Adviesalerts!

AdviesAlerts Duurzaam Wonen

(Uit katern Duurzaam Wonen in VVP 2-2021) Duurzaam wonen is hot, de ontwikkelingen gaan snel. VVP praat u bij met Adviesalerts!

Een goede zaak: steeds meer adviseurs volgen de opleiding tot Adviseur Duurzaam Wonen. Met deze opleiding doen hypotheek- en andere financieel adviseurs brede kennis op: van klimaatakkoord tot financieringsoplossingen en van de BENG-normen tot mogelijke verduurzamingsmaatregelen. In gesprek met een adviseur viel ons op dat hij nog niet wist dat er ook een vaardigheidstraining is na de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Deze frist de kennis op en geeft vaardigheden en handvatten mee om het thema verduurzaming mee te nemen in het adviesgesprek. Dus misschien nog een tip voor u ook.

BENG, de naam viel al. BENG staat voor Bijna Energiecentrale Gebouwen en is volgens het kabinet een belangrijke stap om de energievraag van gebouwen te beperken. De nieuwe eisen, van kracht sinds 1 januari, stellen in plaats van één, drie eisen aan gebouwen: aan de energiebehoefte, aan het primaire fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Bij de berekening van de energieprestaties onder BENG is een nieuwe methode ingevoerd: NTA 8800. Op deze methode is voortaan ook het energielabel gebaseerd. Het verklaart waarom de minister het nieuwe energielabel er per 1 januari door heeft gedrukt, ook al waren er nog niet voldoende energieadviseurs opgeleid. Want dat is de kern van het nieuwe label: een energieadviseur komt langs om het gebouw op energievriendelijkheid te beoordelen. Dit zou moeten maken dat het label ook echt iets zegt. Tegelijkertijd maakt deze aanpak het label ook duurder en naar het zich nu laat aanzien meer dan de minister zelf graag wilde geloven.

Advertentieplicht opgeschort

De minister heeft een aantal extra maatregelen genomen om de invoering van het nieuwe energielabel te ondersteunen, zoals verbetering van vindbaarheid van energieadviseurs, uitbreiding en versnelling van online thuisexaminering van deze adviseurs, uitbreiding van de overgangsregeling en opschorting van de advertentieplicht. Dit laatste houdt in dat tot 1 juli het energielabel niet hoeft te worden genoemd in uitingen waarin een woning te koop wordt aangeboden. Wordt verkoop gerealiseerd, dan moet het label er wel zijn. Overigens is een oud label ook nog toegestaan. Dat heeft zijn geldigheidsduur van tien jaar behouden. Veel mensen hebben eind vorig jaar ook nog gauw online het oude label aangevraagd. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de minister verzocht te onderzoeken of ook het nieuwe label digitaal aangeboden kan worden, waardoor het minder hoeft te kosten. De kunst zal dan wel zijn om de kwaliteitsslag die met het nieuwe energielabel is beoogd vast te houden. En de vraag is of het nieuwe label dan niet toch meer gaat kosten dan de paar euro die voor een oud online label moest worden neergeteld.

Inmiddels is er een standaard voor woningisolatie ontwikkeld. Het voornemen is de standaard te communiceren op het energielabel “en hiermee voor kopers en huurders inzichtelijk te maken of de woning aan de standaard voldoet en welke verbeteringen mogelijk zijn”. De minister wil dat het nieuwe energielabel op zijn beurt wordt meegenomen in het nieuwe model taxatierapport woonruimte per 1 juli 2021. Met dit nieuwe taxatierapport worden onder meer de mogelijkheden en bijkomende kosten van verduurzaming in kaart gebracht. Ook ten aanzien van het nieuwe model taxatierapport leven zorgen als het gaat om de kosten ervan voor de consument. Volgens de minister vallen die kosten wel mee, juist door gebruik te maken van al bestaande informatie zoals van het (nieuwe) energielabel.

