Aegon stopt helemaal met volmachten

Aegon deel pand met naam en logo 2015 (TB) staand

Aegon kondigde onlangs al aan de volmachten verder te zullen afbouwen. Nu is duidelijk dat het concern helemaal stopt met volmachtkanaal en de co-assurantietekening op de beurs.

Dit per 1 januari 2016. De verzekeraar zei echter eerder dat het rendement van het volmachtkanaal nog steeds onvoldoende is, ondanks eerdere maatregelen. Gevraagd om een toelichting zegt Aegon: "De wereld om ons heen verandert in razend tempo. Technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuw klantgedrag. De veranderingen in de maatschappij en in de markt zijn ook van invloed op Aegon Schadeverzekeringen. Om in deze sterk concurrerende markt succesvol te zijn, is het noodzakelijk dat we op zeer korte termijn maatregelen nemen om omzetgroei en efficiency te realiseren.

"Het distributiekanaal beurs past niet binnen onze strategie. Om een serieuze speler in de co-assurantiemarkt te zijn, zou een forse investering noodzakelijk zijn. Dat betekent dat we stoppen met het accepteren van nieuwe beursrisico’s en lopende contracten niet verlengen.

"We gaan de komende weken op zoek naar een nieuwe manier van samenwerken met een aantal gevolmachtigden. Het huidige volmachtmodel past niet binnen onze strategie en we zijn er – ondanks grote inspanningen – niet in geslaagd de negatieve resultaten in voldoende mate om te buigen. We zien geen rol voor ons in deze complexe keten om een structureel winstgevende bijdrage te leveren. We zullen alle volmachten die niet passen bij onze strategie beëindigen.

"Voor beurs en volmacht geldt dat we de portefeuilles op een professionele manier blijven bedienen."

Volgens insiders speelt ook dat de druk van De Nederlandsche Bank op volmachtgevende verzekeraars om grip te houden op (het rendement van) hun volmachten enorm is. Verder heeft ook Solvency II een impact. Insiders denken dat meer volmachtgevende verzekeraar hun conclusie zullen trekken.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Henk Winters - 6 maart 2015

@roelof Ik begrijp je argument. Maar juist bij simpel risk gaat het om het bouwen van de beste propositie tegen de scherpste voorwaarden voor de niche waar je in actief bent. Dan is onafhankelijkheid geen issue. Bij meer complexe producten kan het uiteraard een ander verhaal zijn. Wij bouwen verzekeringsoplossingen als verlengstuk van de marketingstrategie van de retailers waarmee we zaken doen. Met succes! Ik ben met @Kees eens dat het ondernemerschap binnen de financiële sector met name bij het intermediair ligt. Verzekeraars zijn alleen maar met compliance bezig en wel of niet naar de beurs.

Albert van der Poll - 6 maart 2015

Muzikaal gezien voel ik meer voor Chumbawamba : I get knocked out, but i get up again they never gonna keep me down! Dit kan héél hard uit de speakers knallen en uit volle borst worden meegezongen. Zeer therapeutische werking. Een kleine waarschuwing: wie als heer van zekere leeftijd z'n Bose autoaudio op max vol zet en met geopend raam bij het in Almelo altijd rode stoplicht meezingt moet wel rekenen op enige bekijks. Dat dit fantastische lied niet in de top 2000 staat is me een raadsel.

Roelof Radstaake - 6 maart 2015

@Henk. Voor de klant is onafhankelijkheid altijd belangrijk, of dit nu simple risk is of niet. En of het nu nichemarkt is of niet. Een volmacht heeft de portemonnee van de verzekeraar in handen en moet hier verantwoordelijk mee omgaan. En door diverse omstandigheden kan en wil een verzekeraar nu niet meer de verantwoording dragen voor het doen en laten van anderen. Ze willen de portemonnee weer terug en zelf bepalen wat ze met hun geld en risico's doen. De goede adviseur is heel goed in staat om ook bij de nichemarkt zelf samen met de klant te bepalen welke verzekeraar welk risico wil hebben. Daarna moet de adviseur de keuze maken of hij zelf zijn administratie voert of niet. Ik begrijp heel goed het gemak van een volmachtbedrijf, helemaal als het een service provider is met meerdere volmachten. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het feit dat verzekeraars geen zin meer hebben om andere partijen een ongelimiteerde toegang te geven tot hun pincode. En mijn inschatting is dat er steeds minder volmachtbedrijven gaan komen en dat de service providers met meerdere volmachten het moeilijker gaan krijgen vanwege het feit dat de benodigde brede acceptatie- en schaderegelingskennis aldaar afneemt waardoor de foutkans toeneemt.

