Toegenomen leencapaciteit keert de recente koopprijsdaling

Huis te koop pixabay

Door de enorme krapte op de koopwoningmarkt leidt de verruiming van de maximale leencapaciteit van huishoudens meteen tot stijgende verkoopprijzen. Omdat het aanbod van (nieuwbouw) koopwoningen ook de komende maanden beperkt blijft, zal de koopprijsontwikkeling ook in de komende periode sterk afhangen van de veranderingen in de maximale leencapaciteit. Aldus de drieënveertigste Monitor Koopwoningmarkt over het derde kwartaal van 2023.

In de eerste helft van 2023 is de maximale leencapaciteit van huishoudens gemiddeld genomen sterk opgelopen, als gevolg van min of meer stabiele hypotheekrentes en een forse toename van de huishoudinkomens. Met name voor de hogere inkomensgroepen kan de maximale hypotheeksom medio 2023 gemiddeld wel 40.000 tot 50.000 euro hoger uitkomen, dan eind 2022. Deze toename van de gemiddelde leencapaciteit is mede de aanjager geweest voor de ombuiging van de koopprijsontwikkeling naar boven in het tweede en derde kwartaal van 2023. Met name starters op de koopwoningmarkt worden weer actiever door de mix van deze hogere leencapaciteit, de in 2022 gedaalde koopprijzen en de afgenomen concurrentie van particuliere beleggers op de koopwoningmarkt.

Terwijl de vraag naar koopwoningen weer toeneemt als gevolg van de grotere leencapaciteit, reageert het aanbod van te koop staande woningen in de bestaande woningvoorraad daar minder duidelijk op. Tegenover de extra woningvraag van starters én doorstromers staat vooralsnog geen extra woningaanbod van doorstromers, waardoor de krapte op de koopwoningmarkt in het derde kwartaal van 2023 weer toeneemt. Een koper kan gemiddeld uit nog geen drie aangeboden bestaande koopwoningen kiezen.

Een grote bedreiging voor de dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen (en daarmee voor de omzet van de hypotheekmarkt) vormt dus nog steeds de huidige woningbouwproductie van koopwoningen, die nu al twee en half jaar fors onder druk staat. Met slechts 2.800 aangeboden nieuwbouw koopwoningen en 3.800 verkochte nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2023 is inmiddels het niveau van medio 2013 bereikt. En ook de vooruitzichten voor de komende twee tot drie jaar zijn ronduit slecht te noemen, gezien de beperkte omvang van 6.400 verleende bouwvergunningen in de afgelopen twee kwartalen.

De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen BKR, CBS, De Hypotheekshop, HDN, NHG, NVM, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, en Vereniging Eigen Huis en wordt beheerd vanuit het Expertisecentrum Woningwaarde van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Berend Tooms - Tooms Beheer 10 november 2023

Het is nog maar de vraag of de (gedwongen) annuïtaire aflossing deze overprijzing over een jaar of 10 nog bij zal benen. De kopers van nu mogen hopen op verdere stagnatie van nieuwbouw.

Meer over
Vertrouwen in woningmarkt neemt weer toe

Vertrouwen in woningmarkt neemt weer toe

Het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder de woonconsumenten liep gedurende de afgelopen maanden duidelijk op. Het aantal consumenten met een negatieve mening komt...

Monitor Koopwoningmarkt: nog geen definitieve ommekeer

Monitor Koopwoningmarkt: nog geen definitieve ommekeer

De gunstige koopprijsontwikkeling in het tweede kwartaal van 2023 past binnen het gebruikelijke seizoenspatroon en kan daarom niet gezien worden als de definitieve...

"Prijsherstel koopwoningen op middellange termijn mogelijk"

"Prijsherstel koopwoningen op middellange termijn mogelijk"

Terwijl het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad redelijk stabiel blijft, zet de daling van de koopprijzen in het vierde kwartaal van 2022 gestaag...

Monitor Koopwoningmarkt: 'Perfecte storm' serieuze bedreiging koopwoningmarkt

Monitor Koopwoningmarkt: 'Perfecte storm' serieuze bedreiging koopwoningmarkt

Alle ingrediënten voor een 'perfecte storm' op de koopwoningmarkt zijn aanwezig, aldus de achtendertigste Monitor Koopwoningmarkt over het tweede kwartaal van...