Naar verwachting zullen de meeste kredietverstrekkers, inclusief NHG, vanaf 1 juli eisen dat het nieuwe modeltaxatierapport 2021 wordt gebruikt. Door richtsnoeren van de Europese Bankautoriteit (EBA) is het per 30 juni voor bancaire hypotheekverstrekkers niet meer mogelijk om enkel gebruik te maken van een modelmatige waardering bij het verstrekken van een hypothecair krediet. Een betrouwbare modelmatige waardering kan nu nog gebruikt worden voor het afsluiten van een hypothecaire lening tot 90 procent van de woningwaarde voor de aankoop van een woning, of voor het oversluiten of verhogen van een bestaande hypothecaire lening tot 90 procent van de woningwaarde. De

‘Focus moet zijn op aanzetten tot verduurzaming; niet op meer geld lenen’

Ankereffect gebruiken

Er gaat een ongewenst ankereffect uit, aldus recent onderzoek, van het noemen van het maximale hypotheekbedrag. Mogelijk, aldus het rapport, “kunnen financieel adviseurs hun adviesrol nog beter invullen wanneer zij kennis hebben over het ankereffect, hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan en bij welke groepen consumenten zij met name bedacht moeten zijn op ankereffecten. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het ontwikkelen van een training om deze kennis over te brengen. Om ankereffecten tegen te gaan onder consumenten die geen advies inwinnen van een financieel adviseur, valt ook te denken aan aanpassingen in online tools waarbij (ook) een voor een consument meer passend hypotheekbedrag wordt genoemd.”

Het noemen van een maximaal hypotheekbedrag mag niet gewenst zijn, in het kader van verduurzaming is het ankerprincipe misschien juist wel goed inzetbaar. Want als een maximaal bedrag wordt genoemd dat de consument kan (bij) lenen voor verduurzaming, zal zich dat ook vast zetten. Zolang dat (bij)lenen verantwoord is, wordt verduurzaming zo aangejaagd. Misschien dat daar eens onderzoek naar gedaan kan worden.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Rondom de bouwvergunning gaat er in 2022 wat veranderen. Voor veel bouwwerken gaat men niet meer naar de gemeente maar moet men een zogeheten kwaliteitsborger inschakelen. De veranderingen gelden (naar verwachting) tot en met 2024 alleen voor eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden (gevolgklasse 1). Vanaf 2025 volgen de andere bouwwerken.

Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs (kwaliteitsborgers) controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen zij tijdens het ontwerp en op de bouwplaats.

De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Als er gebreken zijn, dan kan de klant de aannemer dwingen om de fouten te repareren. Ook als de klant deze fouten pas later ontdekt.

De aannemer moet de klant laten weten of en hoe hij zich heeft verzekerd tegen faillissement en risico’s op schade en gebreken.

Klanten kunnen, net als in de huidige situatie, vijf procent van het bouwbedrag (aanneemsom) parkeren bij de notaris. Nu gaat dit bedrag automatisch naar de aannemer als het gebouw klaar is. Vanaf 1 januari 2021 keert de notaris het geld aan de aannemer uit, wanneer de klant aangeeft dat alle gebreken zijn verholpen.

Wanneer de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen.

Vereniging Eigen Huis vindt de invoering te snel: “Private kwaliteitsborging heeft zich tot op heden nog niet bewezen: er zijn veel te weinig proefprojecten uitgevoerd en de signalen die daarover naar buiten komen zijn niet positief. Bovendien gaan de kosten in de proefprojecten flink omhoog, vaak met een verdubbeling en soms wel meer. Aanscherping van de aansprakelijkheid van aannemers kan wat ons betreft wel per direct worden ingevoerd. Kopers kunnen dan voortaan ook gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt op de aannemer verhalen.”

richtsnoeren laten nog wel ruimte voor een zogenaamde hybride taxatie. Dit betreft een taxatievorm waarbij een modelmatige waardering het uitgangspunt is, die vervolgens door een taxateur wordt gecontroleerd. Op het moment van schrijven van dit artikel waren de banken, taxateurs en modelleveranciers met elkaar in gesprek over het inrichten van een hybride taxatieproces.

