Verscherpt cliëntenonderzoek politiek prominente personen verzwaard

Euro's via Pixabay 2018

Levensverzekeraars worden verplicht om verscherpt cliëntenonderzoek te verrichten ter zake van politiek prominente personen die de Nederlandse nationaliteit hebben en die in Nederland woonachtig zijn. Dit op grond van de vierde anti-witwasrichtlijn, die het kabinet ter consultatie heeft voorgelegd. 

De ministers van Financiën en Justitie: "Uit de vierde anti-witwasrichtlijn vloeit voort dat verscherpt cliëntenonderzoek wordt verricht ten aanzien van politiek prominente personen die in Nederland woonachtig zijn, ongeacht of zij de Nederlandse of een buitenlandse nationaliteit hebben. Daardoor kunnen levensverzekeraars niet langer vrijgesteld blijven van de verplichting om verscherpt cliëntenonderzoek te verrichten ter zake van politiek prominente personen die in Nederland wonen."

Omdat het op voorhand onduidelijk is in hoeveel gevallen politiek prominente personen een zakelijke relatie aangaan met een levensverzekeraar, dan wel begunstigde zijn van een levensverzekering, zijn de totale kosten van het vervallen van de vrijstelling uit de derde anti-witwasrichtlijn niet kwantificeerbaar. De eenmalige kosten worden per politiek prominent persoon geschat op 104 euro.

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Samsom wil levensverzekering inzetten om hypotheek af te lossen

Samsom wil levensverzekering inzetten om hypotheek af te lossen

Nederlanders die met hun levensverzekering hun hypotheek aflossen, hoeven geen belasting te betalen over het gespaarde kapitaal. Dat is een van de initiatieven van...