De energie van vernieuwen

Lab

Energie krijgen ze ervan bij Centraal Beheer Achmea, van Lab55. Het lab blijkt een prima manier om vernieuwing van buiten naar binnen te halen. Bovendien maken de medewerkers zich de huidige manier van innovatie (co-creatie, snelle besluitvorming, alles gericht op de eindklant) steeds meer eigen.

Robin Clements, directeur Particulier en Kleinzakelijk bij Centraal Beheer: “De buitenwereld staat momenteel bol van de vernieuwing. Wij willen daarmee in verbinding staan. Maar we willen ook onderdeel zijn van netwerken. Want dat is hoe innovatie vandaag de dag plaatsvindt: co-creatie. RoadGuard bijvoorbeeld, de recent door ons gelanceerde pechhulp on demand per app, hebben wij samen met vernieuwende ondernemers ontwikkeld.”

“Die ondernemers”, aldus Clements, “stellen zichzelf voortdurend maar één vraag: wat wordt de gebruiker hier beter van? Zij denken extreem vanuit de klant. En een van de leuke dingen van Lab55 is dat onze eigen medewerkers zich die manier van denken nu ook steeds meer eigen maken.”

“Wij doen een pilot met 24sessions. Deze start-up zagen we op Start-up bootcamp. Haar aanbod: experts bieden via videochat zakelijk advies aan ondernemers. Dat past natuurlijk prima bij een maatschappij als Centraal Beheer. Bij de ontwikkeling van de pilot liepen we in onze eigen organisatie aan tegen de gebruikelijke mitsen en maren. Maar toen de pilot eenmaal liep, zei iedereen tegen elkaar: waarom kon het eigenlijk niet sneller? Er is zeker nog een weg te gaan, maar geleidelijk gaan we zelf dus ook sneller schakelen, zoals startups en andere innovatieve ondernemers niet anders doen.”

De moderne manier van vernieuwen verspreidt zich dus als een soort virus onder de medewerkers. Linda Nieuwenhuizen, New Business development manager bij Centraal Beheer en FBTO en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Lab55: “Onlangs hebben twee medewerkers ook een lezing gegeven over bitcoins. Het begint echt te leven. En daar word ik dan weer blij van. Verzekeringen zullen altijd een basisbehoefte van mensen blijven. Maar de tijden veranderen en verzekeraars moeten mee veranderen. Ik krijg energie van het kunnen meehelpen om die vernieuwing te brengen. Maar zeker ook van het effect dat Lab55 heeft op de mensen die hier werken.”

Pitch events

Lab55 is ingericht in de entreehal van het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn (vandaar 55, het kengetal van deze stad). Ondernemers kunnen via Seats2meet een flexwerkplek boeken bij Lab55. Vaak zijn dat natuurlijk ondernemers die vernieuwend bezig zijn. Maar Lab55 biedt ook allerlei op innovatie gerichte activiteiten. Van lezingen tot pitch events. Lab55 heeft ook een heus podium voor dit soort evenementen.

Maar Lab55 was bijvoorbeeld ook te vinden op de Campus Party eind mei in de Jaarbeurs. Daar organiseerde zij een 24-uurs ‘hackaton’. Nieuwenhuizen: “De hackathon had twee thema’s: hoe maak je huidige verzekeringsconstructen overbodig? Hoe maak je een goede balans tussen korte termijn en lange termijn, zowel vanuit Zorg als vanuit Pensioen gezien?

“Het winnende team had een heel goed idee ten aanzien van pensioen om laagdrempelig te sparen bij iedere transactie die je doet. Door daar ook incentives aan te koppelen en ook inzicht te bieden in te bereiken doelen, levert dat naar verwachting een aardig spaarcentje op. Dit idee willen we verder gaan exploreren in Lab55.”

Dragon’s den

Op het moment van het interview had Lab55 vijf pitch events gehad met in totaal 48 start-ups. Tijdens zo’n event presenteren bedrijven hun vernieuwing aan andere ondernemers en soms ook aan een dragon’s den. Een van de pitch events was georganiseerd door Avéro Achmea, want inmiddels maken ook andere Achmealabels graag van het lab gebruik. In dit geval was er een dragon’s den met Bas de Voogd (ceo Voogd & Voogd), Jack Hommel (directeur Zakelijk van Avéro Achmea en Centraal Beheer) en Pieter Louter (divisievoorzitter Centraal Beheer).

Zes start-ups kregen ieder een pitch van vijf minuten: AcceptEmail (betaal je rekeningen veilig en simpel via e-mail), Collin Crowdfund, 24sessions, Teamleader (alles-in-een cloud software voor CRM, facturatie en projectmanagement), Part-up (marktplaats voor teamwork) en InvoiceSharing (gratis elektronisch distributieplatform voor facturatie).

Het doel van het de pitch events is niet per se om een winnaar aan te wijzen. Veel meer zijn ze bedoeld om samen tot betere oplossingen te komen. De dragons geven feedback, soms wordt er ook een dragon of een ambassadeur uit het publiek aan een startup gekoppeld.