Kees Bergman - 6 maart 2015

@Roelof. Beste Roelof, zoals ik al zei is de hele wereld de weg kwijt, dus ook verzekeraars. In dit geval dhr. Keim cs. Het gaat er niet alleen om, dat in dit geval AEGON geen volmachten meer wil doen. AEGON wil gewoon van het gehele intermediaire kanaal af. Tegenwoordig heet het dat de klant voor simple risks via het internet wil handelen. Dit zou dan zowel voor particulier als zakelijk gelden. Zolang de simple risks niet echt simple risks zijn, gaat die vlieger niet op. Sommige maatschappijen denken dat iedere klant een eenheidsworst is, dit is nu één maal niet zo. Daarom ben ik het met Henk eens , dat de bediening van de markt en het herkennen van kansen bij uitstek het metier van het intermediair is. AEGON had moeten snijden en uitpitten en moeten kijken waar hun volmachtkanaal wel goed draaide. Zij hebben hiervoor uitstekend personeel. Zij hebben gekozen voor de hakbijl i.p.v. de kaasschaaf en kijken nu alleen nog maar naar aandeelhouderswaarde. Nogmaals een dringende oproep aan alle directiekamers, die dit ook zitten te overdenken. Sla uw slag en kom er gelijk deze of volgende week mee. De markt en de geesten zijn er nu rijp voor. Wij weten dan als volmachtkantoor/ intermediair en niet in de laatste plaats personeel waar wij aan toe zijn en kan er gekeken worden naar nieuwe goede betrouwbare spelers in de markt. Tot slot wat ik bij PE item ook al gezegd heb. Kijk naar de parodie van André van Duijn op het lied Wij zullen doorgaan op you tube en zing uit volle borst mee. Wij hebben de goodwill bij de klant nog , alleen moeten wij wel zichtbaar zijn en blijven. Op die manier kunnen wij de hele markt aan. Succes allen en een prettig weekend.

Henk Winters - 6 maart 2015

@roelof Voor heel verzekeringsproducten is onafhankelijkheid helemaal niet interessant, zeker bij de simple risk. Het gaat om de mogelijkheden om specifieke niches te kunnen bedienen, met een unieke propositie. Een volmacht helpt daar enorm bij. Een verzekeraar moet risicodragen, verder niets. Geen beslag op de administratieve capaciteit van de verzekeraar. De bediening van de markt en het herkennen van kansen is bij uitstek het metier van het intermediair. Als Nederlandse verzekeraars zich terugtrekken, dan staat buitenlandse partijen klaar om in dat gat te stappen. Solvency II zou juist een argument voor verzekeraars moeten zijn om zich meer van het volmachtkanaal te bedienen. Mits slim ingezet, uiteraard.

Roelof Radstaake - 5 maart 2015

@Aad, ik deel jouw gevoel over de mogelijke positie van service providers. Immers, dit zijn niet meer of minder dan verkapte volmachthouders. Ze treden dan weliswaar niet op als "verzekeraar" maar accepteren binnen een bepaalde range wel degelijk polissen voor rekening en risico van de verzekeraars voor wie zij een administratie voeren. En zelfs service providers hebben vaak volmachten in de portefeuille om meer armslag te hebben voor hun bestaansrecht. In de race van downsizing en van het goed kunnen inschatten van de te accepteren risico's komt het me voor dat ook het aantal SP zullen gaan verminderen en er alleen nog een paar hele grote jongens overblijven. VKG is inmiddels al van een verzekeraar, Voogd en DAK zullen mogelijk ook interessante kandidaten gaan worden en dan hebben verzekeraars ook min of meer de SP markt in handen. Wordt hun macht nog groter. Tussenpersonen doen er denk ik slim aan zich hierop voor te bereiden en zich meer richting de klant te profileren als echt onafhankelijk met eigen kantoor en eigen administratie, of de administratie uit te besteden via kantoren als de AVB Groep die uitsluitend werkzaamheden overneemt. In plaats van verzekeringen via een al dan niet verkapt volmachtkanaal onder te brengen. Dan behoudt je eigen regie en kan bovendien ook Direct Writers toevoegen aan potentiële verzekeraars. Immers, je treedt dan echt als belangenbehartiger op van de klant en adviseert deze richting een verzekering via jouw eigen administratie. En of dit nu CB is of Reaal, dat boeit dan niet meer. Je hebt dan ook eigenlijk alleen een SWO met je klant en verder met niemand meer. Maar ik denk dat er nog heel wat water door de Rijn stroomt voor deze ideale eindtoestand is bereikt.

