Wat zijn uw ervaringen met het nieuwe PE-examen?

Examenzaal via Pixabay

Wat zijn uw ervaringen met het PE-examen, dat sinds 1 april meer dieptevragen kent? Een adviseur meldt niet hoger te komen dan een 5, ondanks meerdere herexamens. Hij roept de opleiders op om de voorbereidende training zo snel mogelijk af te stemmen op de nieuwe realiteit. U kunt uw ervaringen kwijt in het reactievak onder dit bericht.

De adviseur: “Ik ken collega’s die met hetzelfde zitten, de een is al meer dan vier keer op geweest, een ander reeds zes keer. Oefenvragen, daar slagen wij ruim voor. Maar het eigenlijke examen is complexer. Ook is er geen vervolgtraining voor degenen die niet binnen drie keer slagen. Het kan toch niet zo zijn dat we hierdoor moeten stoppen met ons vak. Het zou zonde zijn als adviseurs hierdoor zouden afhaken met alle gevolgen van dien.”

Lindenhaeghe schreef onlangs: “De laatste tijd valt ons op dat er iets is veranderd in de manier van vragenstellen door het CDFD. Waar voorheen veel vragen in casusvorm voorkwamen, gerelateerd aan algemene en brede onderwerpen, zien we steeds vaker detailvragen voorbijkomen. Vrij specialistische vragen die je echt alleen maar kunt weten als je de stof bestudeerd hebt.

“Onze conclusie is dat examenkandidaten zich anders moeten gaan voorbereiden om te kunnen slagen. Naast een training om de onderwerpen goed te behandelen en ook de vraagmethodiek te bespreken, wordt echt meer (zelf)studie verwacht. Doe je dat niet, dan daalt je slagingskans behoorlijk. Simpelweg omdat je de antwoorden niet weet. Het CDFD wil op deze manier voorkomen dat cursisten na een korte training slagen, zonder dat ze zich inhoudelijk echt in de materie verdiept hebben.”

De zomertip van de Lindenhaeghe-trainers: “Wil je het PE-examen halen, duik dan echt even de boeken in. Doorloop de E-learning, oefen met Slim leren, oefenexamens en zet de puntjes op de i met een examentraining. Zie zo’n training echt als extra boost, iets dat nog nét even wat extra’s geeft. Maar laat je poging niet alleen van een korte training afhangen. Daarmee red je het niet meer.”

De adviseur zou in ieder geval graag zien dat de oefenvragen meer aansluiten bij de huidige PE-examens.

De jongste CDFD-cijfers laten zien dat nog veel adviseurs opmoeten voor hun PE-examen(s) 2019-2022. Dat kan nog tot 1 april volgend jaar. Stakeholders wijzen op het belang om tijdig examen te doen, omdat het steeds drukker zal worden naarmate het einde van deze PE-periode nadert. Terwijl de vragen sinds 1 april jongstleden dus meer de diepte ingaan en met een korte examentraining niet meer lijkt te kunnen worden volstaan.

Reactie toevoegen

 

Reacties

erkend hypotheekadviseur - hypotheekadviseur 27 december 2022

ik heb onlangs ook pe examen gedaan voor hypothecair krediet. Vorige keer met 8 geslaagd. Nu na, 150 studie uren paar dagen geleden gezakt met een 5. Toch meteen weer examen gedaan. Dag later een 7. Je moet vooral geluk hebben met de vragen. Er zijn veel zg instinkers. Laten we op de bres gaan om vanaf de volgende pe ronde (2025) geen examens meer te hoeven afleggen. Gewone PE bijeenkomsten lijken me meer dan voldoende. Je krijgt met deze methode geen nieuwe HBO studenten meer die dit vreselijke traject om de 3 jaar willen doorlopen. Uitsterving van de branche. Ook voor mij als ondernemer/ adviseur vind ik het iedere keer enorm spannend om op examen te gaan. Die spanning komt niet ten gunste van je resultaat. Ook had ik alle oefenexamens meermalen gedaan. Werkelijke examens zijn toch flink anders. Lijkt me zinvol dat dat meer op elkaar aansluit met alle organisaties. Het voelt als geldklopperij. En aan een diploma heb je niets. Beperkte geldigheidsduur.