Geen automatisme

Het hypotheekadviesgesprek is een natuurlijk moment om verduurzaming van de woning aan te kaarten. De mogelijkheid om op de hypotheek tot 9.000 euro bij te lenen voor verduurzaming is dan een interessante, maar ook wel een makkelijke oplossing. De minister berichtte de Tweede Kamer onlangs over de uitkomsten vorig jaar van het Platform Hypotheken. De toonzetting was zeer positief, maar de minister merkte wel op: “De mogelijkheid om tot 9.000 euro extra te lenen is niet voor elke consument nodig of passend omdat de consument de verduurzamingsmaatregelen bijvoorbeeld kan financieren met spaargeld. De focus ligt op het aanzetten van de klant tot verduurzaming; niet op meer geld lenen.”

Inderdaad groeit het inzicht dat verduurzaming en de financiering ervan om maatwerk vraagt. En er zijn nogal wat financieringsmogelijkheden inmiddels. Waaronder ook subsidies. En waarom zou je lenen als je een subsidie kunt krijgen? Als hypotheek- of financieel adviseur zul je ook bij verduurzaming naar het totaalplaatje moeten gaan kijken. Dat is overigens niet hetzelfde als dat hij of zij ook warmtepompen, zonnepanelen en noem maar op hoeft te adviseren. Ieder zijn vak.

Een groot probleem met de subsidieregelingen is helaas dat ze snel ‘uitverkocht’ zijn. Zo werden in de laatste twee weken van 2020 veel aanvragen ingediend voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), die energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen wil aanjagen. In no time was het beschikbare budget uitgeput. Dat schiet niet op, en maakt het lastig zo’n subsidie in je financiële advies te verwerken. Want de klant moet er wel op kunnen rekenen. Overigens is de SEEH voor woningeigenaren (niet VvE’s) per 1 januari 2021 gesloten. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is toen verbreed met energiebesparende isolatiemaatregelen.

Verder nieuw op subsidievlak is onder meer de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE), die de fiscale regeling verlaagd tarief (postcoderoosregeling) vervangt. De laatste bood deelnemers aan projecten voor opwekking van zonne- of windenergie vijftien jaar lang vrijstelling van energiebelasting. De SCE is een exploitatiesubsidie met een looptijd van vijftien jaar. Voorlopig niet anders: de salderingsregeling voor zonnepanelen, die Rutte IV per 1 januari 2023 wilde afbouwen. De behandeling van dit wetsvoorstel werd stilgezet in afwachting van het nieuwe kabinet.

Een handig overzicht van subsidies is te vinden op de website www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/ van de Rijksoverheid.

Te kort door de bocht

Het kabinet kondigde eerder aan de kennis- en ervaringstoets te schrappen voor mensen die ten behoeve van verduurzaming op basis van execution only tot 25 mille willen bijlenen op hun hypotheek. Sinds 1 april is deze mogelijkheid realiteit. Veranderd is nog wel dat de kennis- en ervaringstoets alleen kan worden overgeslagen bij verhogingen binnen vijf jaar na afsluiten van de oorspronkelijke hypotheek.

Adfiz juicht de aanpassing toe, maar blijft tegenstander van “deze afkalving van consumentenbescherming. De kennis- en ervaringstoets is er immers juist voor bedoeld om klanten bewust te maken van de risico’s van execution only, zodat klanten alsnog voor financieel advies kunnen kiezen. Door de kennis- en ervaringstoets nu in het kader van verduurzaming deels af te schaffen, wordt consumenten deze kans ontnomen.”

