Dik van Velzen: de meester is niet meer

Dik van Velzen resized

(Blog door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe) We kennen het van artiesten. Van beroemde mensen. Mensen die een stempel drukten op een bepaalde muzieksoort- of kunststroming. Wanneer zulke mensen overlijden, ontstaat er een gat. Een gat dat nooit opgevuld kan worden door hun oeuvre, hoe groot dat oeuvre ook is. ‘Het zal nooit meer hetzelfde zijn’, wordt er gezegd. ‘Het is een groot verlies.’ En dan wordt de grootste hit gespeeld of een oude sketch uitgezonden. Afhankelijk van het soort artiest dat ze waren.

Vakgenoot Dik van Velzen was in zekere zin ook een artiest. Ik geloof niet dat hij kon zingen maar er zat muziek in de man. Ik weet niet of hij toneelspeelde maar hij maakte er wel vaak een cabaret van. Hij schilderde niet maar tekende met woorden. Hij was scherp met zijn pen, opmerkzaam en had ongelooflijk veel humor. Zijn redactionele columns in De Beursbengel vond ik destijds al smullen, zijn latere blogs (online) deden daar niet voor onder. In de columns die ik in de zero’s voor AM schreef, kon ik het vaak niet nalaten Dik te citeren. En ik was er altijd trots op wanneer hij op mijn columns en blogs reageerde.

Toen ik overstapte van het intermediair naar de marketingafdeling van Lindenhaeghe bleven we contact houden. Van concurrentie was geen sprake (alhoewel hij wel graag sneertjes via privéberichten op LinkedIn uitdeelde als we bij Lindenhaeghe weer eens wat leuks hadden verzonnen). Zeker ten tijde van de vakbekwaamheidswijzigingen zochten we elkaar op en wisselden we onderwerpen uit om over te schrijven. Hoe zie jij dit? Hoe zou jij dit anders doen? Hij had het talent om de vinger altijd genadeloos op de zere plek te leggen. Hij daagde uit tot nadenken.

Toen hij officieus met pensioen ging, schreef ik een stuk als bijdrage aan zijn afscheid. Naar aanleiding daarvan spraken we af ‘binnenkort’ eens wat te gaan drinken. Maar ‘binnenkort’ is een rekbaar begrip. Te rekbaar, want nu zal het er nooit van komen. Dik is niet meer. Poef, weg, einde.

Het toneel is leeg en alle clichés zijn waar: onze branche zal nooit meer hetzelfde zijn. Want Dik was uniek: hij was niet alleen een meester in zijn vak, hij kon ook meesterlijk doceren en meesterlijk schrijven.

Nu is de meester er niet meer. En blijft de leerling ontgoocheld achter.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jeffrey Leichel - CFD 5 januari 2021

Vanuit CFD-events Dik regelmatig voor de groep gezien. Iedereen hing altijd aan zijn lippen. Na de CFD-events was er vaak nog een diner voor bestuur en sprekers. Daar heb ik Dik beter leren kennen. Een mens met een mooi hart en inderdaad vol humor. Dat gecombineerd met zijn diepgaande kennis maakte hem tot een icoon in ons vak. Bedankt Dik, voor alle mooie momenten die je onze sector hebt gegeven. In het schilderij van onze historie heb jij een mooie plek gekregen. Jeffrey Leichel

Bert de Koning - DE Koning Financieel Advies BV 5 januari 2021

Dik was een vakman en kon op zijn eigen manier zaken heel mooi van commentaar voorzien; heb ooit een schade met hem doorgesproken omdat verzekeraar een andere mening over had dan ik. Hij had daar een mooie passende/prikkelende reactie op die in lijn was met mijn visie. Dat had tot gevolg dat de verzekeraar wel ging uitkeren. Naast het enorme verlies voor de nabestaanden ook een enorm verlies voor onze branche!

Rob Goedhart - St. Geldbelangen (en v/h Consumentenbond) 5 januari 2021

Inderdaad mooi ge- en beschreven, Esther. heb met Dik af en toe ook nog wel eens een dispuutje gehad, maar altijd met respect naar elkaar toe. Moge hij rusten in vrede.

Loek Vuijsters - VUYSTERS FINANCIËLE DIENSTEN BV 5 januari 2021

Sterke tekst Es. Dik zou trots op je zijn.

Giel - Vfd 5 januari 2021

Prachtig stuk! Met veel waardering en respect voor Dik. Hij zal gemist worden! De leegte zal blijven, maar in ieder geval weet jij deze een stukje op te vullen.

Arnoud Wennekus - AOV-zzp.nl 5 januari 2021

Respect voor de heer Dik van Velzen, deze man was zeer ervaren vakman, een wandelende docerende kennisbank. Messcherp en helder in zijn analyses, alswel straight, gedurfd en uitdagend. Durfde man en paard te noemen. Een gemis in deze verzekerings wereld anno 2021. Sterkte voor zijn familie en nabestaanden. RIP Dik!

Richard Boxtart - IkKan! Financial Life Coaches 5 januari 2021

Mooi geschreven!

Meer over
Humor in de branche is belangrijk

Humor in de branche is belangrijk

Humor in de branche is belangrijk, betoogt Esther Vuijsters in de nieuwe blog van Lindenhaeghe op VVP Online. Vuijsters: "Tijdens een recente analyse van onze social...

Ontwikkel jezelf: omarm een training

Ontwikkel jezelf: omarm een training

(Door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe) De Training Ontspannen Presenteren is nog maar net gestart of ik heb mijn eerste learning al te pakken: dit leer je niet uit...

Wie zwijgt stemt niet toe (blog Lindenhaeghe)

Wie zwijgt stemt niet toe (blog Lindenhaeghe)

De tijd dat bedrijven Jan en Alleman zonder actieve toestemming nieuwsbrieven en commerciële e-mails konden toesturen, is voorbij. Dat is al een tijdje zo,...

Robotisering van kennis en… pizza?

Robotisering van kennis en… pizza?

De techniek neemt een vlucht en het is aan ons om naast de voordelen ook de nadelen te zien. Kritisch blijven. Mens blijven. En vooral: in het belang van de klant...

Niets veranderlijker dan het weer. Hoewel….

Niets veranderlijker dan het weer. Hoewel….

Blog door Esther Vuijsters, Lindenhaeghe Niets is veranderlijker dan het weer. Nou ja, misschien de website van het CDFD dan. Want daar verrassen ze ons momenteel...