Doe je het ook echt?

RoadGuard is tot nu de meest tastbare dienst die Centraal Beheer heeft ontwikkeld langs het nieuwe denken bij innovatie. Op de website van RoadGuard schrijft Clements: “Het kán dus. Als corporate daadwerkelijk vernieuwend zijn. Snel, goedkoop en goed. Hoe? Eigenlijk heel simpel. Iedereen die dit leest en die werkt voor een grote organisatie weet het eigenlijk al. De vraag is: doe je het ook écht?”

Eigenlijk geldt dat ook voor Lab55, zegt Nieuwenhuizen. Op de vraag of ze tips heeft voor collega-verzekeraars die ook een lab willen beginnen, antwoordt ze onder meer: “Ga het gewoon doen. En leer ervan. Organiseer bijvoorbeeld een pitch event. Na afloop kijk je wat er de volgende keer beter kan.”

Nieuwenhuizen noemt het verder van belang om “klein te beginnen, met partners die een aanvulling zijn op wat je doet”. En werk als een start-up: “Werk met elkaar aan één doel: vernieuwing. Zoek samenwerking met de partijen die daar een bijdrage aan kunnen leveren.” Centraal Beheer nodigt andere verzekeraars graag uit om een kijkje te komen nemen in het lab. Ook staat ze open voor samenwerking, op voorwaarde dat de samenwerking het klantbelang dient. Centraal Beheer spreekt overigens liever van de klant in het hart van de organisatie.

Clements: “Je vraagt of we met een dienst als RoadGuard onze bestaande verzekeringsportefeuille niet kannibaliseren. Maar zo moet je dus niet denken. Als de autonoom rijdende auto ervoor zorgt dat mensen minder ongelukken hebben, dan is hij ook in ons voordeel. The trick is to keep moving. Beweeg mee als de behoefte van de klant verandert. Alleen dan houd je bestaansrecht.”

‘Vernieuwende ondernemers denken extreem vanuit de klant’

 

 

Reactie toevoegen

 
Editie
Flexibiliteit meest onderscheidende arbeidsvoorwaarde

Flexibiliteit meest onderscheidende arbeidsvoorwaarde

Flexibiliteit staat bovenaan in de top 10 van onderscheidende arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit het eerste trendonderzoek van 2023 onder ruim 2.000 werkende Nederlanders...

"Inflatie zet rem op verduurzaming woningen"

"Inflatie zet rem op verduurzaming woningen"

De hogere energieprijzen en -rekeningen, hebben de wens tot woningverduurzaming in Nederland flink aangewakkerd. Tweederde doet al aan ‘kleine’ besparingsmaatregelen,...

Geef groen advies

Geef groen advies

(Partner in kennis Centraal Beheer in katern Duurzaam Advies in VVP 06-2022) Duurzaamheid blijft ‘hot’. De noodzaak voor een groener leefklimaat staat...

Woonfonds wordt Centraal Beheer in 2024

Woonfonds wordt Centraal Beheer in 2024

In 2024 gaan alle hypotheken van Woonfonds over naar Centraal Beheer, net als Woonfonds een hypotheekmerk van Achmea. “Zo besparen we op kosten en houden...

Centraal Beheer helpt VvE’s bij verduurzamen appartementen

Centraal Beheer helpt VvE’s bij verduurzamen appartementen

Centraal Beheer heeft een aanpak ontwikkeld die VvE’s wil stimuleren en helpen bij verduurzaming van appartementen. De aanpak loopt van inzicht, begeleiding...

Verduurzaming woning vaak met eigen geld betaald

Verduurzaming woning vaak met eigen geld betaald

Grootste struikelblok om de woning te verduurzamen, is nog steeds onvoldoende geld. Dit speelt bij een derde van de in opdracht van Centraal Beheer ondervraagden....

Centraal Beheer: bereidheid tot verduurzaming woning is groot

Centraal Beheer: bereidheid tot verduurzaming woning is groot

Bijna de helft van de Nederlanders wil de woning (huur en koop) verdergaand verduurzamen, zo blijkt uit het tweede MeMo2-trendonderzoek van november, uitgevoerd...

Een digitale toekomst kan niet zonder klantrelaties

Een digitale toekomst kan niet zonder klantrelaties

(Partner in kennis Centraal Beheer in katern Digitale Revolutie in VVP 4-2022) Centraal Beheer staat hoog aangeschreven als het om klantcontact gaat. ‘Even...

Veel deeltijdwerkers bereid om meer uren te werken

Veel deeltijdwerkers bereid om meer uren te werken

Meer dan een derde van de parttimers is bereid om bij te dragen aan een oplossing voor het personeelstekort. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. De verzekeraar...

Centraal Beheer start pilot e-bikes bij autoreparatie

Centraal Beheer start pilot e-bikes bij autoreparatie

Centraal Beheer is gestart met een pilot bij schadeherstellers om bij reparatie van een auto een e-bike mee te geven in plaats van een vervangende auto. De pilot...