Meer adviseurs worstelen met nieuw PE-examen

Horde via Pixabay

Meer adviseurs vinden de horde van het PE-examen lastiger geworden om te nemen, blijkt uit de vele reacties op het bericht ‘Wat vindt u van het nieuwe PE-examen?’ in de VVP-nieuwsbrief van woensdag.

Henny Staat (Staat Advies Financiele Diensten): “Ik herken de problematiek. Na een behoorlijke studie, slaagde ik onlangs met slechts een 6. Dat viel me behoorlijk tegen. Een collega, die dezelfde studie volgde zakte met een 5.”

Juna van Esch (Geld en Gezin Altena): “Voorgaande jaren altijd met een 8 of 9 geslaagd, nu al twee maal een 5 gehaald. Thuis echt wel de syllabus goed bestudeerd en de training gedaan, maar er worden echt onzinnige details gevraagd, die totaal niet relevant zijn voor de adviespraktijk.”

Paul Schoo (Platter-Schoo): “Ik had ook een half puntje te weinig. Andere jaren scoorde ik niet lager dan een 8. Naast de encyclopedische feitenkennis van onbenullige details zijn ook meer instinkertjes. Begrijpend lezen, roepen ze dan. Maar de antwoorden zijn zo geformuleerd dat je subtiel ontspoort.”

Peter Menten (WftLimburg) bevestigt: “Als cursisten geen voorbereiding thuis gedaan hebben, is het veel moeilijker om middels een korte training een PE-examen te behalen. Steeds meer blijkt dat thuisvoorbereiding het halve werk is.”

Ander soort vragen graag

Menten verder: “Daarnaast wordt het hoog tijd om eens na te denken over het soort vragen. Handmatig een annuïteitenberekening in een PE-hypotheekexamen is echt niet meer van deze tijd. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld het handmatig berekenen van een vermogensrendementsheffing.”

Meer adviseurs hekelen het soort vragen. Kees van Rietschoten (Raadgevers Kuijkhoven ): “Ik vind dat er zoveel stof aantoegevoegd wordt die je in de praktijk nooit of nauwelijks gebruikt en die ook nog eens weinig met het verzekeren te maken hebben. En als je het nodig hebt kun je het eenvoudig opzoeken. Het lijkt er op alsof we elke drie jaar volledige examens moeten afleggen.”

Bernard Siebelink (Siebelink Assurantien): “Ik heb ook onlangs examen gedaan voor PE Zakelijk Schade. Meerdere oefenexamens gedaan, maar het echte examen is zoveel moelijker. Ook vragen met betrekking tot beveiliging van een bedrijf gaat veel te ver. Het gaat er toch om dat een adviseur algemeen ontwikkeld is goed onderlegd is. En geen specialist op ieder gebied. Ik vind de examenstof veel te diep op de stof ingaan.”

Alex van der Sluijs (Wonen en Hypotheek): “Ik moet nog op en ben erg benieuwd. Maar de studiestof die ik nu aan het bestuderen ben en het Permanent Actueel..... het is allemaal te veel en heel veel is totaal overbodig. Veel zaken los je in de praktijk op door je er in te verdiepen als je het nodig hebt. Globale kennis van de rest zou voldoende moeten zijn.”

Volgens sommige adviseurs missen de PE-examens sowieso voeling met de praktijk.

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Frans Lampe - Algemeen Assurantiekantoor Lampe 5 augustus 2021

Goed voorbeeld van die beveiliging. In de discussie met de verzekeraar wordt altijd eenvoudig verwezen naar de installateur, die het conform de VRKI moet opleveren, en men kan niet afwijken van de polisvoorwaarden waarin wordt verwezen naar de VRKI. Totaal geen invloed op als adviseur

Ronald Ringma - Op persoonlijke titel 5 augustus 2021

Ik lees en hoor bijna overal hetzelfde. De te leren stof gaat veel te diep. Als adviseur ben je generalist en veel zaken zoek je in de praktijk op wanneer je die nodig hebt. We hoeven niet op ieder vakgebied specialist te zijn om de juiste sturing en begeleiding te geven. Overigens is het voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat we als branche geen vuist kunnen maken tegen deze onredelijke gang van zaken. Permanente educatie is een goede zaak, periodiek examens afnemen is een brug te ver!

Danny - Geen uitzend 5 augustus 2021

Het klopt volledig op oefen examens haalde ik 8 en 9 en op het feitelijk examen komen vervolgens vragen voor die nog in het boek staan nog voor komen in proef examens en overdreven pietluttig zijn. Waarom moet ik feiten als datums onthouden. Het heeft namelijk totaal geen toegevoegde waarde voor mijn werk. Tijd om uit de branche te stappen en het werk aan Indiers over te laten lijkt me. Dat wil de overheid kennelijk graag. Dit vermoeiende circus van elke drie jaar 4 of 5 pe's behouden is mij te veel. Liever achter de lopende band in een fabriek want financieel in deze branche werken loont ook niet. Ik werk nu bij een grote verzekeraar als uitzendkracht voor 10,50 per uur als telefonisch adviseur zakelijk. Achter mij zitten 30 stage lopers zonder wft's t zelfde te doen en dat mag van de AFM omdat ze onder de paraplu vallen van.. Walgelijke branche is t geworden.

Cees van Nugteren - Axi-Plan Adviesgroep 5 augustus 2021

Volledig mee eens, ook de onbenullige basiskennis die ik 4 x moet doen… Vraagstelling mist totaal voeling met de praktijk, vooral de open vragen… soms zijn 2 antwoorden in mijn visie goed… zeker vanuit de praktijk geredeneerd… dan moet ik maar de beste van de 2 kiezen op basis van begrijpend lezen…?? Heel subjectief; tijd voor een herbezinning…Waarom is er geen koppeling te maken bij het Duo inzake basis… 1 x geslaagd daarvoor is niet bevragen in de overige PE examens? Blijf het een slecht systeem vinden deze nieuwe PE opzet.

Meer over
PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

De leges voor een PE-examen gaan per 1 april 2022 met tien euro omhoog naar 70 euro. Hetzelfde geldt de leges voor een initieel Wft-examen. De leges voor een bijzonder...

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

In totaal zijn deze PE-periode (2019-2022) 48.866 PE-examens afgelegd. Ter vergelijking: over de eerste, overigens twee- in plaats van driejarige PE-periode 2017-2019...

Wat zijn uw ervaringen met het nieuwe PE-examen?

Wat zijn uw ervaringen met het nieuwe PE-examen?

Wat zijn uw ervaringen met het PE-examen, dat sinds 1 april meer dieptevragen kent? Een adviseur meldt niet hoger te komen dan een 5, ondanks meerdere herexamens....

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD, verenigd in CANON, hebben het CDFD verzocht om PE-examens op afstand (digitaal) mogelijk te maken. In de huidige coronatijden vindt immers niet...

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde van de adviseurs moet het PE-examen of de PE-examens van de PE-periode 2019-2022 nog halen. Dat heeft Lindenhaeghe becijferd. Het opleidings- en exameninstituut:...

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

In het laatste kwartaal 2019 zijn toch wel meer PE-examens afgelegd dan direct na het begin van de nieuwe PE-termijn 2019-2022. Dat blijkt uit de cijfers die het...

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Op basis van het advies ‘Wft ontwikkelingen 2018’ van het CDFD, dat door de minister van Financien is overgenomen, worden de initiële en PE-examens...