond, kapitaal en arbeid van de gemeenschap zijn: de gemene goed economie (commons). Deze economie vraagt een enorme paradigmashift vanuit liefde en vertrouwen. Maar als iedereen leeft vanuit zijn ster, dan kan het. De nieuwe wereld komt van binnen naar buiten, we zullen haar zelf moeten bouwen. Steeds meer jonge pioniers leven al vanuit de commonsgedachte. Ook de financiële dienstverlening kan zichzelf opnieuw uitvinden. Dat gebeurt ook al, denk aan de opkomst van broodfondsen.”

Op 12 oktober vindt de officiële lancering plaats van haar boek Vrij, Gelijk & Samenleven. Een boek met volop concrete voorbeelden en praktische tips om uit de systeemcrisis te komen. Centraal in haar boek staat de transformatie van ons eigendomsbegrip en de zeggenschap over grond, arbeid en kapitaal. Niet de markt en staat zijn leidend, maar wij mensen onderling. Met het DeelGenootschap als samenwerkingsvorm kunnen we onze weg terugvinden naar liefde en vertrouwen, creativiteit en heelheid. En leren we weer van binnenuit zorg te dragen voor onszelf, elkaar en de Aarde. Vrij Gelijk & Samen is voor alle mensen die werk en/of leven op een mens- en Aardewaardige manier vorm willen geven. De deelnemers aan de Positive Finance Day 2022 hadden de primeur om het boek alvast te kunnen aanschaffen.

Geen roze frontje

WOMEN Inc. wil de positie van vrouwen verbeteren. Dit onder meer bij het thema geld. Joline Heusinkveld van WOMEN Inc. liet zien dat vrouwen bij belangrijke levensgebeurtenissen (werken, samenwonen, kinderen, scheiden, pensioen) nog steeds financieel aan het kortste eind trekken. Zij gaf enkele tips hoe financiële dienstverleners kunnen bijdragen om in deze situatie verandering te brengen, zoals werken met vrouwelijke adviseurs en visualiseren en beeldtaal gebruiken. “Plak vooral geen roze frontje op je financiële producten”, aldus Heusinkveld.

Aanhaken bij life events is prima, maar vraag je daarbij goed af waar vrouwen werkelijk op zitten te wachten. Heusinkveld: “Aandacht voor de ORV was er alleen toen wij ons huis kochten. Terwijl ik in werkelijkheid misschien meer behoefte aan een ORV had toen ik moeder werd.”

Een andere tip: als er kinderen komen, is het volgens Heusinkveld vaak financieel voordeliger als beide partners een klein stapje terug doen in plaats van dat een van de partners veel minder gaat werken.

Duurzaamheid is een pad

Verduurzaming is een belangrijke opgave waarvoor de wereld staat. Eline Hesse zette de traditionele beleggingsportefeuille die haar vader voor had opgebouwd om in een portefeuille met duurzame beleggingen. Ze maakte daar een documentaire over, Petrol dollars for a different engine. Inmiddels begeleidt Hesse samen met Tijs Wentink mensen die het pad van duurzaam beleggen willen bewandelen. Want, aldus Hesse, “duurzaamheid is een zoektocht en een pad. Zorgen dat mensen door de bomen het bos zien, is een van de uitdagingen die ik zie bij duurzaam beleggen. Andere hobbels zijn de hoeveelheid jargon in de financiële wereld, het gebrek aan financiële educatie en het niet aansluiten bij de behoefte van vrouwelijke klanten. Vrouwen hebben een heel andere levensloop dan mannen”.

Hesse noemt het in ieder geval van groot belang om “je eigen kompas te kennen voordat je in het oerwoud van duurzaam beleggen stapt”. Voor Hesse betekent duurzaamheid houdbaarheid.

Sterrenbeelden

De Positive Finance Day werd dit jaar gehouden in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam, met de ondersteuning van Allianz. Mart Vreven, verantwoordelijk voor sales en distributie van Allianz in Nederland, liet zien dat inclusie en diversiteit in zijn eigen gezin en het voetbalteam dat hij traint de gewoonste zaak van de wereld is. Hij riep de zaal wel op mee te denken over een andere naam voor Beerse Boys, omdat er inmiddels ook meisjesteams zijn.

