Tweede Kamer stemt in met het nieuwe pensioenstelsel

Senioren 2 via Pixabay

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Toekomst pensioenen, inclusief de aangenomen wijzigingsvoorstellen vanuit de Kamer. In het nieuwe jaar gaat de Eerste Kamer het aangenomen wetsvoorstel behandelen. Naar verwachting treedt de wet in werking op 1 juli 2023. Als de wet van kracht is krijgen vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, tot 1 januari 2027.

Het nieuwe pensioenstelsel waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd betekent volgens het Verbond van Verzekeraars "een aanzienlijke verbetering, maar er is wel werk aan de winkel. Pensioenverzekeraars en PPI’s zullen zich de komende jaren inspannen om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wettelijke eisen, het aandeel werkenden en zzp’ers met pensioenopbouw te vergroten en werkgevers en deelnemers optimaal te ondersteunen bij keuzes die gemaakt moeten worden bijvoorbeeld over compensatie".

Het Verbond is positief over twee aangenomen amendementen die betrekking hebben op tussentijdse waardeoverdrachten tussen uitvoerders en de beleggingsvrijheid van premie-uitkeringsovereenkomsten. Het eerste amendement regelt dat het pensioenbeleggingskapitaal dat is opgebouwd bij de ene uitvoerder omgezet kan worden in een gegarandeerde uitgestelde periodieke uitkering bij de andere uitvoerder. Het tweede amendement regelt dat beleggingsvrijheid (en de daarmee samenhangende zorgplichtbepalingen) ook van toepassing is op de premie uitkeringsregeling. "Ook is het goed nieuws dat burgers straks makkelijker hun pensioengegevens van mijnpensioenoverzicht.nl kunnen delen met de eigen pensioenuitvoerder", aldus het Verbond.

 

Reactie toevoegen

 
Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing doorsneepremie kost overheid 40 miljard

Afschaffing van de doorsneepremie in het pensioenstelsel kan de overheid in 25 jaar tot 40 miljard euro kosten. De staatsschuld stijgt hierdoor met 6 procent van...