Andre Vlastuin - Geen 28 maart 2022

Ik heb ook heel veel vrije tijd in de studie PE hypothecaire bij Dukers&Baelemans geïnvesteerd. Helaas vandaag voor de 3 keer gezakt. Ik heb de moed nu opgegeven. De studie van Dukers & Balen man! sluit gewoon niet aan bij het examen. De examen vragen zijn zo gemaakt om het je zo moeilijk mogelijk te maken en verwarring te zaaien. Een examen zou je moet motiveren maar nu kom je er gesloopt vandaan als of je er niets van snap. Nu kan ik het wel schudden want ik ben alle bevoegdheden kwijt per 1 april. Kunnen we ook iets ondernemen tegen deze dwaling?

Gerard Martens - Goudse verzekeringen 11 februari 2022

PE schade particulier gedaan en met een 6 er uit. Veel vragen die ik niet in de practijk zal gaan krijgen. Paracetemol uit het basispakket zorg. Leuk om te weten want die krijg ik dus niet vergoed. Ook niet na het maken van het examen. Daarnaast word het leren steeds moeilijker. Is de bedoeling dat een adviseur stop op 55 jaar? Dat er adviseurs afhaken kan ik begrijpen. Ik zoek zoals ik lees bij anderen mocht ik iets noet exact weten. En dat de IED op 0102 2022 geimpleteerd moet zijn is leuk om te weten. Maar die klant van mij is daar niet bij geholpen.

Bas Peters - Freelance 10 december 2021

Hoogste tijd dat SEH, Lindenhaege, Hoffelijk, Dukers & Baelemans met DUO gaan bespreken wat een hypotheekadviseur écht moet weten. Met onnodige data uit je kop leren, wordt je echt geen betere adviseur.

Pieter Winkelaar - Nationale Nederlanden 6 december 2021

Ik heb vorige week het examen de eerste keer gedaan en haalde een 5. De vragen waren moeilijk en complex en er werden zaken gecombineerd. Vandaag een herkansing gedaan en die heb ik gelukkig wel gehaald. Vergeleken met de normale WFT examens is het PE examen echt wel een stukje zwaarder. Ik heb de cursus gevolgd via Lindehaeghe en heb een examentraining gevulgd van Dukers & Baelemans. Beiden bereiden je niet echt goed voor op het examen. De "slim leren" en de "drills" zijn te eenvoudig. Gewoon blokken en de stof leren is er niet bij. Je moet het ook toepassen in complexe situaties. Ik heb enorm veel tijd besteed aan het studeren en dan nog zit je op het examen te worstelen. Naast mij hebben nog drie anderen al examen gedaan van onze groep. Twee vijven en een hele schamele 6 en dat van mensen die echt al jaren diep in het vak zitten. Mijn WFT hypothecair en WFT vermogen haalde ik beiden in een keer. Voor PE Hypothecair krediet ben ik twee keer opgegaan in 2019 en nu dan twee keer. 4 pogingen om een PE te halen terwijl je de normale WFT in een keer haalt? Hier is duidelijk iets mis aan het gaan. Maar ja, ik heb hem gehaald. Maar ik snap nu wel waarom ik doodgegooid wordt met verzoeken van recruiters via LinkedIn. Het werkveld wordt zo aardig uitgedund.