Vreven kwam diversiteit ook al vroeg in zijn professionele loopbaan tegen. “Mijn eerste baan in de financiële sector was bij een grote verzekeringsmakelaar, die mensen aannam op basis van sterrenbeeld. Want zo ontstond een divers team. Ik ben Vis en kon dus soepel door de organisatie glijden…”

Bij Allianz, dat wereldwijd meer dan 150.000 medewerkers telt, worden inclusie en diversiteit juist professioneel aangepakt. Cruciaal is volgens Vreven dat we ons samen inzetten. “Diversiteit is een gevecht dat je samen voert en waarbij we elke dag een stapje verder komen.”

Tijdens de Positive Finance Day werd een spel gespeeld dat teams vooruit wil helpen bij diversiteit en inclusie. Het managementspel is officieel nog niet uit, de lancering is voorzien in het eerste kwartaal van 2023. Het spel is ontwikkeld door Kim Cramer (BR-ND) en Jennifer Dennison (Stichting Challenge Day Nederland) en geeft bedrijfsleven en organisaties spelenderwijs diepe inzichten in eigen (voor)oordelen, aannames, privileges en beleid. 

Foto van links naar rechts: Jennifer Dennison (directeur Stichting Challenge Day Nederland), Kim Cramer (BR-ND), Eline Hesse (Bewust), Joline Heusinkveld (WOMEN Inc.), Mart Vreven (Allianz), Damaris Matthijsen (Economy Transformers), Indra Frishert (Dazure) en Willem Vreeswijk (stichting New Financial Forum en VVP). FOTO GONNIE BAX.

Reactie toevoegen

 
Christine Boland en Jan Jongert op zesde Positive Finance Day

Christine Boland en Jan Jongert op zesde Positive Finance Day

Tijdgeestanalist en innovatiestrateeg Christine Boland (eerder dit jaar hogelijk gewaardeerd door de 700 bezoekers van het VIP-congres van VVP en CGA) en architect...

Save the Date: Positive Finance Day 2023

Save the Date: Positive Finance Day 2023

Welke bedrijven hebben we als samenleving nodig passend bij de uitdagingen van deze tijd? Welk ondernemerschap brengt oplossingen dichterbij, welke bedrijfsstructuur...

Nieuwe balans centraal in wintereditie New Financial Magazine

Nieuwe balans centraal in wintereditie New Financial Magazine

Langzaam maar zeker is het zorgvuldig door ons opgebouwde systeem, dat ons lange tijd heeft gediend, aan het afbrokkelen en langzaam maar zeker zien steeds meer...

De revolutie mag beginnen

De revolutie mag beginnen

(Uit Katern Vermogensbeheer in VVP 5-2022) “Er zijn in de financiële sector zoveel mogelijkheden om diensten inclusiever en beter te maken. Drie simpele...

Lustrum Positive Finance Day bij VNAB

Lustrum Positive Finance Day bij VNAB

Dazure en de stichting New Financial Forum organiseren op woensdag 21 september 2022 in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum te Rotterdam het lustrum van de Positive...

Écht duurzaam beleggen op lustrum Positive Finance Day

Écht duurzaam beleggen op lustrum Positive Finance Day

Wat is nou écht duurzaam beleggen, wat zijn de dilemma's die je tegenkomt en wat kun je doen als investeerder om de wereld een stukje beter te maken? Dat...

Nieuw leiderschap centraal op lustrum Positive Finance Day.

Nieuw leiderschap centraal op lustrum Positive Finance Day.

Welke leiders hebben we nodig in de nieuwe economie, wat wordt van hen gevraagd en hoe zien de ondernemingen van de nabije toekomst er uit? Deze thema's komen terug...

Inclusive finance thema op Positive Finance Day

Inclusive finance thema op Positive Finance Day

Hoe kan de economische positie van vrouwen in Nederland worden verbeterd, hoe vergroten we financieel bewustzijn onder vrouwen en wat is er nodig om een inclusiever...

Peter Wohlleben in New Financial Magazine: vertel een ander verhaal

Peter Wohlleben in New Financial Magazine: vertel een ander verhaal

“De uitdagingen waar de mensheid voor staat, zijn immens. Ik ben echter optimistisch dat we er op tijd in slagen een ommekeer in ons denken en doen te bewerkstelligen...

Terugblik op The New Financial Way (6)

Terugblik op The New Financial Way (6)

"We hopen dat we jou met deze filmpjes inspireren en dat deze filmpjes jou aan het denken zetten over wat jij al bijdraagt aan jouw ideale wereld", aldus Indra Frishert...