Berend Tooms - 5 maart 2015

Welnee @ Mark. Dit is een zelfstandige entiteit. Daar moet gewoon winst gemaakt worden. Die contracten gaan desnoods een pooltje in of een andere volmacht.

Kees Bergman - 5 maart 2015

Iedereen heeft het recht om de weg kwijt te zijn. Zo ook de directie van AEGON. Laat nu een iedere maatschappij maar volgen die dit ook wil doen.Nu gelijk deze week. Dan weten wij waar wij aan toe zijn. Wij als tussenpersonen en personeel verzekeraars liggen toch op de slachtbank, is het niet bij Dijsselbloem, dan wel bij de verzekeraars. Kom niet over een paar jaar zeuren van mogen wij a.u.b. weer terugkomen en jullie tp zijn zo goed, het sluiten van verzekeringen kan alleen maar via tp. Met de ideale eindtoestand van Roelof Radstaake ben ik het geheel niet eens Misschien is de tijd nu echt rijp om als intermediair een eigen verzekeringmaatschappij te beginnen.

Peter Veldhuizen - 5 maart 2015

eigen maatschappij, of pool maatschappijen, dat roep ik al jaren.

Aad Bleukens - 5 maart 2015

Aegon is niet de laatste die deze stap zal zetten. Het is natuurlijk allang bekend dat risico's die een verzekeraar niet wil accepteren vervolgens via een volmacht toch (voor een deel) bij diezelfde verzekeraar terecht kommen en vaak tegen lagere premies. De Nederlandsche Bank heeft dit gezien en wijst verzekeraars nu dus op de risico's voor verzekeraars. De eerste vraag is of het volmacht bedrijf nog bestaansrecht heeft. De tweede vraag is of de serviceproviders de volgende slachtoffers zullen zijn. Aad Bleukens

Kifid: ook een premievrijmaking is een poliswijziging

Kifid: ook een premievrijmaking is een poliswijziging

(Kifid-uitspraak GC 2023-1009) Een consument is van mening dat het garantiekapitaal bij premievrijmaking op einddatum niet komt te vervallen. Aegon denkt daar anders...

a.s.r. sluit dossier beleggingsverzekeringen

a.s.r. sluit dossier beleggingsverzekeringen

a.s.r. heeft een akkoord bereikt met de belangenorganisaties Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond over een finale...

"Pensioencommunicatie werpt vruchten af"

"Pensioencommunicatie werpt vruchten af"

Van de werknemers vindt 84 procent het belangrijk de pensioenregeling te bespreken tijdens een sollicitatie. Voor 83 procent is pensioenplanning belangrijk voor...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

(Uit VVP 5-2023) Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De...

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Bekijk de beeldimpressie van Jeffrey Korte van de zinderende finale van de VVP Advies Award 2023 in de belevingsstudio’s van First Impression in Tilburg. [object...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De drie finalisten waren...

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk en bepaal vanmiddag wie de VVP Advies Award 2023 wint

Kijk vandaag om 16.00 uur naar de live-uitzending van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest klantgerichte advieskantoor...

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior en Veldhuis finalisten Advies Award 2023

ABC Pensioen, Sinior Financieel Advies en Veldhuis Advies zijn de finalisten van de VVP Advies Award 2023. “Deze kantoren – die net als de andere drie...

Beslis mee wie woensdag de winnaar wordt van de VVP Advies Award 2023

Beslis mee wie woensdag de winnaar wordt van de VVP Advies Award 2023

Woon op 11 oktober 2023 om 16.00 uur gratis de spectaculaire live-uitzending bij van de finale van de Advies Award 2023 en bepaal wie zich het komende jaar het meest...

Finalisten Advies Award 2023 aan het woord

Finalisten Advies Award 2023 aan het woord

VVP vroeg de drie finalisten van de Advies Award waarom nu juist zij de award op 11 oktober gaan winnen. Dit zijn hun antwoorden. [object type="youtube" id="DoHevpg20tI?si=J3nn0XVuTV52qyA1"] Het...