Frans Cortvriendt - Het Financieel Advies Heemskerk 6 december 2021

Ik herken mij in de verhalen die ik lees. Ja, het is alsof je examen doet van een heel andere planeet. Heeft niets met ons toch al zeer complexe dagelijkse werk te maken. De vragen gaan over zaken waar je zeldzaam mee van doen hebt. Ik zie in mijn omgeving adviseurs stoppen en ander werk gaan doen. Dit is een onderdeel van de grote schifting die plaats gaat vinden.

jeroen brouwers - ABN 1 december 2021

Inmiddels 3 keer gezakt voor PE Hypothecair krediet. onvoorstelbaar dat de vragen die gesteld worden totaal niet aansluiten bij de stof. Ik ben na 9 weken elke dag leren nu 3 keer in week tijd op examen gegaan en bij elk examen stellen ze vragen over ingangsdatums van kleine wijzigingen, vragen waarvan de uitleg/stof nergens is terug te vinden en zelf na google.nl niet is te vinden. Hoe is het mogelijk? Lindenhaeghe slim leren, D&B opleiding, eindeloos examens gekocht en bestudeerd en elke keer geslaagd. Kom je op het examen en wat krijg je, totaal andere vragen, antwoorden die niet te matchen zijn of zo uitgebreid zijn verpakt dat je gaat twijfelen. fouten in de teksten van de vraag, fouten in de antwoorden en ga zo maar door. na de derde keer dat ik wat ben ik hier in godsnaam aan het doen. kinderachtige geldmachine is het gericht op het bewust laten zakken van een kandidaat. Vreselijk systeem. En dan nog de manier waarop je bij de receptie behandeld wordt als... "meneer heeft u alles in de locker gelegd"? ik zeg jazeker. heb alleen nog een smintje in de broekzak, o dat moet ook in de locker wat het antwoord. Ik zeg nou die wil ik zo graag nog even opeten. Nee meneer dat is niet toegestaan pfff. nou en dan moet je nog beginnen. Kortom vreselijk systeem en heel vlug mee stoppen.

Frans - een intermediair 26 november 2021

Het echte examen PE Hypothecair krediet is een aanfluiting t.o.v. wat je leert uit de syllabus en examentraining en slim leren. De vraagstelling en de keuze antwoorden wijken altijd af van het geleerde. Er wordt willens en wetens twijfel gezaaid, voldoende kennis en 150 uur mij suf geleerd, herhalen en nog eens herhalen, syllabus diverse malen volledig door gelezen, slim leren tot in de treure uitgevoerd, en de 4 proefexamens 4 keer door genomen, met vlag en wimpel geslaagd in de proefexamens waardoor je de antwoorden zo goed als uit je hoeft kent en dan toch vandaag zakken met een 5. Te absurd voor woorden, het lijkt wel of het niet om kennis gaat, maar meer om puzzeltjes op te lossen en zeer uitgebreide sommen te maken, daar is 30 jaar geleden al software voor uitgevonden (gemak dient de mens) het is logisch dat je een goede basis moet beheersen, maar 48 hoofdstukken praktisch uit je hoofd leren en 1 zin uit dat hele hoofdstuk van 48 stuks is dan het juiste antwoord, is wederom te belachelijk voor woorden, waar dient software voor, inderdaad dan maak je geen fouten, dingen uit je hoofd doen wil nog wel maar allelei bijlagens erbij halen om je in verwarring te brengen blijft absurd. Een advocaat kent ook het hele wetboek niet uit zijn kop, maar weet wel waar hij moet zoeken om het juiste antwoord in de praktijk ten uitvoer te brengen. 35 jaar geleden werkte wij nog met klantenkaarten, nu met allerhande software, de commissie die deze vragen bedenken werken toch ook niet meer met een bakelieten telefoons (zullen ongetwijfeld een dure iphone op zak hebben en ipv van een ouderwets notitieblokje wordt alles in de telefoon gezet) met een draaischijf, en telefooncellen bestaan toch ook niet meer. Waarom moet een uiterst serieuze beroepsgroep het zo ontgelden, wat zit daar achter, waarom is software uitgevonden en moeten wij alles uit de kop weten. Die goed betaalde jongens zouden zich moeten schamen om deze beroepsgroep puzzeltjes op te laten lossen, ik heb er geen woorden voor, 150 uur geleerd wat ik ook aan mijn cliënten had kunnen besteden. Ik leef van de ervaring en weet ik iets niet of twijfel ik, dan zorg ik eerst dat ik het juiste antwoord vindt daarmee kan ik mijn cliënten van dienst zijn i.p.v. iedere formule uit mijn hoofd te kennen. Het is beschamend dat wij als kleuters behandelt worden en nog beschamender is toen men de hele beroepsgroep in 2011 de behaalde diploma's ontnam (ongeveer hetzelfde als dat je iemand zijn rijbewijs afneemt en zegt ga maar opnieuw examen doen). Het wordt tijd dat we met zijn allen een vuist maken en beginnen met het afpakken van de diploma's die deze vragen bedenkers hebben gemaakt. Gelijke monniken gelijke kappen.