Positief noemt Adfiz dat de minister de sector uitnodigt om in gesprek te gaan over verkort advies. Adfiz: “In de praktijk krijgen wij vaak van adviseurs terug dat een integraal financieel advies voor klanten te duur is in verhouding tot de beperkte verhoging van de hypotheek. Een tussenvorm – verkort advies – biedt de adviseur de mogelijkheid de klant enkel te adviseren over aspecten die samenhangen met de beperkte verhoging van de hypotheek. Wij gaan dan ook graag op de uitnodiging in en zullen voorstellen doen om op korte termijn verkort advies mogelijk te maken. Wij blijven de afschaffing van de kennis- en ervaringstoets in alle gevallen onverstandig vinden, maar door ondersteuning van verkort advies bij verduurzaming krijg je als adviseur wel de mogelijkheid om je klanten een zinvol en betaalbaar advies te geven.”

‘Inzicht groeit dat verduurzaming en financiering daarvan om maatwerk vraagt’

De mogelijkheid voor een verkort advies inzake aanvullende kredieten voor verduurzaming zou volgens de OvFD expliciet kunnen worden opgenomen in artikel 4:23 Wft. “Of de AFM geeft meer duidelijkheid.”

Verkort advies (dienstverlening op maat) is toegestaan, maar veel adviseurs voelen zich er volgens de OvFD “niet gemakkelijk bij omdat onduidelijk is wat wel en wat niet kan”. Jammer, want het is natuurlijk prima als je verduurzaming kunt bevorderen door een stukje af te snijden. Maar géén advies, zoals het kabinet promoot, dat is toch echt te kort door de bocht.

Reactie toevoegen

 
ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren. In VVP 2 is de prompt:...

ChatGPT versus Enno Wiertsema

ChatGPT versus Enno Wiertsema

(Uit VVP 2-2024) Nieuw in VVP in 2024: de redactie legt een vraag voor aan ChatGPT en laat vervolgens een deskundige van vlees en bloed op het antwoord reageren....

Modelbrief

Modelbrief

(Adfiz in Ken je vak! VVP 2-2024) Samen met het Verbond van Verzekeraars heeft Adfiz stappen gezet om het traject collectieve waardeoverdracht te standaardiseren...

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

Adfiz: convenant ouderen doortrekken naar andere groepen

In zijn maandcolumn roept Adfiz-directeur Enno Wiertsema op tot het doortrekken van het onlangs gesloten convenant 'Ouderen en toekomstbestendig wonen' naar andere...

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

Advies kan duurzaam gedrag verbeteren

(Joerie van Looij, Adfiz, in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Duurzame ontwikkeling is één van de grote uitdagingen waar we voor staan. Succes hierin...

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Roadshow Adfiz actieve provisietransparantie

Adfiz trekt het land in om leden én niet-leden te ondersteunen bij actieve provisietransparantie, verplicht bij particuliere schadeverzekeringen vanaf 1 juli....

Groen begint vooral met doen!

Groen begint vooral met doen!

(Redactie in VVP-special Duurzaam Advies 2024) Er komen steeds meer kaders voor duurzaam advies, kijk bijvoorbeeld naar het energielabel dat afgelopen januari...

Adfiz wil ruimere variabele beloning

Adfiz wil ruimere variabele beloning

"Dat we vooroplopen qua regels en het toezicht daarop streng is", schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandcolumn, "is niet erg. Maar het moet wel binnen...

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

Ken je vak! Adfiz: investeren in preventie en klimaatadaptatie

(Adfiz in Ken je vak! in VVP 1-2024) De noodzaak om te investeren in preventie en klimaatadaptatie neemt toe. Adviseurs kunnen hier een essentiële rol in spelen. Klimaatrisico’s...

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

Adfiz: keuze voor verkort hypotheekadvies goed onderbouwen

"Verkort hypotheekadvies bij verduurzaming was al mogelijk, maar met dit onderzoek is in ieder geval meer duidelijkheid gekomen over wat er onder verkort hypotheek...