Ingrid de Vos - Onafhankelijk tussenpersoon 13 oktober 2021

Ook ik ben geconfronteerd met de belachelijke vernieuwde examen methode. Het hele digitale traject bij Lindenhaeghe volbracht en slim leren afgerond, proefexamen gedaan en alsnog niet geslaagd. De examenvragen zijn niet afgestemd op de dagelijkse werkelijkheid. ik had het gevoel dat ik een verkeerde examen aan het doen was. Zit ruim 30 jaar in het vak, zoals wij nu behandeld worden is echt beneden alle peil. Wat zit hier achter? Worden de ervaren mensen hiermee afgeserveerd?? En waarom??

Kees van de Zanden - Verzekeringen 30 september 2021

Ik zelf heb een hersenbloeding en infarct gehad 2 jaar geleden. Kost mij veel energie en geen werkgever of iemand die hier rekening meehoudt dat ik t wellicht niet haal . Voorheen Pé altijd gehaald niet vreselijk moeilijk . Resultaat dat als ik t niet haal en heb al 2 keer examen gedaan mijn werk kwijt raakt als schadebehandelaar. Ben 55 jaar en ben er gewoon ziek van.

Meer over
PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

PE-examen tientje duurder vanaf 1 april 2022

De leges voor een PE-examen gaan per 1 april 2022 met tien euro omhoog naar 70 euro. Hetzelfde geldt de leges voor een initieel Wft-examen. De leges voor een bijzonder...

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

PE-examens: een gewaarschuwd mens telt voor twee

In totaal zijn deze PE-periode (2019-2022) 48.866 PE-examens afgelegd. Ter vergelijking: over de eerste, overigens twee- in plaats van driejarige PE-periode 2017-2019...

Meer adviseurs worstelen met nieuw PE-examen

Meer adviseurs worstelen met nieuw PE-examen

Meer adviseurs vinden de horde van het PE-examen lastiger geworden om te nemen, blijkt uit de vele reacties op het bericht ‘Wat vindt u van het nieuwe PE-examen?’...

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD verzoeken CDFD om PE-examens op afstand mogelijk te maken

Adfiz, CFD en OvFD, verenigd in CANON, hebben het CDFD verzocht om PE-examens op afstand (digitaal) mogelijk te maken. In de huidige coronatijden vindt immers niet...

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde moet PE-examen(s) nog halen

Twee derde van de adviseurs moet het PE-examen of de PE-examens van de PE-periode 2019-2022 nog halen. Dat heeft Lindenhaeghe becijferd. Het opleidings- en exameninstituut:...

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

In het laatste kwartaal 2019 zijn toch wel meer PE-examens afgelegd dan direct na het begin van de nieuwe PE-termijn 2019-2022. Dat blijkt uit de cijfers die het...

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Inhoud PE-examens 2018 bekend

Op basis van het advies ‘Wft ontwikkelingen 2018’ van het CDFD, dat door de minister van Financien is overgenomen, worden de initiële en PE-examens...